Skip to content

Hon blir ny chef för Skatteverket - och hennes företrädare ska utreda kupongskatten

Katrin Westling Palm blir ny generaldirektör för Skatteverket efter Ingemar Hansson som ska utreda kupongskatten. Foto: Claudio Bresciani/TT och Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Regeringen har idag utnämnt Pensionsmyndig-hetens generaldirektör Katrin Westling Palm till ny chef för Skatteverket. Samtidigt meddelas att Skatteverkets förre chef Ingemar Hansson får i uppdrag att göra en översyn av kupongskatten. 

 

Katrin Westling Palm har sedan år 2010 varit generaldirektör och chef för Pensionsmyndigheten. Dessförinnan var hon ekonomidirektör, planeringschef och överdirektör vid Skatteverket.

Katrin Westling Palm är i dag även ledamot i flera rådgivande organ - bland annat Rådet för digitalisering, Ekonomistyrningsverkets insynsråd.

- Med sin gedigna erfarenhet av att leda och utveckla statliga myndigheter tillsammans med hennes tidigare erfarenhet av Skatteverket är hon mycket lämpad att leda myndigheten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

- Hon kommer att stärka förtroendet för myndigheten externt och internt.

Katrin Westling Palm tillträder tjänsten som generaldirektör för Skatteverket den 1 november.

Regeringen meddelar samtidigt att Skatteverkets förre generaldirektör Ingemar Hansson har fått i uppdrag att göra en översyn av den kupongskatterättsliga regleringen "i syfte att ta fram förslag till ett effektivt, modernt och förutsägbart regelverk som är förenligt med EU-rätten.

- Det är angeläget att förenkla regelverket och förhindra kringgående av kupongskatten. Uppdraget kräver stor kunskap och Ingemar Hansson är oerhört meriterad, säger Magdalena Andersson.

Kupongskatt är en så kallad definitiv källskatt som tas ut på utdelning på andelar i bland annat aktiebolag, värdepappersfonder och specialfonder.

Ingemar Hansson ska redovisa sin utredning senast i december nästa år.

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt