Skip to content

"Vi har helt tappat greppet och varit naiva" - men åklagarna låter sig inte skrämmas

Chefsåklagaren Lise Tamm varnar nu för att Sverige helt har tappat greppet om lag och ordning i de utsatta bostadsområdena. Men hon pekar också på att åklagarna inte låter sig skrämmas.

 

Lise Tamm vid internationella åklagarkammaren har lång erfarenhet av att arbeta med organiserad brottslighet och hon bekräftar det allt mer upptrappade läget i utsatta bostadsområden.  Hon anser att svenska staten och dess tjänstemän har låtit situationen förvärras genom sin naivitet.

- Situationen i dagsläget visar att vi helt har tappat greppet. Jag tror att vi har varit väldigt naiva och vi har låtit detta fortgå i alltför stor utsträckning, säger hon i Veckans Juridik.

"Ingen åklagare ska vara rädd"
En del av lösningen är från åklagarnas sida att inte låta sig avskräckas av det hårda tonläget. Lise Tamm menar att åklagare måste våga åtala och sedan inte backa på grund av eventuella hot och påtryckningar. 

- Vi ska inte av rädsla låta bli att göra vårat jobb. Vi åtalar tufft och sedan backar vi inte. Vi ser till att vi har säkerhet så att ingen hos oss ska behöva vara rädd att fatta beslut. Jag tror att det är otroligt viktigt att vi inte har en tysnadskultur bland rättsvårdande myndigheter för framtidens bästa.

Liknar klansamhällen
Flertalet av de utsatta bostadsområdena har tidigare varit uppbyggda likt klansamhällen där äldre män mäklat fred mellan klanerna i området. Nu menar experterna i Veckans Juridik att inte ens klanledarna längre är kapabla att lugna ned konflikterna mellan olika grupperingar.

- Tidigare kunde klanledare ha lite koll på sina yngre "odågor". Det kan de inte längre. Ingen kan kontrollera dessa personer längre, säger Lise Tamm.

"Livsfarliga personer som rör sig i området"
Enligt Polisen innebär den minskade makten bland klanledarna att de unga männen hamnar mitt emellan klansamhällets och Sveriges regelsystem. Något som i förlängningen leder till att trösklarna för att begå brott för dessa ungdomar blir väldigt låg.

- De unga männen blir helt livsfarliga personer som rör sig ute i vårt område och har en väldigt låg tröskel för att begå väldigt grova våldsbrott, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby. 

Se Veckans Juridik om utsatta områden >>

 

 


William Eriksson


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt