Skip to content

17 av 298 börs-VD:ar är kvinnor - ny rapport visar "blygsamma framsteg" för jämställdhet

Amanda Lundeteg, vd och talesperson för stiftelsen AllBright som granskat jämställdheten i svenska börsbolag. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT och Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

"Den som trodde på raska steg mot jämställdhet måste bli besviken. Framstegen i årets rapport är några av de mest blygsamma någonsin." Det skriver Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen AllBright som presenterat en ny rapport om hur det står till med jämställdheten i svenska börsbolag.

 

Stiftelsen AllBrights nya rapport visar att kvinnorna i ledningen på svenska börsbolag nu uppe på 21 procent. Det innebär en ökning med en procentenhet jämfört med förra året.

Samma "dystra" resultat ser man på VD-posterna som "står och stampar" på sex procent kvinnor. Det konstaterar AllBrights vd Amanda Lundeteg i sin presentation av rapporten "VD-kvinnor väljer jämställdhet".

17 kvinnliga VD:ar
Av 298 börsbolag på Stockholmsbörsen har 17 en kvinna som VD och nio av tio bolag har mansdominerade ledningsgrupper.

Sedan år 2012 har utvecklingen gått från 14 procent kvinnor i ledningarna till 21 procent i år men sedan förra året har andelen kvinnor enligt rapporten ökat med bara en procentenhet. 

I börsbolagens styrelser ligger andelen kvinnor på 33 procent, vilket är högre än vad man ser i ledningen för andra bolag. 

Jämn könsfördelning år 2039
"Om allt bedyrande om jämställdhet följdes av handling, skulle målet redan vara nått", konstaterar Amanda Lundeteg.

Med nuvarande takt uppnås enligt rapporten jämn könsfördelning först år 2039. Men då måste ett 20-tal kvinnor ta plats varje år de närmaste två årtiondena för att ersätta totalt 400 män.

Nynoterade mer jämställda
Samtidigt drar nynoterade bolag upp snittet för jämställdhet medan svenska tillväxtbolag drar ned det.

I rapporten pekar man också på att endast 11 procent av personerna i börsbolagens ledningar har utländsk bakgrund trots att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har utländsk bakgrund.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Hur lång tid tar det innan sopkörare, taxichauförer, gruvarbetare,
skogshuggare och bönder blir jämnställda ?

Ja, det är mycket märkligt att detta inte diskuteras. Motsvarande gäller undersköterskor och daghemspersonal. Här har vi hundratusentals personer i ojämställda yrken, men medierna och politikerna bryr sig bara om några hundra företagsledare. Likaså gnäller fackföreningarna angående företagsledarnas kön, trots att fackföreningarna själva styrs nästan helt av män.

Den form av feminism vi har i sverige handlar inte om jämlikhet mellan könen i samhället utan om att skapa karriärvägar och försörjning för en liten grupp genus-karriärister. De bryr sig självklart inte om områden där det inte finns pengar att tjäna eller män att hacka på för att öka sin egen makt. Kontraproduktivt att försöka hävda mäns makt och att de skulle försöka tvinga bort kvinnor från "attraktiva" sopåkarjobb, ingen skulle tro på det helt enkelt.

"Samma "dystra" resultat ser man på VD-posterna som "står och stampar" på sex procent kvinnor."
"Bristen" i statistiken kan möjligen bero på att det saknas kompetent och villig personal i de utpekade, underrepresenterade grupperna.

Jo men visst, det där med utländsk representation i styrelser "kartlade" ju SVT för ett par år sedan, och kom fram till att det rådde en allvarlig brist på mångfald. I called bullshit, och bemötte tramset i inlägget http://genusdebatten.se/lagg-ner-public-service-och-satt-idioterna-pa-a-...
Jag misstänker starkt att det är liknande smörja den här gången.

Kvinnor kan ju överväga att skapa egna företag och risker eget kapital istället för att bara gnälla och gny. Kvinnor är idag i överväldigande majoritet på alla högskolor, i majoritet vad gäller högsta chefspositioner inom flertalet rättsvårdande och andra myndigheter. När kvinnor är i majoritet är det "jämställt", när män är i majoritet är det "diskriminering". Kvinnor; Skapa er egen framgång, sluta gnälla.

Såååå tröttsamt.

Skilj på möjlighetsrättvisa och utfallsrättvisa.

Utfallen har begränsat informationsvärde.

Alla har chansen idag på lika villkor och det är väl det som är det relevanta. Jag har inte reflekterat nämnvärt i henismens tidevarv om hen är en kvinna eller om hen är en man. Och framförallt har det någon betydelse? Nej jag tycker inte det om villkoren i den första meningen är uppfyllda så är det alltså inget problem. Och jag upplever att det inte är något problem idag,

Equality…...hmmm, i think the discrimination against women or gentlemen still going on workplace. Ever one is thinking about the equality, it means in the high level post or intelligent. But we can see Gender discrimination and Professional discrimination. The gender discrimination is not changed, for ex : Attraction, responsibility. The women have own attraction and attitude also most responsibility. And men also, we can not change and we can not do equality.
The professional equality is now days seeing unsteadily or variably. First of all for the professional equality in the native place or foreign , we need first Trust and Native these two words are very important. For ex : equality .... foreign or native !!! Now a days so many women are equal in the professional. But how!!! However a person must be become native such as language, education, experience. So Professionalism depends on ………….
So just i have a question that, do you have equal treatment on the foreign education? Especially from the developing country!!! If foreign educated that person went to interview first question was about native language and native experience and native education. Yes of course everyone has own dignity but common dignity is also considering. It means own dignity is a native and common dignity is an important Goal with common communication.

Now i have a question, 2 persons are going to an interview for same place and same position. One is native and another one is foreign but both are educated, experienced, all same to same. just fluently in native and Fluently in International. which person would you have choosing for this position? I am just wondering about the equality. Do not mind, do not misunderstand.