Skip to content

Tidigare rikspolischef kritiserar polisens utredningstider - "de kan halveras"

Stefan Strömberg är tidigare lagman och fd rikspolischef. Foto: Anders Wiklund/TT

Brottsutredningar som avslutas på brottsplatsen samtidigt som den misstänkte får en tid för rättegång. Det är några av de förslag som tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg lägger fram i en ny utredning. Förslagen kan införas på prov redan i höst.

 

Uppdraget har handlat om att skapa en snabbare hantering av mängdbrott. Regeringens utredare Stefan Strömberg anser att utredningstiderna "kan halveras" i ett första steg och föreslår att snabbförfarandet inleds i norra Stockholm redan under hösten.

Avsluta utredningar direkt
Bland annat ska polisen "fokusera på direkta utredningsåtgärder" och genom detta kunna avsluta brottsutredningar omedelbart på brottsplatsen. Strömberg föreslår också att misstänkta ska kunna få en tid för huvudförhandling i domstol redan på brottsplatsen.

Lagföringstid 22 veckor
Brottstyperna som omfattas av projektet står för ungefär hälften av det totala antalet brott som prövas i domstol, till exempel stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

I dag är den genomsnittliga lagföringstiden 22 veckor för den här typen av brott. Strömberg bedömer alltså att den tiden ska kunna halveras.

Snabbare i tingsrätten
Under projektets andra del ska brottmålen kunna hanteras av tingsrätten inom två till sex veckor från polisens ingripande. Detta ska kunna provas redan nästa år.

Strömbergs förslag kommer nu att skickas på remiss.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt