Skip to content

Efter de 4 455 kvinnliga juristernas upprop #medvilkenrätt - här är reaktionerna

Sexuella trakasserier pågår i juristvärlden - och övergrepp tystas ned. Det konstaterar 4 455 kvinnliga jurister i ett upprop som sprids under hastaggen #medvilkenrätt som publiceras i Svenska Dagbladet. Under dagen har det kommit en rad reaktioner.

 

I uppropet i Svenska Dagbladet vittnar en lång rad kvinnliga jurister om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp i juristbranschen. I sin artikel framför de 4 455 juristerna tre krav:

  • Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, nedvärderande och utnyttjande av kvinnor i vår bransch.
  • Att ni med maktpositioner i vår bransch - delägare på advokatbyråer, domstolschefer, chefer för myndigheter med flera - tar ert ansvar.
  • Att både kvinnor och män uppmuntras till att bryta tystnadskulturen på arbetsplatsen.

Sedan uppropet publicerades under tisdagen har många reaktioner kommit. Dagens Juridik och systerpublikationen Legally yours har sammanställt reaktionerna:

Juristen och debattören Linnéa Claeson i en krönika i Aftonbladet:

”Om ni som chefer undrar varför ingen av era anställda kommit till er och berättat om de trakasserier de utsatts för på arbetsplatsen så är svaret ofta rätt enkelt: det är ert eget fel. Det är ni som (…) bidrar till en miljö där kvinnor inte vågar säga ifrån.”

Advokaten Elisabeth Massi Fritz på Twitter:

”Vi jurister ska föregå med gott exempel. Det är nolltolerans som gäller. Jag råder alla som har blivit utsatta att polisanmäla förövaren och vidta åtgärder mot arbetsgivaren”.

Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Advokatsamfundet, på Twitter:

”Ett ansvar för alla oss jurister i ledande ställning att ta ansvar och se till att sexuella trakasserier på våra arbetsplatser påtalas och upphör.”

Justitieminister Morgan Johansson (S) på Facebook:

”Den gemensamma nämnaren för dem som begår dessa övergrepp mot kvinnor är att det är män. Därför måste det sägas om och om igen: om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras”.

Sofia Larsen, ordförande JUSEK till SvD:

”Det är tragiskt och upprörande. Jag hoppas att detta kommer att göra skillnad på riktigt på många arbetsplatser. Jag uppmanar alla som har blivit utsatta att höra av sig till oss.”

Anne Ramberg, generalsekreterare Advokatsamfundet, till SvD:

”Det är bedrövlig läsning. Advokatbyråerna har det primära ansvaret eftersom de är arbetsgivare och då måste man se till att det är nolltolerans för den här typen av beteende.”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Expressen TV:

"De kvinnliga juristerna gör en stor samhällsinsats när de berättar om det här. När kommer de manliga juristerna och ställer sig på deras sida? Detta beskriver vilken informell makt som männen har i den här branschen. Hur ska vi kunna ha förtroende för jurister om man behandlar varandra så här?"

Professor Mårten Schultz i en krönika i Svenska Dagbladet:

”Uppenbarligen finns det (…) behov att på vissa arbetsplatser se över hur medarbetare ska kunna våga berätta om kränkningar utan att behöva oroa sig för att karriären ska ta stryk”.

Civilminister Ardalan Shekarabi på Twitter:

”Som jurist skäms jag. Jurister ska skipa rättvisa, inte upprätthålla patriarkala strukturer”.

Civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) på Twitter:

”Känner mig stärkt i den kraft som kommit av detta. Många fortsätter att skriva under. Det är dags för förändring.”

 

 Läs mer i Legally yours.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt