Skip to content

Trodde sovande sambo var ett vildsvin - kvinna frias från knivattack efter dröm

Foto: Maja Suslin/TT

I drömmen såg kvinnan ett vildsvin som skulle slaktas och styckas. I verkligheten var det dock hennes sambo som fick utså kvinnans knivattack. Hon åtalades för mordförsök men har nu friats eftersom åklagaren inte har motbevisat upp-gifterna om att kvinnan trodde att hennes sambo var ett vildsvin.

 

Det var i augusti som den 52-åriga kvinnan – efter att ha tagit mediciner mot bland annat sömnbesvär – gav sig på sin sambo med kniv så att han fick allvarliga skador i halsen.

Mannen överlevde dock attacken och kvinnan åtalades vid Södertörns tingsrätt för försök till mord.

"En röst bakom mig säger..."
Kvinnan berättade under rättegången att hon hade befunnit sig i ett drömlikt tillstånd och att hennes minnesbilder från händelsen är fragmentariska:

"Hon befinner sig i hennes gammelfarmors vardagsrum och på en sommaräng ligger ett vildsvin. Vildsvinet ska slaktas. Hon skulle stycka vildsvinet. En röst bakom henne säger 'kom igen, ett, två, tre'."

Enligt åklagaren har kvinnan ändrat sina uppgifter mellan förundersökningen och rättegången. Tingsrätten konstaterar dock att några förhör från förundersökningen inte har lästs upp under rättegången och att kvinnan själv hävdar att hon inte har ändrat sig.

Var förbryllad och frågande
I en polispromemoria finns dessutom uppgifter om att kvinnan direkt efter händelsen uttryckte att "han var som ett vildsvin".

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet lider kvinnan av en allvarlig psykisk störning men det ger inte någon säker slutsats om hennes tillstånd i samband med attacken mot sambon, enligt tingsrätten.

Hennes sambo har dock uppgett att kvinnan direkt efter gärningen var "förbryllad/frågande/förtvivlad" och att han uppfattade det som att hon inte hade kontroll över situationen.

Överklagat till hovrätten
Enligt tingsrättens mening saknas det "en handfast utredning" som omkullkastar kvinnans uppgifter om hur hon upplevde situationen. Att slå fast att hon strax före eller under händelsen blivit medveten om att det var en människa - och inte en vildsvin - som hon angrep är enligt domstolen helt enkelt inte möjligt.

Tingsrätten utgick därför från kvinnans version. Hon ansåg därför inte ha haft uppsåt att mörda sin sambo och friades därför helt.

Åklagaren har överklagat den friande domen till Svea hovrätt där målet ännu inte är prövat.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt