Skip to content

Högre återfallsrisk efter korta fängelsestraff än efter långa - ny forskning

Foto: Jessica Gow/TT

Återfallen i brottslighet bland dem som friges från fängelse har minskat sedan början av 2000-talet. Återfallen är högre för dem som har dömts till kortare fängelsestraff och tvärt om. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet. 

 

- Vi ser en utveckling för dem som avgår från anstalt. Dessa återfaller allt mer sällan i nya brott. Utvecklingen är specifik för de som har avtjänat en fängelsedom och minskningen har skett sedan början av 00-talet, säger Victor Ståhl, utredare på Brå.

- I undersökningen har vi undersökt varför återfallsrisken ökat för en viss grupp. Vi har tittat på en möjlig förklaring - att klientpopulationen har förändrats. Resultatet är att det minskade återfallet i hög grad hänger ihop med en ändrad klientpopulation. 

Äldre klientel
Under 2000-talets början återföll cirka 55 procent av dem som frigavs från anstalt inom tre år. Den siffran har nu minskat till 40 procent. 

- Klienterna idag allt äldre och den kategorin återfaller inte lika ofta i brott. 

Yngre återfaller oftare än äldre
Risken att återfalla i brott varierar beroende på den dömdes ålder, typ av brott, strafftid och tidigare brottsbelastning. 

- Sett till dem som avgår från anstalt är det betydligt mer sannolikt att 18-20 åringar återfaller i brott än de i referenskategorin 30-39 år.

- Även 21-24 åringar har ett lägre odds att återfalla. Personer över 60 år har det högsta oddset att återfalla och även personer mellan 40 och 59 år har ett högre odds att återfalla.

Högre återfall efter korta strafftider
Korta strafftider på upp till sex månader ökar risken för återfall medan personer som dömts till straff på två år eller längre har en lägre återfallsrisk.

När det gäller brottstyper är återfallsrisken största bland dem som har dömts för stöld- och narkotikabrott.

Syftet med analysen har, enligt Brå, varit att undersöka varför återfallsrisken minskat för de som avgår från anstalt.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt