Skip to content

"Polismiljarderna kommer försvinna i ett svart hål - det är dagens organisation en garant för"

DEBATT - av Börje Carlsson, fd kriminalpolis

 

Jag läser i avisan att regeringen vill satsa mer, mycket mer, pengar på polisen. Dessa ord kommer från statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson när de besöker Eskilstuna för ett sommartal med åtföljande presskonferens. Samtidigt sägs att denna satsning inte är kravlös.

Både satsning och krav är bra men vad händer om inte kraven uppfylls? Mycket talar för att så inte kommer att ske. Detta av flera skäl men av de viktigaste av kraven nämns bara ett i förbigående ”att polisen måste finnas i hela landet”.

Att polisen måste finnas nära medborgaren nämns inte alls. Polisens nuvarande organisation är en garant för att regeringens satsning bara kommer att hamna i ett stort svart hål där dessa pengar inte kommer till någon nytta alls. Om kraven inte uppfylls kommer då ett återkrav på dessa pengar?

När jag läser utfästelserna blir jag fundersam på varför regeringen satsar många hundra miljoner mer än vad polisen har begär. Är det bara frågan om att bjuda över Alliansen eller vad handlar denna satsning om?

En sak vet tydligen både Löfven och Johansson - och det är att det behövs fler poliser. Hur vet de det? Sverige är det polistätaste landet i hela Norden men har sämst uppklaringsprocent.

Är det verkligen fler poliser som behövs. Att polisen behöver bättre betalt, mycket bättre betalt, behöver vi inte tvista om men vet verkligen Löfven och Johansson hur poliserna används och till vad?

Jag skulle föreslå herrar statsmän att granska polisens organisation noggrant och inte lyssna på dem som sitter närmast köttgrytorna för härifrån kommer inga sanningar. Gör en egen undersökning och kontrollera då speciellt hur poliserna används.

Sverige har idag lika många eller fler poliser än vad vi haft de senaste 15-20 åren. Vi har färre uniformerade och tjänstgörande poliser i yttre tjänst än någonsin. Vart har alla poliser tagit vägen?

Det är de yttre poliserna som skapar trygghet, närhet och är brottsförebyggande. Ta bort poliser från den yttre verksamheten nära medborgarna och det kommer inte att räcka med 50 000 poliser för att höja verksamheten, minska brottsligheten och öka tryggheten.

Kontrollera vad poliserna används till och titta på den nya polisorganisationens administration. Den är förödande.

För att knäcka gängkriminaliteten behövs polis som finns i de utsatta områdena där medborgarna kan nå dem. De måste finnas där inte bara den timme det tar att säkra upp en brottsplats efter en skjutning eller annan händelse. De måste finns där hela tiden både före, under och efter brottet.

Kanske man, trots att kort tid förflutit, måste titta på den nya organisationen och kanske man borde ta ett ordentligt omtag. Dock inte en flera år lång process utan en snabb och konkret förändring där två pennstreck helt skulle förändra verksamheten.

Bestäm att det dags att börja om igen och nu göra rätt från början. Då måste man i utgångsläge bestämma vad som är polisens primära uppgift och bygga organisationen efter det.

Kanske man då ska ha ett tjugotal polisområden där verksamheten hamnar närmre medborgarna - polisområden där en kunnig, duglig och omdömesgill rikspolischef styr dessa områden direkt via polisområdeschefen.

En personaltät regionledning, som lider av storhetsvansinne och som kan svälja hur många poliser och hur mycket administration som helst, är enbart en belastning. Alla, eller nästan alla, de polischefer/poliser som finns på regional nivå placeras ut i verksamheten men inte i några ledande befattningar eller om inte detta passar så placeras de, resten av sitt förordnande, i polisens egen elefantkyrkogård.

Svensk polis kommer aldrig att vända några kurvor i positiv riktning men nuvarande organisation.

Till Löfven och Johansson: Det enda jag som skattebetalare begär är att Ni granskar hur svensk polis används. Ni kommer att bli, inte bara förvånade utan också förargade över vad ni kommer att få se.

Svenska poliser av idag är i de flesta fall duktigare än någonsin. Ge dom chansen att visa det!

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

25 comments

Det går ju inte att nämvärt utöka antalet poliser på dessa tre år så om pengarna inte går till löneförhöjningar, vart går de då?

Jag vet poliser som två år efter examen på polishögskolan funderar på att sluta.
Bland annat beroende på usel lön.

Sannolikt kommer man att ytterligare anställa en stor mängd civila att utföra polisarbete. Många av de här medarbetarna har bra eller väldigt bra bakgrund men ingen som helst polisutbildning eller erfarenhet av professionen.

Politiskt tillsatta chefer - en belöningsplats för bruntungor och politruker, pålischäf Eliasson är ett paradexempel, ALLT han tagit i har han kört i diket... - är en garanti för svarta hål som inte levererar mycket.

Utom administration då... det retar ingen utom de som betalar. Däremot är polisarbete farligt, det är ju vänsterns valboskap som har mest att förlora på att rättsväsendet gör ett bra jobb.

Kompetens är enda vägen ut ur diket. Men vänsterliberalerna trivs bra i diket, särskilt när de får några miljarder till att leka viktiga för.

Det stämmer nog, det du säger men nu har regeringen givit Eliasson dubbelt så mkt som han velat ha. Blir det inget resultat på det så blir det svårt att behålla fanskapet.

Man kan reflektera över utnämnandet av rikspolischefer i Sverige. För inte så länge sedan skulle man tillsätta en ny rikspolischef i Tyskland. När man valt ut de intressanta namnen så startade en stor genomlysning av de sökande. Enligt bestämmelserna så får inte en blivande rikspolischef i Tyskland ha haft några som helst politiska kopplingar med sig i rollen som rikspolischef. Bakgrunden är dåliga erfarenheter från 30 och 40 talets Tyskland och man har insett vikten av att den utsedda rikspolischefen integritet och lojalitet mot roll och profession. Man kan fundera över hur utnämnandet av rikspolischefer i Sverige sett ut genom tiderna i den jämförelsen.

Det är ju samma förfarande som vid GD-utnämningar, dvs kompistjänster ( se: Transportstyrelsen). Kompetens har inget med saken att göra.

Under den gamla organisationen tillförde Alliansens regering åtskilliga miljarder, som också försvann ned i samma svarta hål. Det verkar som DDR och Sovjet satt sig i väggarna på polishusen, så det är omöjligt att organisera arbetet vettigt. Produktionen av planekonomiska alster som verksamhetsplaner och organisationsschemata hämmar det reella polisarbetet.

Nyligen meddelade väl Justitieminister Morgan Johansson att det sk "dansförbudet" var avskaffat. I gårdagens SvD ( pub 19.30) står att läsa vad Eva Östling VD för branch- och arbetsgivarorganisationen Visita anser om de kontroller som trots JM uttalande pågår:
"I somras anmälde polisen en restaurangägare i Stockholm för att spontandans uppstått i lokalen. Visita har även fått samtal från andra krögare som fått besök av polisen.
Nu måste regeringen göra någonting åt det. Det är inte rimligt att vi har poliser som har det här som en del av arbetet. Det får ett löjets skimmer med tanke på de samhällsproblem som faktiskt finns och som man borde fokusera resurserna på. Det är absurt att restaurang- och barägare i Sverige riskerar att bli av med serveringstillståndet och till och med få fängelsestraff för att deras gäster står och gungar till musiken. Hela världen, åtminstone hela Europa, skrattar ju åt oss".

Jag förutsätter att pengarna går till genussatsningar och att uppnå nolltolerans mot vita svenska mäns brutala våld mot sina kvinnor. Det finns numera gott om högt uppsatta kvinnliga chefer som kommer att se till att äntligen få slut på vita svenska mäns våld. Kanske räcker pengarna också till att öka trafikövervakningen och andra offerlösa brott så man slipper ha kontakt med alla jobbiga brottsoffer.

Vilket av de brott du tar upp har inga offer? En sönderslagen kvinna eller ett en person som har blivit påkörd av ett bilfyllo, där båda ligger på sjukhuset i månader. Vad kallas det? Tydligen inte offer?

Såklart kommer pengarna också gå till Polisens djurstölder med påhittade anklagelser om vanvård som alibi.

-Hur annars skall polisanställda ha råd att förse släkt och vänner med hästar i 500 000-kronors-klassen och andra djurbesättningar i mångmiljonklassen?

Det finns verkligen ingen enkel lösning på problemet. De är 30k anställda som genomgått en sammanslagning från 21 lokala myndigheter till en gemensam myndighet. Årtionden av dålig ledning. Rädsla att misslyckas och rädsla att förändras. Konstant motarbete och konkurrens mellan avdelningar. Svarta listor över anställda som inte ska befordras. Teknik från 60/70 talet. 6 chefsnivåer där du bara ska kommunicera horisontellt. Jag har arbetat i många organisationer men aldrig en så galen som denna, det går inte ens att kalla den för EN organisation. Det bästa som har hänt dem är att Eliasson kom in, han är så klart inte populär då de tvingats förändras sen är han inte heller polis eller jurist. Om du vill se hur galet det kan vara kan du läsa om Annika Stenberg och hela historien hur hon fick gå, sånt händer bara där.

