Skip to content

17 av 298 börs-VD:ar är kvinnor - ny rapport visar "blygsamma framsteg" för jämställdhet

Amanda Lundeteg, vd och talesperson för stiftelsen AllBright som granskat jämställdheten i svenska börsbolag. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT och Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

"Den som trodde på raska steg mot jämställdhet måste bli besviken. Framstegen i årets rapport är några av de mest blygsamma någonsin." Det skriver Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen AllBright som presenterat en ny rapport om hur det står till med jämställdheten i svenska börsbolag.

 

Stiftelsen AllBrights nya rapport visar att kvinnorna i ledningen på svenska börsbolag nu uppe på 21 procent. Det innebär en ökning med en procentenhet jämfört med förra året.

Samma "dystra" resultat ser man på VD-posterna som "står och stampar" på sex procent kvinnor. Det konstaterar AllBrights vd Amanda Lundeteg i sin presentation av rapporten "VD-kvinnor väljer jämställdhet".

17 kvinnliga VD:ar
Av 298 börsbolag på Stockholmsbörsen har 17 en kvinna som VD och nio av tio bolag har mansdominerade ledningsgrupper.

Sedan år 2012 har utvecklingen gått från 14 procent kvinnor i ledningarna till 21 procent i år men sedan förra året har andelen kvinnor enligt rapporten ökat med bara en procentenhet. 

I börsbolagens styrelser ligger andelen kvinnor på 33 procent, vilket är högre än vad man ser i ledningen för andra bolag. 

Jämn könsfördelning år 2039
"Om allt bedyrande om jämställdhet följdes av handling, skulle målet redan vara nått", konstaterar Amanda Lundeteg.

Med nuvarande takt uppnås enligt rapporten jämn könsfördelning först år 2039. Men då måste ett 20-tal kvinnor ta plats varje år de närmaste två årtiondena för att ersätta totalt 400 män.

Nynoterade mer jämställda
Samtidigt drar nynoterade bolag upp snittet för jämställdhet medan svenska tillväxtbolag drar ned det.

I rapporten pekar man också på att endast 11 procent av personerna i börsbolagens ledningar har utländsk bakgrund trots att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har utländsk bakgrund.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt