Skip to content

Hon är Årets Jurist 2017 - ”jämställdhetsfrågan gjorde att jag vann"

Hon är juristen och politikern som brinner för jämställdhet och lagstiftningsfrågor. Idag utsågs Louise Meijer till Årets Jurist 2017. Till hösten väntar sannolikt en riksdagsplats.

 

- Det finns en efterfrågan på att branschen ska bli mer jämställd. Jag tycker det är roligt att förändra och förbättra och kavla upp armarna. 

Det säger Louise Meijer när hon får frågan om varför just hon har röstats fram som Årets Jurist.

- Jag har drivit de frågorna tydligt och skapat Justitiapriset. Jag vill inte bara prata om att försöka göra något utan jag vill försöka att göra något själv. Jag tror det är en stor anledning till att jag vann, säger hon.

Drev frågan om samtycke
Direkt efter gymnasiet gick hon vidare för att plugga juridik och redan då hade hon ett politiskt engagemang i Moderata Ungdomsförbundet (MUF). Som vice ordförande i MUF satt hon under en period även i partistyrelsen. 

- En av de främsta insatserna jag gjorde i partistyrelsen var att medverka till att partiet ändrade sig och ställde sig bakom en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet och samtycke. Jag drev den frågan hårt.

Kandiderar till riksdagen
Numera arbetar hon som biträdande jurist i Lund och hon kandiderar till riksdagen i valet till hösten.

När det gäller maktfördelningen mellan juridik och politik pekar hon på att det är viktigt att beslut fattas av personer som är demokratiskt valda och inte av jurister som är anställda tjänstemän. 

- Faran med en allt för stor juridifiering av vårt samhälle är att personer som inte kan röstas bort får bestämma över människors liv. Men i Sverige har vi ändå en hyfsat bra balans kring detta.

Juridiken löser inte allt
Hon pekar också på att juridiken inte kan lösa alla problem.

- Det är inte juridiken som är lösningen på människors problem. Jag arbetar ju med familjerätt och där ser jag att många gånger är det mellanmänskliga relationer som är lösningen.

Kriminalisera hedersbrott
Kriminalpolitik är också ett område som engagerar Louise Meijer och hon vill se en bättre balans mellan påföljder för till exempel narkotikabrott och kvinnofridskränkning.

- Det finns luckor som vi måste se över. Jag skulle också vilja se en lagstiftning där motivbilden har större betydelse än själva effekten av handlingen, säger hon och lyfter fram hedersbrott som hon vill se en kriminalisering av.

Fakta
Namn: Louise Meijer
Aktuell: Årets Jurist 2017, med 1 574 röster
Ålder: 27 år
Bor: Lund
Yrke: Biträdande jurist på Moll & Grosskopf Advokater, riksdagskandidat för Moderaterna och grundare av Justitiapriset
Senast lästa bok: Två systrar av Åsne Seierstad
På tv: Stranger Things på Netflix
Lyssnar på: Julmusik och Kent
Läser på nätet: Nyheter och modebloggar
Favoritparagraf: 2 kap 1 § RF om rättigheterna
Inspireras av: Andra unga kvinnor som är framgångsrika inom sina egna områden
Drömjobb: Justitieminister är inte fel
Bästa karriärrådet: Att ha roligt på vägen 

 

Lyssna som podcast >>

Se fler avsnitt av Veckans Juridik >>

 

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt