Skip to content

Hur klarar demokratin nazistiska åsikter? Experterna oense om demonstrationsfrihet

”Det är demokratins paradox att man tillåter personer som vill avskaffa den att ändå yttra sig”. Det säger Nils Funcke som är emot ett demonstrationsförbud för nazister. Men experternas åsikter går isär om hur de högerextrema grupperna ska hanteras.

 

Nazistdemonstrationen vid bokmässan i Göteborg och deras närvaro i Almedalen har gjort frågan om yttrandefrihet och högerextremism brännhet. Många vill förbjuda både ideologierna och rätten att demonstrera på gator och torg. Inför nästa års Almedalsvecka undersöker Gotlands tjänstemän och politiker om det går att hindra det öppet nazistiska NMR från att helt vara med.

"Demokratins paradox"
Nils Funcke, vd för Utgivarna, hör de som inte tror på några förbud.

- Det är demokratins paradox att man tillåter personer att yttra sig som vill avskaffa den och att man tillåter personer att säga att det här samhället bör kastas över ända om så krävs med våld. Det ska demokratin tåla, säger han i senaste avsnittet av Veckans Juridik.

"De tränar kollektivt"
Funcke får medhåll av Daniel Wiklander, chefredaktör på tidningen Expo. Wiklander anser att man ska titta på vad de högerextrema grupperna faktiskt gör istället för att fokusera på deras rätt att demonstrera.

- Det finns en gråzon som är svårt att lagstifta om och de använder demonstrationer till annat än att bara uttrycka en åsikt. De tränar kollektivt för att agera offensivt med sköldar och spjut och de använder demonstrationerna till en maktdemonstration för att sätta polisen på plats, säger Daniel Wiklander.

"Inte låta sig luras"
Enligt honom utgörs de så kallade militanta gatuaktivisterna med nazistiska åsikter av runt 200 personer. Men det finns även ett par tusen sympatisörer och finansiärer kring grupperna. 

- Man ska inte låta sig luras av det lilla antalet och tro att det skulle vara ett litet problem. De behöver inte vara så många för att orsaka skada, säger Daniel Wiklander.

Var går gränsen?
Till de som vill inskränka demonstrationsfriheten hör juristen Anna Rogalska Hedlund.

- Någonstans går smärtgränsen. De som vill utplåna våra fri-och rättigheter ska inte få demonstrera, säger hon. 

Hon tar som exempel valet i Österrike nyligen där en nazistisk kandidat inte fick ställa upp. Hon pekar också på att man i USA har beslutat på konstitutionell nivå att gränsen för yttrandefriheten går vid att Ku klux klan bränner kors för att skrämma människor.

Advokaten Percy Bratt pekar på att den svenska lagstiftningen om hets mot folkgrupp inte håller måttet och måste uppgraderas. 
Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

Jag skrev ett inlägg här. Är det ett av de två som har försvunnit? Har det något med yttranefrihet att göra?

Hur tänker ni gällande islam? (- Någonstans går smärtgränsen. De som vill utplåna våra fri-och rättigheter ska inte få demonstrera )

Nuvarande debatt gällande NMR är välbehövlig men till viss del ett sätt för "makten" att byta fokus. Betecknande är att mani diskussionerna aldrig inkluderar kommunistiska och muslimska samhällsomstörtande organisationer. Nu kan iofs de senare möjligen påstås vara religiösa och därmed skyddade av religionsfrihet men de har en dubbel agenda såtillvida att politik och tro går hand i hand. Kan möjligen medias selektion handla om konflikträdsla alt röstfiske med kännedom om att numerären i de senare " rörelserna" är vida större än i NMR och liknande ?

Varför ska organisationer vara "skyddade av religionsfrihet"? När vi som inte tror på sagor saknar sådant skydd.

Varför ska extremister av ett slag skyddas medan extremister av ett annat slag ska förföljas?

Varför ska grupper i samhället undantas från lagen? Hets från folkgrupp!

Högerextrema är ca 1000 st. Enligt några enkäter ansluter 25-50% av muslimerna till radikala idéer såsom sharia och hedersförtryck dvs troligtvis 250 000 - 500 000 av muslimerna i Sverige. Islam ör ju också totalitär och synnerligen restriktiv till andra åsikter än det dom själva har.
Frågan till er som är vänsteranhängare blir därför;
Varför fokuserar ni på extremhögern när problemet finns på annat håll?

Avskaffa lagen om HMF.En trmaslag utan dess like.Vilka ska föras in nästa gång i den lagen.Prostituerade?Handikappade,skåningar,halläningar?Hur några tusen misantroper kan hota demokratin är obegripligt och direkt befängt att påstå.Dessa grupper har väl demonstrerat sen Andra Världskrigets slut i Sverige och fortfarande lever den Svenska Demokratin

"mycket arbete återstår"... Nja men det kommer gå snabbt för inte många förstår vart vi är på väg trots att manegen krattas för genomskinlig ridå. Sveriges pojkar och män går en fruktansvärd framtid till mötes. Dagens feministiska framfart med förtryck och diskriminering av män kommer inom trettio år att helt ha raderat begreppen demokrati och mänskliga rättigheter, för män dvs. Män kommer endast ha skyldigheter kvar att som slavar arbeta och bo i anvisade ström- och taggtrådsförsedda getton.
[mycket jämställdhet återstår]: Pass, körkort, vapenlicenser, rösträtt m.m. för män dras in. Ägande, arv m.m. konfiskeras. Daktyloskopering och fotboja eller microchip blir obligatoriskt. All samhällsservice så som polis, skola, sjukvård och äldreomsorg men även bostäder, badhus, stränder, strövområden m.m. kommer endast vara till för flickor och kvinnor. Hundratals lagar specifikt riktade mot män instiftas. Bl.a. blir det brottsligt att titta på en flicka eller en kvinna på ett sexuellt sätt eller längre än ett ögonblick mot hennes vilja. Påföljder för alla brott blir "fortlöpande jämställdhetsarbete på anvisad plats" - med andra ord; livstids slaveri i koncentrationsläger. En kvinnas ord väger alltid tyngst tills domstolar inte längre behövs.
Statlig tvångsvisning av pornografi, ev. inkl. mekanisk beröring, med erektionpolis införs för de kvarvarande män som ännu lyckats undgå lagföring. Ståndanmärkning i journal likställs med förberedelse till våldtäkt och presumtiv pedofili, ett djuriskt och brottsligt beteende. Stånddömda män blir slavar och försöksdjur. Alla män är nu "placerade" i "jämställdhetsläger". Befruktning och fortplantning skall ske från statligt utvalda handjur via insemination, sen klipps penis. Det enda män får behålla av sina kön är testiklarna, uppror eller försök till revolt ska nämligen kännas...
Häxbränningen, Nazitysklands förintelse och Sydafrikas apartheid bleknar i jämförelse. Jämställdhet är nu självklart och oifrågasatt detsamma som totalitär scum- och nyfeministisk fascism. Denna skrivs in som svensk grundlag. Detta håller successivt redan på att genomföras med allt bredare och strängare lagstiftning tills alla pojkar och män per automatik föds resp. stämplas och brännmärks som brottslingar, skadedjur i ett fritt feministiskt Sverige.

Knappt någon opposition råder idag och ingen kommer tillåtas. Jämställdhetsoppositionella kommer till en början straffas med dagsböter, slutligen med intensiv tortyr av testiklar och våldtäkt med glödgade järnrör. Året år 2050 och jämställdhet är uppnådd. Feminismen blommar. Fortfarande hörs dock röster för fler och strängare lagar och straff.
Som avledningsmanöver till politiken, som för fullt implementeras här och nu i dagens Sverige steg för steg , pratas det om ökad brottslighet, rasism, nazism, islamism och terrorism medan vägen dit består av fortsatt dagliga rubriker om påhittade våldtäkter, pedofili, sexköp och mäns våld mot kvinnor samt feministisk forskning och genusarbete. Vänta bara, allt blir snabbt värre.
Jag tror på Zara Larsson när hon säger att alla män ska dö en plågsam död. Och därtill leva sina liv i totalt förtryck och slaveri under en framtida världsomspännande femi-fascistisk regim, detta om mellan femtio och hundra år.
2017, svenska landslaget : goo.gl/y5z1Jb

// seriöst och uppriktig av person som ägnat > 20 år att studera bl.a. marxism, stalinism, fascism, nazism, och feminism. Nära vänner högt uppsatta i näringsliv och politik. Intelligens över 130, f.d. medlem Mensa. Tänk fler steg framåt än ett så är utvecklingen och feminismen inte svår att se. Öppna ögonen, det kommer hända !!

Med vänlig hälsning Peter Gullander

Din variant av gynofobi är vansinnigt kul för oss som gillar lyteskomik.

Nej du !!

