Skip to content

Polis som kallats "hora" misshandlade 16-åring - döms och avskedas

Foto: Ola Torkelsson/TT

Polisen hävdar att den handbojade 16-årige pojken i arresten hotade henne och att det var därför hon använde fysiskt våld mot honom. Han kallade hennes också för "hora". Enligt tingsrätten handlar det dock om misshandel av en "helt försvarslös" människa. Hon döms därför för misshandel och kommer att avskedas från polisen.

 

Åtalet mot polisen gäller två olika händelser som utspelade sig med ett par dagars mellanrum i december.

Enligt åtalet har nu 40-åriga polisen har vid ett tillfälle sparkat till en 16-årig pojke som suttit handbojad på en bänk i arresten, fläkt ned honom på golvet och tryckt ned hans huvud i golvet.

Berusad kvinna
Vid det andra tillfället har hon dragit upp en kraftigt berusad kvinna från en bänk och börjat lägga ned henne på golvet men avbrutits av en kollega.

De intagna har i båda fallen haft handfängsel med händerna fixerade bakom ryggen.

Polisen har uppgett att ingripandena har varit motiverade och i det första fallet hänvisat till att pojken yttrat ett hot mot henne och hennes familj. Han har också kallat henne för hora - vilket han själv medger och säger var utlösande för att polisen använde våld mot honom:

Hans berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Hon kallade honom snorunge och han kallade henne hora. Då ställde sig X (den tilltalade) upp, kom fram till bänken och sa 'våga säga hora igen, varpå han sa hora." 

Övervakningsfilmer
När det gäller det andra fallet hävdar polisen att kvinnan sparkat henne i magen.

Tingsrätten har tagit del av övervakningsfilmer från häktet där det framgår att ingen av de intagna gör någonting våldsamt före ingripandena – någonting som också stöds av vittnesmål från andra poliser.

En kollega till den åtalade polisen har berättat att hon i och för sig har upplevt mannen som utåtagerande och hotfull men inte uppfattat några konkreta hotelser.

Händerna fjättrade
Oavsett hur det förhåller sig med den saken har det handlat om en person som har suttit ned med händerna fjättrade bakom ryggen och inte varit motiverad att använda våld, konstaterar tingsrätten.

Det har istället handlat om en misshandel som har riktats sig mot en person som har varit "helt försvarslös". Brottet kan därför inte bedömas som ringa.

När det gäller fallet med kvinnan har en kollega, som beskrivit det hela som "överdriven våldsanvändning" ingripit och avbrutit nedläggningen. Han har förklarat att kvinnan i och för sig varit "väldigt otrevlig" men att det inte ger någon rätt att bruka våld och att han "aldrig varit med om något liknande".

Villkorlig dom och avsked
Även om agerandet har avbrutits anser tingsrätten att 40-åringen har gjort sig skyldig till ett uppsåtligt ofredande.

Enligt Polismyndighetens ansvarsnämnd kommer domen att innebära att polisen avskedas.

Med hänsyn till detta döms hon till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hon ska även betala 5 500 kronor i skadestånd till den misshandlade pojken.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt