Skip to content

"Vi har helt tappat greppet och varit naiva" - men åklagarna låter sig inte skrämmas

Chefsåklagaren Lise Tamm varnar nu för att Sverige helt har tappat greppet om lag och ordning i de utsatta bostadsområdena. Men hon pekar också på att åklagarna inte låter sig skrämmas.

 

Lise Tamm vid internationella åklagarkammaren har lång erfarenhet av att arbeta med organiserad brottslighet och hon bekräftar det allt mer upptrappade läget i utsatta bostadsområden.  Hon anser att svenska staten och dess tjänstemän har låtit situationen förvärras genom sin naivitet.

- Situationen i dagsläget visar att vi helt har tappat greppet. Jag tror att vi har varit väldigt naiva och vi har låtit detta fortgå i alltför stor utsträckning, säger hon i Veckans Juridik.

"Ingen åklagare ska vara rädd"
En del av lösningen är från åklagarnas sida att inte låta sig avskräckas av det hårda tonläget. Lise Tamm menar att åklagare måste våga åtala och sedan inte backa på grund av eventuella hot och påtryckningar. 

- Vi ska inte av rädsla låta bli att göra vårat jobb. Vi åtalar tufft och sedan backar vi inte. Vi ser till att vi har säkerhet så att ingen hos oss ska behöva vara rädd att fatta beslut. Jag tror att det är otroligt viktigt att vi inte har en tysnadskultur bland rättsvårdande myndigheter för framtidens bästa.

Liknar klansamhällen
Flertalet av de utsatta bostadsområdena har tidigare varit uppbyggda likt klansamhällen där äldre män mäklat fred mellan klanerna i området. Nu menar experterna i Veckans Juridik att inte ens klanledarna längre är kapabla att lugna ned konflikterna mellan olika grupperingar.

- Tidigare kunde klanledare ha lite koll på sina yngre "odågor". Det kan de inte längre. Ingen kan kontrollera dessa personer längre, säger Lise Tamm.

"Livsfarliga personer som rör sig i området"
Enligt Polisen innebär den minskade makten bland klanledarna att de unga männen hamnar mitt emellan klansamhällets och Sveriges regelsystem. Något som i förlängningen leder till att trösklarna för att begå brott för dessa ungdomar blir väldigt låg.

- De unga männen blir helt livsfarliga personer som rör sig ute i vårt område och har en väldigt låg tröskel för att begå väldigt grova våldsbrott, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby. 

Se Veckans Juridik om utsatta områden >>

 

 


William Eriksson


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

24 comments

Lite naiva... Jag vill påstå att en beskedlig mängd människor såg detta komma på flera års avstånd. Problemet var att mindre begåvade människor tilläts sätta agendan och medelst media tysta alla meningsmotståndare.

Vilken är den bakomliggande orsaken till att Sverige har blivit som det är? Vilka makter eller vilken agenda vill ha migranterna här och till vilken nytta?

Det orkar aldrig svensken ta in. Det är för stort och för läskigt. Bättre att vara arg på romska tiggare än att fundera över varför det ser ut som det gör och varför man har gjort som man har gjort. Vem kan ligga bakom detta? Hur kommer utvecklingen att bli?

Bra av Tamm att ta upp detta. Hon i sin roll kanske inte har haft möjlighet till skillnad från Löfvén, Morgan Johansson, Ygeman mfl.

Kvinnokamp via mansimport, skapa bostadsbrist och försätta folket i skuldfälla, sänka löner och försämra villkor? Knäcka facket, fortsätta ekorrhjulet, stressa och utpressa?

...eller helt enkelt störta Sverige och resten av Europa i kaos för motivera en militär intervention - det förväntas att ske någonstans runt 2015 enligt Pentagons 20-årsplan från 2012, som finns att läsa helt fritt.

"Vi har varit naiva" är vår tids "vi lydde bara order", vi vet ju alla hur framgångsrika sådana bortförklaringar var under Nürnbergrättegångarna.

Haveriet i Sverige är så totalt på alla områden att man riskerar få en hjärnblödning när man tänker för mycket på det.

Detta gäller hela myndighetssverige. Inte minst åklagarväsendet själva som inte heller respekterar lagar. Det förekommer även i olika former inom domstolsväsendet där man ofta inte tillämpar gällande rätt utan ngn sorts kultur som främjar antalet "pinnar". Om chefen inte sköter sig kan ni inte förvänta er annat än folket tar efter er och någon bättring lär inte ske om dom ansvariga hela tiden smiter undan ansvaret med diverse undanflykter.

Nja. Känns inte som ett särskilt seriöst påstående utan väldigt generellt. Kan du ge några konkreta exempel på vad du menar så vi kan diskutera fakta istället.

Kan hända han syftar på hur hela rättssystemet består av människor som är inställda på att främja den part som utövar härskartekniker på en annan part, där det räcker med att formulera sig på ett visst sätt i rättsliga situationer så är själva systemet direkt inställt på att ta den partens sida.

Operation Gåsen* VS att inte gripa människor som ska utvisas på Sergels torg i Stockholm.

*Operation Gåsen är ett projekt som Stockholmspolisen har där man jagar pinnar genom att lysa ungdomar på Södermalm i ögonen för att hitta narkotikabrott. Narkotikabrott är enkla att utreda och kräver minimala resurser från polisen. Ingen i media som protesterar. Win-win för den trötte polisen. Hans barn och barnbarn kommer dock inte säga att pappa var duktig som jagade kids på stan medan ett byte av befolkning pågick rakt framför ögonen på honom.

Naiva? Urblåsta i huvudet skulle jag nog kalla det.

Den stora katastrofen är att politikerna har skapat ett samhälle i vilket rättsväsendet tappat greppet. Och nu kan man läsa en åklagare skriva att "vi ska inte av rädsla låta bli att göra vårat jobb". Skrämmande! Landsförrädarna sitter i Riksdagen och verkar vara både blinda och döva.

Svenska folket har aldrig varit naiva men våra politiker som bara är representanter och icke personligt valda har importerat ett helvete till landet! Helt redan i början av 90- talet sa flera tongivande politiker, ekonomer att nu måste vi begränsa asyl invandringen starkt på grund enormt dålig anpassning till vårt samhälle och exploderade kriminalitet! Alla avpoliterades och kallades rasister! Alla fiender till Sverige ska ut ur landet och ansvariga som skapat detta helvete borde åtalas enligt säkerhetslagarna! Tusentals måste repatrieras och ansvariga ställas till ansvar! Om en förmodad rysk miniubåt befinner sig i skärgården då kan.man sätta in stridsflyg, sjunkbomber för att döda och jägartrupper med order att eliminera fienden. Men när de finns 3000 militärt tränade jihadister i landet och illegala frikårer som skjuter, bombar, spränger och dödar varje vecka då följer man inga lagar! Till trots vi har om högmålsbrott, frikårer, illegala utländska combatanter. Hela myndighets Sverige verkar ha abdikerat! Som en förlamning som kommer att sluta med en katastrof.

"Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz, känd för sitt arbete mot så kallade hedersbrott, publicerade på onsdagen en uppmärksammad text på Instagram där hon förvånas och upprörs över bristen på statistik över gärningsmäns ursprung hos Brottsförebyggande rådet." [Samhällsnytt 2017-10-05]

https://www.instagram.com/p/BZ1PYzQHOsU/

Staten kommer aldrig att kunna återta kontrollen över de förlorade områdena.
Tvärt om tror jag dessa kommer att växa i såväl storlek som antal,oaktat alla vår modiga åklagare.

"men åklagarna låter sig inte skrämmas". Då förstår jag inte varför dom så ofta har hemliga adressuppgifter och varför rutor in till åklagarkammare är av skottsäkert glas.

Det här är goda nyheter, att Sverige har lyckats skapa så många spännande utmaningar på så kort tid är verkligen ett lyckokast. När kompetensregnet kommit i arbete och börjat betala skatt kommer vi att kunna säkra välfärden för vårt framtida tusenårsrike av godhet...

GW 2012:
Lättare att plocka pinnar genom att låta hundratusentals nyktra förare lämna utandningsprov än att finka vanliga busar.
Lättare att omhänderta en vanskött hamster än att utreda en våldtäkt. Och så vidare, och så vidare med kursen stadigt bort från det som riktigt polis­arbete handlar om. 

GW 2008: 
För en gångs skull är det så enkelt att allt blir sämre och sämre hela tiden och inom några år kommer vi att befinna oss i det läge då polisen här i landet överhuvudtaget inte klarar upp några brott som anmäls av de vanliga medborgare som man förväntas skydda. Detta med undantag för deras insatser mot enklare trafikbrott och liknande där man ägnar sig åt att ”plocka pinnar” för att ge sken av att man ändå gör något. Kolla tusen bilförare, (nu båtfolket*) hitta en som tagit en pilsner för mycket till lunch. Och kampen mot brottsligheten går vidare. -Må Gud bevara landet.
(*alltom02promillepasjon.se not)

Undrar varför polismannen som eftersökte konkreta exempel inte har svarat dig. Kan det vara för att han vet att det du säger är sant?

Yrka på utvisning lite oftare så går ni åklagare från att vara en del av problemet till att bli en del av lösningen.

Jo, det är väl bra att yrka på utvisning (om det finns en rimlig chans att det går igenom - vilket är svårt i dagsläget). Vore kanske bättre om Sveriges totalt handlingsförlamade politiker skärper lagenstiftningen (på flertalet områden) och att utvisning istället blir obligatorisk för icke medborgare. Om det är "omöjligt" att utvisa (dvs hemlandet vägrar ta emot dem) = förvaring tills dess länderna tar emot dem.

Man får heller inte glömma att det politiska etablissemanget (=Sjuklövern) saboterar rättstaten och gör Sverige till en "Failed state", genom bl.a. Migrationsöverenskommelse (MÖ) 2011.

Det är faktiskt sant!! De s.k. politiker som antingen inte ser eller med berått mod applåderar rättsstatssabotaget, ska inte hålla på med att fatta beslut som rör Sverige eller det svenska folket, utan de ska nog i fortsättning hålla sig till lego.

Bakgrunden är att i en rättsstat finns domstolar vars beslut ska följas. Detta gäller även för migrationsdomstolar. När en migrationsdomstol har fattat ett beslut vars utfall blir att en asylsökande/invandrare ska avvisas ur landet, och hen finner sig inte i beslutet utan går under jorden i Sverige, då ska hen på juridiska grunder betraktas som en illegal invandrare. Illegal invandrare är den juridiskt korrekta termen och faktiskt den enda korrekta termen i en rättsstat. Sjuklövern talar här inte om illegala invandrare, utan använder istället begreppet ”papperslös”.

Det felaktiga begreppet ”papperslös” har fått vidare spridning och kommit att användas allmänt bland diverse myndigheter samt inom det politiska och journalistiska etablissemanget, istället för illegal invandrare.

Dessutom uppmuntrar det Sjuklövern illegala invandrare att hålla sig gömda länge i Sverige, genom att bl.a. locka dem med generösa välfärdsförmåner, vars priser ligger långt under vad en svensk medborgare måste betala enligt nedan. Till råga på allt har Sjuklöverpolitikerna lagt munkavle på vårdinrättningar som vårdar illegala invandrare, som går ut på att rättsvårdande myndigheter inte får tipsas om att det finns illegala invandare som söker vård.

Därmed försvåras ytterligare rättsvårdande myndigheters arbete med att verkställa domstolens avvisningsbeslut. Med andra ord sänks rättstaten ytterligare.

Följande priser gäller för illegala invandrare i Sverige över 18 år.
* För ett besök hos läkare på en vårdcentral och för läkarvård som ges efter remiss ska du betala 50 kronor.
* För ett besök, med remiss, till annan vård än läkarvård betalar du 25 kronor. Det kan till exempel vara ett besök hos en kurator, sjuksköterska eller sjukgymnast.
* Det är kostnadsfritt för dig att vårdas på sjukhus.
* För medicin på recept betalar du högst 50 kronor.
* Förebyggande barn- och mödravård, vård vid graviditet och förlossning är avgiftsfri.
* Behandling hos en tandläkare inom folktandvården kostar 50 kronor. Samma avgift gäller för återbesök.

http://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Vard-i-Sverige-om-ma...

Polisen försäkrar hela tiden att de kraftsamlar i utanförskapsområden. I morse gästade Gunnar Apelgren Hasse Aaro i krimkvarten i TV4. Där såg man ingen effekt av insatserna mot den grova brottsligheten. DN skriver att på torsdag kl.12 stänger handlarna i Husby för andra gången sina butiker i Husby i protest mot att övervakningskamerorna har inneburit färre poliser där. Lokalområdespolischefen Christoffer Boman medger att man använt ökningen av kameror till att disponera om poliserna. Så här fortsätter polisen att agera och trovärdigheten är noll !

Polisen försäkrar hela tiden att de kraftsamlar i utanförskapsområden. I morse gästade Gunnar Apelgren Hasse Aaro i krimkvarten i TV4. Där såg man ingen effekt av insatserna mot den grova brottsligheten. DN skriver att på torsdag kl.12 stänger handlarna i Husby för andra gången sina butiker i Husby i protest mot att övervakningskamerorna har inneburit färre poliser där. Lokalområdespolischefen Christoffer Boman medger att man använt ökningen av kameror till att disponera om poliserna. Så här fortsätter polisen att agera och trovärdigheten är noll !

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.