Skip to content

Polis som kallats "hora" misshandlade 16-åring - döms och avskedas

Foto: Ola Torkelsson/TT

Polisen hävdar att den handbojade 16-årige pojken i arresten hotade henne och att det var därför hon använde fysiskt våld mot honom. Han kallade hennes också för "hora". Enligt tingsrätten handlar det dock om misshandel av en "helt försvarslös" människa. Hon döms därför för misshandel och kommer att avskedas från polisen.

 

Åtalet mot polisen gäller två olika händelser som utspelade sig med ett par dagars mellanrum i december.

Enligt åtalet har nu 40-åriga polisen har vid ett tillfälle sparkat till en 16-årig pojke som suttit handbojad på en bänk i arresten, fläkt ned honom på golvet och tryckt ned hans huvud i golvet.

Berusad kvinna
Vid det andra tillfället har hon dragit upp en kraftigt berusad kvinna från en bänk och börjat lägga ned henne på golvet men avbrutits av en kollega.

De intagna har i båda fallen haft handfängsel med händerna fixerade bakom ryggen.

Polisen har uppgett att ingripandena har varit motiverade och i det första fallet hänvisat till att pojken yttrat ett hot mot henne och hennes familj. Han har också kallat henne för hora - vilket han själv medger och säger var utlösande för att polisen använde våld mot honom:

Hans berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Hon kallade honom snorunge och han kallade henne hora. Då ställde sig X (den tilltalade) upp, kom fram till bänken och sa 'våga säga hora igen, varpå han sa hora." 

Övervakningsfilmer
När det gäller det andra fallet hävdar polisen att kvinnan sparkat henne i magen.

Tingsrätten har tagit del av övervakningsfilmer från häktet där det framgår att ingen av de intagna gör någonting våldsamt före ingripandena – någonting som också stöds av vittnesmål från andra poliser.

En kollega till den åtalade polisen har berättat att hon i och för sig har upplevt mannen som utåtagerande och hotfull men inte uppfattat några konkreta hotelser.

Händerna fjättrade
Oavsett hur det förhåller sig med den saken har det handlat om en person som har suttit ned med händerna fjättrade bakom ryggen och inte varit motiverad att använda våld, konstaterar tingsrätten.

Det har istället handlat om en misshandel som har riktats sig mot en person som har varit "helt försvarslös". Brottet kan därför inte bedömas som ringa.

När det gäller fallet med kvinnan har en kollega, som beskrivit det hela som "överdriven våldsanvändning" ingripit och avbrutit nedläggningen. Han har förklarat att kvinnan i och för sig varit "väldigt otrevlig" men att det inte ger någon rätt att bruka våld och att han "aldrig varit med om något liknande".

Villkorlig dom och avsked
Även om agerandet har avbrutits anser tingsrätten att 40-åringen har gjort sig skyldig till ett uppsåtligt ofredande.

Enligt Polismyndighetens ansvarsnämnd kommer domen att innebära att polisen avskedas.

Med hänsyn till detta döms hon till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hon ska även betala 5 500 kronor i skadestånd till den misshandlade pojken.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

35 comments

Det är förödande med poliser som förgriper sig men kanske inte så konstig egentligen. I yttre tjänst åker man på det ena eländet efter det andra. Intrycken staplas på hög i hjärnbarken och plötsligt blir det bara för mycket man exploderar av det inre trycket och agerar ibland fel. Det får inte hända och ska inte hända men det kommer att hända och hända igen.
När det händer ska reaktionen vara kraftig och omedelbar men den får inte överilas. Det räcker med att den dömde polisen överilat sig.
Att bli avskedad för en händelse som ett hårt tryck i tjänsten skapat blir en alltför kraftig reaktion. Det måste skapas någon mer lämplig påföljd än avsked. Det finns naturligtvis poliser som inte ska vara poliser men de flesta skulle kunna få andra arbetsuppgifter under en tid, kanske mista sin polislegitimation under en tid men i aktuellt fall förefaller avsked vara en alltför kraftig reaktion. Det finns arbetsuppgifter där polisen inte hela tiden konfronteras med all världens elände

Naturligtvis har du helt rätt Börje. Visst gick man över gränsen ibland på 60-70-talet sedan man fått en usel utbildning och förväntades klara vad som helst. Man löste problemen först och gick sedan hem och tittade i lagboken. Som det redovisades på Tryggare Sveriges debatt i går är poliserna nu så rädda att göra fel att de istället låter bli att ingripa. Då är det inte underligt att polisen tappar all auktoritet.

Naturligtvis visar händelserna ovan med några dagars mellanrum att polisen hade fel arbetsuppgifter men kan ha varit fullständigt lysande på någon annan placering. Under min tid var detta något som ofta visade sig och oftast rättades till. Jag tror att det är många som drar sej ur tanken att bli polis då de ser hur lätt det är att bli avskedad och stämplad för livet ! Jag ser att man redigerat bort 4 kommentarer och jag kan gissa att det stod något helt annat i dem !

Om man vet med sig att man inte kan hantera förolämpningar eller pressade situationer så kan man söka sig till annan tjänst inom polisen - eller helt enkelt lämna in brickan och göra något annat. Det är faktiskt ingen rättighet att vara polis.

Håller med dig angående ryggsäcken som växer och AG inte gör något för att stötta sin personal. Finns regler som AG inte följer gällande handledning tex. Jobbat i yttre tjänst länge och har också haft perioder när jag jobbat för mycket och varit med om för mycket, så att stubinen har varit otroligt kort. Men AG tar inget ansvar där...
Önskar ett Lex system inom polisen med, istället för anmälningssystemet vi har nu. Inte många vinnare med dagens system...

Att göra om värdegrundskursen skulle kunna räcka som en första åtgärd.

Att ta bort och totalförbjuda allt som ens snuddar vid "värdegrund" hade nog räddat precis hela den svenska polisen. De allra flesta hoppar inte av på grund av lönen utan på grund av "värdegrunden". eller snarare värdeavgrunden.

Jag är nyfiken. Har Folkpolisen något "värdegrundsdokument" som är allmänt tillgängligt?

Glöm detta med värdegrundsdokument. Det är bara en alibihandling för polischeferna gentemot politikerna. Etik och moral bygger man genom att vara föredöme och sprida till andra. Tyvärr är den tiden förbi !

Nej, jag skulle gärna vilja läsa det ur humorsynpunkt. Har du en länk till det?

Fel av mig! Jag har hittat värdegrundsdokumentet! Det är verkligen synnerligen festligt! "Engagerade, effektiva och tillgängliga" skall poliserna vara. Någon som upplevt detta i verkligheten?

Länk här: https://www.polisen.se/Global/www%20och%20intrapolis/informationsmateria...

Ja säkerligen fruktansvärt obehagligt och provocerande att bli kallad "hora" jämt och ständigt.
Helt klart värt lite smäll på fingrarna (med batong). Hade hon nöjt sig med det så hade det nog inte blivit något åtal. Det skall ju en domstol ta hänsyn till, att brottet föregåtts av provokation. Då skall man ta hänsyn till det och bedöma brottet som mindre allvarligt. Men det finns ju de som gått mycket längre och pucklat på fyllon ordentligt men som ändå, trots filmbevis, friats av domstol, jag tänker förstås på vår vän, bindgalna batongkvinnan i Stockholm som pucklade på ett fyllo ordentligt med batongen och bussade sin hund på honom. Så det är ju lite godtyckligt vem som anses vara "hjälplös" eller inte. Eller vilka tillmälen och hot som skall bedömas göra våldet försvarligt.Håller med om att det inte borde leda till automatiskt avsked. Man kunde tänka sig prövotid och en varning om det är första gången. Så fungerar det oftast inom tex. vården och många andra yrken.

"En händelse som ett hårt tryck i tjänsten skapat"?
Om det är orsaken här så blir den naturliga följdfrågan varför inte fler poliser döms i tingsrätten då.
Någonstans hoppas jag att människor har någon form av spärrar, varav att inte ge sig på någon som är belagd med handfängsel borde vara en. Så som jag ser det kan det i stort vara på två sätt:
1. Den här polisen utmärker sig negativt genom att ta till våld i situationer när det inte är påkallat och då ska hon inte jobba kvar.
2. Hon utmärkt sig inte egentligen utan det här är något som förekommer och rationaliseras bort inom polisen med hänvisning till "tryck", "press" eller vad man nu vill använda för ord samtidigt som men håller varandra om ryggen med hänvisning till "kåranda". I så fall är det fler som behöver sägas upp.

De som arbetar inom polisen är en del av statens våldsmonopol och då ska fanimig hårdare krav kunna göras gällande. Är poliser de enda som utstår "tryck"? Våld och hot om våld förekommer i sluten ungdomsvård som ett exempel, när någon är inskriven för vård på ett sjukhus kan anhöriga bete sig på alla möjliga sjuka sätt om de anser att deras anhörig inte blir prioriterad riktigt, sedan går också skolan att ta som exempel där det ibland förekommer att lärare blir hotade och hamnar i handgemäng med elever för att sedan även bli hotade av föräldrarna på det.
Vad händer om någon som arbetar inom något av ovanstående spårar ur och ger sig på en klient/patient/elev? Dra det till sin spets ännu mer och föreställ ett att sagda offer också är fastspänt och inte kan förvara sig?
Vi hade gått totalt bananas så klart eftersom vi har en lagstiftning som gör klart att våld inte är accepterat i samhället. Är det några som verkligen ska leva upp till det är det de som företräder våldsmonopolet eftersom det är just en av delarna då som visar att sagda monopol inte missbrukas.

Så länge poliserna våldsanvändning görs inom ramarna för vad de faktiskt får göra så tål användningen prövning i domstol. Vad det handlar om för mig är allas lika värde inför lagen, även poliser, vilket innebär att de inte har mer befogenheter än lagen ger dem och går de utanför dessa ska de dömas för det, precis som vem som helst annan. Blir ett resultat av det att de inte kan arbeta kvar som poliser så är det deras problem, inte statens, inte rättsväsendets och framförallt inte medborgarnas, vilka är de som direkt blir lidande om en sådan polis går över gränsen igen, dessutom hade vi aldrig accepterat om någon lärare, behandlare eller sjuksköterska arbetade kvar som misshandlade sina brukare. Den enskilda hänsynen ska tas till den som kan bli utsatt, inte till den som går över gränsen.

Det är tråkigt att läsa om din rigida och enögda inställning till denna problematik. Hade den varit lite mer nyanserad skulle jag nog försökt att förklara vissa fundamentala begrepp för dig men inser det meningslösa varför jag tackar för att du trots allt gett dig tid att kommentera och besvara min kommentar.

Det rigida och enögda skulle jag säga kommer från det faktum att vi pratar om två människor som är handfängslade bakom ryggen. Om vi tar händelsen med pojken för det dessutom är en uppmaning "säg det igen".
Jag kan leva med att vara rigid och enögd i så fall.

Röstis, befriande att få ta del av en klarsynt analys, när så många övriga kommentarer känns som om de vore skrivna av en internutredare eller åklagare på polismål.

/Som vanligt undanber jag mig kommentarer av trollet "Anton" (och som vanligt kommer "det" att tvångsmässigt kommentera mig).

Röstis och Fredrik 1 !
Börje Carlsson och jag har inte långt ifrån 100 års poliserfarenhet. Ni döljer er identitet men vi redovisar öppet våra erfarenheter. Ni har ingen aning om hur det är att stå framför skjutvapen,knivar,våldsamma,hatiska och vrålande galningar med stenar eller annat.

Det måste man klara men om man under ett pass vistas i arrestavdelningen med fulla, spyende och spottande kräk- flera stycken under några timmar- kan det vara mänskligt även för den bäste att till slut tappa kontrollen. Summan av kränkningar blir för stor ! Det är inget försvar men en rimlig förklaring. Eftersom händelserna inträffade med några dagars mellanrum kan man förmoda att den kvinnliga polisen fått för stor dos under kort tid !

Ni bortser från att respekten för poliser totalt försvunnit och att dessa pojkar med utländsk bakgrund känner det som en kränkning att ta order från en kvinna- och ännu värre en kvinnlig polis ! Tyvärr har det blivit så att kvinnor ofta måste klistra på sej en matchostil för att klara av jobbet just i dessa utsatta situationer. Min erfarenhet visade att bestämda manliga poliser lättare klarar av dylika situationer än kvinnliga poliser. Nu ligger mina direkta erfarenheter mer än tio år tillbaka i tiden så ni som jobbar i värsta miljöerna nu får rätta mej om jag har fel ! Om du kommer ihåg de tre kvinnliga poliserna som misslyckades med att gripa en ung flyktingpojke som gick bärsärk vid flyktingförläggningen förstår du precis vad jag menar.

Lustigt att det oftast är samma personer (du och ett par till) som ständigt återkommer till huruvida en kommentator är anonym eller inte, så fort någon inte håller med om er åsikt (är det polisreflexen att försöka komma åt personen istället för att bemöta i sak?).

Om respekten försvunnit för polismyndigheten, så beror det nog snarare på att alltför många poliser hemfaller åt kriminella beteenden i sitt tjänsteutövande och då gör det ostraffat (statistiken talar sitt tydliga språk: 0.2% åtal och 45% fällande domar).

Att det finns ett antal tusen individer i varje svensk storstad som är hänsynslösa svin (skjuter hejdlöst och mördar för minsta lilla upplevd oförrätt), det gör inte att man kan godta att poliser slår på folk som är handfängslade.

Mitt namn är Christoffer Röstlund, men vad gör det för skillnad? Då jag inte är en offentlig person vet du inte mer om vad jag har för erfarenheter för att du vet mitt namn än vad du visste innan, så du har ändå ingen susning om ifall jag haft en pistol riktad mot mig, hanterat psykfall på avgiftning eller försökt lösa situationer med vrålande galningar. Vad jag kan säga dock är att med polisens ökande frånvaro så kommer fler och fler privatpersoner få just dessa erfarenheter. Som jag skrev ovan dessutom finns det massor av yrkeskategorier där press och stress på samma sätt förekommer men där folk inte spårar ur. När någon går bärsärk på ett boende är för övrigt personalen där de första att hamna i just den situationen och pliktar ibland även med sitt liv. Så vem kan avgöra vem som utstår mest stress och press egentligen? Tänk alla tillfällen när polisen inte blir tillkallad dessutom.

Nu opponerar jag mig inte emot att någon tappar kontrollen ibland eftersom vi alla är människor, däremot menar jag att det är en skillnad på att tappa kontrollen över en situation på ett flyktingboende där någon går bärsärk eftersom det är många variabler, mycket oklart och ändå beslut som ska fattas på väldigt kort tid med lite kända fakta. Jag kan till och med förstå att ett skott "går av" när Jackie Arklöv ligger på backen med två poliser över sig med tanke på vad som föregick det. Men med två personer som är handfängslade, med händerna bakom ryggen och där våld används mot dem, då liknar det mer Baseballigan i min mening, något som åtminstone Börje måste minnas. Vad det här handlar om egentligen för mig är vad samhället kan acceptera, och kan vi då acceptera poliser som spöar människor som är handfängslade? Är det din åsikt? För om hon inte blir fälld, så är det just det som samhället gör, accepterar det.

Sedan om respekten totalt försvunnit så förstår jag inte vad det har med resonemanget att göra. Motiverar det på något sätt att spöa folk som inte kan försvara sig? För att sätta sig i respekt då? Eller är det motiverat på så sätt att genom att respekten är borta så blir det förklarligt med övervåld? Om personer ser det som en kränkning att ta order av en kvinna är deras problem, om de inte kan hantera det och situationen eskalerar så kommer de bli dömda för det, men jag kan nog räkna upp tjogtals med personer som inte är utlänningar som har svårt med att ta order av kvinnor. Skillnaden som jag upplever det mellan kvinnliga och manliga poliser verkar snarare vara att "kårandan" uppenbarligen inte alla gånger gäller just kvinnliga poliser, utan om de är lite obekväma så går det att vattna i dem så de åker dit, medan manliga kollegor har ett bättre "kåranda"-skydd. I vilket fall så om respekten har försvunnit förklarar det inte handlandet för mig, motiverar det inte heller, och om man vill bygga upp respekt är det inte heller en lösning, då är snarare hearts and mind metoden som jag ser det, vad Börje brukar prata om i termer av att polisen behöver komma närmare medborgarna. Men om en polis i en sådan här situation INTE blir fälld, tror du folk kommer respektera polisen mer då?

