Skip to content

Glödhet marknad för framtidens jurister - men djävulen sitter i detaljerna

För fem år sedan riskerade juristutbildningen vid Stockholms universitet att få sin examinationsrätt indragen av Högskoleverket. Idag rankas den som en av världens 50 bästa juristutbildningar – bland annat eftersom man satsat på att få studenterna att tänka kritiskt. Men vilken typ av jurister behövs egentligen i framtiden?

 

Enligt Jusek är arbetsmarknaden ”glödhet” för jurister och på juridicum i Stockholm arbetar man hårt med att förbättra kvaliteten på utbildningen.

- Jurister måste kunna se helheten oavsett om de jobbar med kommersiella frågor eller rättvisefrågor, säger Jonas Ebbesson från Stockholms universitet.

- Men djävulen sitter i detaljerna och man kan inte googla fram en rättsutredning, säger Fredrik Dahl från Vinge som hör till en av de byråer som slåss om talangerna.

Samtidigt ökar orättvisorna i det svenska samhället och Rami Al-Khamisi hör till dem som pekar på att jurister kan minska klyftorna genom att hjälpa utsatta grupper.

Gäster i Veckans Juridik är:

Rami Al-Khamisi – jur. stud, Stockholms universitet

Fredrik Dahl – advokat och HR-ansvarig delägare, Advokatfirman Vinge

Jonas Ebbesson – dekan och professor, Juridicum Stockholms universitet

Sofia Hylander – opinionsbildare fackförbundet JUSEK

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

Lyssna som podd >>

Se alla Veckans Juridik här >>

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Så länge de inte studerat något med genus och har bra betyg ska det nog gå bra. Fick jag två CV på bordet och en läst något med genus eller feministisk teoribildning vet jag vilken ansökan som skulle hamna i cylinderarkivet.

Synd bara att SU verkat gå över till att utbilda aktivister. Har kulturmarxisterna tagit över även på SU?

Verkar märkligt att klättrade i raketfart och att de fick så hög ranking på så kort tid. Antar att institutet ställt upp några vansinniga kriterier om kritisk teori etc. för ranking. Det är mycket som verkar riggat nu för tiden.

Det svenska rättssystemet är överbelastat, föråldrat nämndemannasystem, infekterat politiskt ekonomiska särintressen där rättsvisa skipas än mer tjocklek plånbok, stort fokus brottsmål så bästa försvar, utbud bli kriminell! Dagens rättssystem speglar dagens samhällsutveckling är problematiskt för liten nation där utbud och urval begränsat jämförelsevis större nationer där alla inte simmar samma håll. Sverige har utvecklats obehaglig, otryggt nation är allmänna trenden antal samhällsområden och rättssystemet inget undantag . Tydliga tecken vänskapskorruption händelser Riksrevisionen avskräcker, ja var ska sleven vara om inte i grytan säg...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.