Agenda 21 t.o.m. år 2030; "empower all women and girls". Vem tror att riket abrupt skulle vilja sluta där... Nej givetvis tvärtom. Läs på och lär av historien. Alla ideologier går mot totalitarism. Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Kim, Idi Amin, Pinochet, MRND, IS... Fler...? De krafter som ligger bakom nyfeminismen är mångfalt större och mäktigare än de under 30-talets Nazityskland.
Gå 33 år tillbaka till George Orwells 1984 och jämför samhället, stigmatiseringen, hatet och lagstiftningen med idag. Enorm skillnad. Feminismens framryckning är inte linjär utan exponentiell. Vilket innebär att scenariot mycket väl och sannolikt kommer att inträffa runt år 2050. Det är inte Zara Larsson och andra kändis- eller gräsrotsfeminister personligen som ligger bakom politiken i Sverige och övriga västländer. Kursen är bestämd och drivs på av världens absolut rikaste och mäktigaste alfamän, det lilla osynliga patriarkatet. Världen är tänkt att bli en stor pyramid, till det behövs slavar...!
Vem låg bakom elfte september? Är den globala uppvärmningen skapad av människan på riktigt eller bara bluff? Tror du att du fritt kan välja att lyfta höger eller vänster arm, gå till höger eller vänster? Behöver du bevis, fakta att det du trodde bara var lögn, fars och och illusion? Världen är inte som du tror eller lärde dig i skolan. Fattar du inte eller ser du dåligt? Du är rakt igenom lurad.
Och jo !! Utrotningen eller könets undergång och förslavningen av mannen har redan börjat. Du kanske skrattar men denna gång är det varken bomber eller stöveltramp utan ljudet av höga stilettklackar som närmar sig.

Per !!

Du vet inte hur rätt du har.

I en stad i Spanien har man infört utegångsförbud för män efter ett visst klockslag på kvällen. I andra delar av Spanien är det förbjudet för män att sitta bredbent.

I Sverige har en man, jag tror det var i Uppsala, tagits av polisen för att han tittade för mycket på en kvinna som låg och solade.

I Sverige ger regeringen varje år 1 miljard kr i olika bidrag för kvinnors säkerhet och skydd. Det har blivit en egen industrinäring.

I Stockholm har man infört feministisk snöskottning vilket ledde till att hela trafiknätet i länet havererade den första dagen.

Jag tror fullt ut på vad du skriver

Idag har det varit en demonstration i Göteborg. I TV4 Nyheter påstods att den var olaglig, Det måste väl ändå vara fake news?

Aftonbladet har också skrivit att demonstrationen var olaglig. Då måste det vara sant.

Nu har Aftonbladet inte skrivit att demonstrationen var olaglig. Då måste det vara sant.

@Peter Gullander Jag håller med dig. Bara synd att din välskrivna och välanalyserade kommentar sannolikt kommer tas bort imorgon. Kvinnor har redan egna avdelningar och tider på bl.a. gym och badhus plus männens givetvis. Dröjer inte länge innan även festivaler, diskotek, joggingslingor, naturreservat, arbetsplatser, bibliotek, färjor, bussar, parker, kvinnoingångar till sjukhus och social med portier, laglig pepparspray (kvinnorspray), - elpistol (kvinnopistol), bostadsområden - senare orter och städer, hyresrabatt (kvinnohyra) - senare help slopad hyra finansierad med mansskatt osv. Women name it...

USA har för övrigt mycket långtgående yttrandefrihet. Några förbud mot "hate speech", "hets mot folkgrupp" eller liknande existerar inte och har vid prövning visat sig strida mot konstitutionen. Precis som det ska vara, med andra ord.

Man får t o m uppmana till våld i största allmänhet så länge det inte handlar om en specifik handling - se https://en.wikipedia.org/wiki/Brandenburg_v._Ohio

Och tidningen Expo drivs av vänster extremister vilka flera är dömda för brott finansierade av Råttbert Arselberg vars farfar var med och tvättade pengar åt Lenin som stal dem från Tsaren allt redan känt sedan länge Och så är cirkeln sluten! Nej demokratin skall icke tillåta samhällsförstörande krafter så som nazzism, kommunism, vänsterpartism, kapitalism, sossialism, moderatism alliansism, facism och så vidare dessa skall förbjudas och förintas. Redan de gamla grekerna insåga att democrasia i långa loppet grävde sin egen grav på grund av sin egen paradox. Tack för ordet!

Nils Bunke!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.