Poliser i dag som är under stress och press och även de som faktiskt går över gränsen av andra skäl blir som jag ser det nästan aldrig åtalade idag ens. Med det går det verkligen att säga att hänsyn tas till deras arbetssituation. Det är ändå min bestämda åsikt att fall där det inte ska tas hänsyn till sådant däremot är när det rör våld mot människor som inte kan försvara sig.

Bara en kort kommentar. Det är fullständigt klart att hon både ska åtalas och fällas men det är påföljden jag reagerar mot. Jag anser att det borde finnas något mellan frikännande eller avsked. I just detta fall har jag inga detaljer men arbetsgivaren har ett ansvar också och därför menar jag att påföljden för en fällande dom måste kunna nyanseras och inte alltid medföra avsked,

https://www.youtube.com/watch?v=1F0JtjWcNuc
Huvudet på spiken Börje ! Då det gäller de tre kvinnliga poliserna får man skämmas över deras totala brist på tåga och taktik. Då de misslyckas och killen blir nerbrottad av mannen, tar den tredje polisen bort denne !!!!!. Naturligtvis skulle de ha utnyttjat situationen då den misstänkte låg oskadliggjord på mage genom att sätta på honom handbojor. Istället drar den tredje polisen bort honom och de två poliserna förlorar kontrollen. Den tredje polisen går också emellan vid polisbilen så att den misstänkte kommer loss ! Fullständigt patetiskt och alla tre ger upp och backar. Jag kan säga att under de 30 år från 1963 som jag ofta var ute i hetluften var det fullständigt otänkbart att backa i en dylik situation !

Helt rätt, ge henne istället fängelse i ett par månader ( i och med 2st misshandelsdomar ) och låt henne sedan börja arbeta som polis igen ( då med större livserfarenhet än de flesta andra inom yrket ).

På så vis vinner ju alla inblandade parter.

Tilläggas kan, att utan filmerna så hade den misshandlade kvinnan och pojken själva blivit åtalade och fällda för våld mot tjänsteman och polisen hade då erhållit minst 2x 5000kr.
En rutinerad polis ( eller en manlig dito ) hade sett till att få tillgång till filmerna under det att FU bedrevs och då raderat dom ( har hänt så sent som för några år sedan i GBG ).

En rutinerad polis hade med andra ord begått ytterligare brott för att slippa åtal själv och dessutom med resultatet att de två misshandlade i det här fallet istället själva dömts för brott? Om det är rutin är det kanske inte så konstigt att medborgarna, som indirekt betalar polisens löner, tappar både förtroende och respekt för polisen.

Vinsten för mig ligger i att polisen här blir dömd och av med jobbet eftersom det i så fall säger att om du tar till övervåld sparkas du. Vill du inte sparkas, spöa inte folk som inte kan försvara sig.

Finns fall i Göteborg där internutredningsenheten gett den anmälde polismannen fri tillgång till akten under det att FU bedrivits mot densamme.
Den anmälde polisen fick själv bedriva utredning i 3 månader och återlämnade sedan akten till dåvarande chefen för internutredningsenheten (L. B)

Det är väl inte rutin eller legio, men när sådant här accepteras (av chefsåklagare på dåvarande polismål) då förstår man att det är rätt illa ställt med ganska mycket inom polis och åklagarväsende.

Jo, absolut. Men utan filmen så hade det aldrig blivit något mot den här kvinnliga polisen. Så det lär inte skapas något prejudikat direkt...

Jag har också uppfattat det som att åklagare ser mellan fingrarna även om jag aldrig själv fått tillfälle att gräva djupare i det, däremot vet jag att argument som att ha blivit anmäld för misshandel 8 gånger var något en polis kunde anföra som någon form av sympatiargument, att domstolen borde förstå hur jobbigt det är att hela tiden få sådana anmälningar mot sig, och han blev friad vid det tillfället trots att det misshandelsåtalet gällde hans dotter. Om någon annan är misstänkt 7 gånger tidigare ska det visserligen inte påverka, men är övertygad om att för en icke-polis är nog tanken då mer i linje med "ingen rök utan eld". En åklagare med integritet hade varit riktigt intressant att se men då misstänker jag att denne får höra saker som "tänk bara på att vi kanske inte har så bråttom om det rör en utryckning till din adress".
Helst skulle jag se att polisen själva stod upp och löste det här, att de verkligen tog tag i det för sin egen yrkesheders skull och såg till att rensa ut de rötägg som verkligen ställer till det. Problemet blir annars är när övertramp sker på grund av stress eller press som faktiskt går att förstå så lämnas inget utrymme för förståelse i de fallen eftersom kåren i stort inte tar tag i de fall som verkligen är problem, utan gömmer allt bakom kårandan.
Vad de missar som jag ser det är att om de gör vad de kan för att allt ska gå rätt till så behövs inte kårandan.

2x5000 kr i skadestånd ? Jo tjena. I vilken värld lever du ? Vet du inte att skadestånd inte betalas ut till poliser ? De ska tåla allt nämnligen. Det ingår i yrket. O tro inget annat.

Naturligtvis skall en person som på detta vis sviker samhällets förtroende straffas betydligt hårdare än vad som hände här. Det är troligtvis inte första gången hon "tappar humöret", men den här gången blev hon anmäld. Att ta ut sina frustrationer på värnlösa människor är inte ett beteende som alla har, men troligtvis är det överrepresenterat bland den sortens människor som söker sig till polisen.
En del av dessa problem skulle kunna lösas med s.k. "body cams" på poliser.

Åja, Åja, ta inte i så du spricker nu! Ingen duvunge precis, var misstänkt för personrån så särskilt värnlös var han nog inte. Mer synd om offren för dennes kriminalitet, såklart! Men vi får hoppas att föräldrarna har lite mer folkvett så de skurar upp den fula truten med såpa så det blir slut på hans fula tillmälen som "hora". Då kanske han slutar upp med personrånen också av bara farten. Sedan kan de ju också skicka honom på värdegrundskurs.

Poliser är en service som vi betalar dyrt för och som ska finnas där vi påkallar dem. De ska inte på eget bevåg vara ute på våra gator och torg för att sätta dit och förstöra människors liv. Sen tycker jag det är fegt att de alltid anfaller beväpnade, i bakhåll och alltid i grupp.

Av händelseförloppet att dömma kan man nog sluta sig till att det här rör sig om en invandrarpojke och och en kvinnlig vit polis. Om detta stämmer så verkar det som att två fördomsfulla människosyner ligger bakom, nämligen att mannen är överlägsen kvinnan och att etniska svenskar är överlägsna invandrare. Dessa attityder har ställt till med tillräckligt idag. Att en vanlig polis ska kunna sätta sig över detta I en pressad situation med nuvarande utbildning är nog mycket begärt. Och om nu intelligenskraven kommer att sänkas för polisintagningen kommer vi nog att ha ett än värre problem i framtiden.

Mycket bra! Bravo!

Mycket bra! Bravo!

Bedrövligt... Vi pratar med unga grabbar med noll respekt för polis och andra myndigheter. Sverige har försatt sig i en situation som tyvärr kräver lite andra metoder än de som polisen kunde använda sig av för 15år sedan.

Alla poliser med lite ruter i fasas ut och nu ska buset pratas tillrätta. Med facit i hand måste vi väl ändå erkänna att detta inte fungerar speciellt bra...

Polisen måste få tillbaks sin respekt och tyvärr handlar detta dessutom om en "importerad" kvinnosyn... Alla vet men ingen vill se problemen.

Mvh // Stig

Att spöa upp folk som är handfängslade med händerna bakom ryggen är att vara en polis med ruter i? Här är måltavlorna en minderårig och en kvinna. Din poäng är att Sverige försatt sig i den situationen där vi behöver poliser som spöar minderåriga och kvinnor som är handfängslade bakom ryggen?
Personligen tror jag inte det handlar om något annat än människor som inte ska vara poliser.

Jag tror att jag förstår hur du tänker Stig.

Du är ute efter den där sköna Josef Fritzl-respekten som han ingöt i sina barn.

En fundering dock, pojken avfärdar du med att han en sådan där invandrare. Men hur avfärdar du misshandeln av den handfängslade kvinnan?
Var hon rentav pojkens mor i dina ögon (en som uppviglat han i hans kvinnosyn)?

Intressant att en kvinnlig polis använde övervåld. På 70-talet anställdes en mängd kvinnor då man ansåg att dessa var bättre på dialog med buset. Man hade tydligen fel.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.