Det är fascinerande hur indoktrinerade och rädda många svenskar är, förmodligen de allra flesta. Få vågar tala om "Elefanten i rummet" eller säga att "Kejsaren är naken".

Utan minsta tvekan kan jag efter snart 30 år som polis komma till ungefär samma slutsats som Peter Springare...och det stavas INVANDRINGEN och AVSAKNAD AV GRÄNSKONTROLL värd namnet. Det kombinerat med alldeles för låga påföljder för allvarliga brott har fått hela polisväsendet att belastas till bristningsgränsen.

Att Sverige har fått fler poliser de senaste åren är bara sant om man bortser från befolkningsökningen och den nya befolkningen medför en högre grad av kriminalitet än den ursprungliga. Idag finns det färre poliser per Capita än det gjorde förr. Att jämföra antalet poliser per capita med övriga länder i Norden är inte heller så bra. Inget annat av dessa länder har tagit emot lika mycket invandrare som Sverige. De nordiska länderna ligger också i botten i förhållande till andra Europeiska länder när det gäller antalet poliser plus att vi har ett större områden att täcka. Vi borde ha minst 50 % fler för att ligga på ett Europeiskt snitt eller kanske dubbelt så många som New York har på en pytteyta av Sveriges trots ungefär lika många invånare.

Omorganisationen av skuldbeläggandet av polisen var egentligen aldrig riktigt motiverad utan gjordes för att journalister med Hanne Köller i spetsen drev på politikerna att göra en sådan eftersom de tyckte att poliserna inte presterade bra och man ville dölja effekterna av det egentliga problemet...invandringen.

Vänstern ledda av socialdemokraterna har dessutom en allmänt negativ inställning till Polisen, men efter händelseutveckligen i landet och olika påtryckningar kan de inte längre stå emot utan försöker fiska röster inför nästa val genom att tillföra Polisen nya resurser, något de borde gjort för länge sedan.

Peter. Spring och ställ dig i hörnet! Gröna sidan opp!

kommunal polis och statlig polis

Börje Carlsson är oerhört klok och förutsade liksom Krister Thelin varför omorganisationen av polisen skulle misslyckas. Det handlar om brist på lokalt inflytande. Artikeln ovan är lysande och det finns inte mycket att tillägga för Carlsson slår hela tiden huvudet på spiken.

Naturligtvis är de 7 miljarderna bara till för att ljuta olja på vågorna. Det tar tre år för att ens börja se en vändning genom Regeringens satsning. Förändringen behöver ske nu och det klarar ingen. Pengarna kommer att gå till det svarta hålet och till en tekniksatsning utan motstycke. Vad vi behöver är poliser som bygger nätverk ute bland medborgarna.

Jag har under drygt två år kartlagt gripna för bostadsinbrott och andra brott på välmående Lidingö. Vi har extremt låg brottslighet men en stark ökning av bostadsinbrotten som gjort människorna så otrygga att extraordinära åtgärder krävs via kommunalråden. Alla 45 poliserna från 80-talet har dragits in till Kungsholmen. Nästan varje dag är det punktinsatser med tjutande polisbilar och helikopter - oavsett digniteten på brotten. På det sättet jagar man både inbrottstjuvar och busande ungdomar inför skolstarten. Man försöker på detta sätt att inge trygghet liksom med stora trafikkontroller på Lidingöbron och annorstädes. Effekten är en dramatiskt ökad otrygghet ! Hur har man egentligen tänkt ?

Allt detta är bevis på att omorganisationen gått totalt fel. Poliserna gör sin insats och återgår utan att försöka knyta nätverk. I sommar frigavs villkorligt två återfallsförbrytare som hållit på med bostadsinbrott i 10-20 år. Genast steg bostadsinbrotten dramatiskt men polischefens åtgärd var att lägga ner gruppen som arbetade mot bostadsinbrott. Den ena åkte fast efter någon vecka och är häktad för 4 bostadsinbrott men den andra är i fri verksamhet.

Eftersom inbrotten handlar om utländska ligor och den andra hälften av våra egna återfallsförbrytare vore det rimligt att polisen genast punktmarkerat de två då de blev villkorligt frigivna. Polisen måste ta kontakt med dessa, anhöriga, grannar och sociala och förklara att nu måste trenden brytas.

Så var det meningen att det skulle bli men så vill inte nya poliser jobba. De vill åka med blåljus och sirener och gripa eller sitta på kontor framför datorn ! Det är egentligen hela problemet och förklaringen till varför Eliasson inte fick ut de 2500 överblivna mellancheferna i lokal verksamhet nära människorna. Dom vägrade i sten !

Medborgarlöften är ett skämt. Nu måste kommunalråd och politiker kartlägga problemen och kräva att polisverksamheten inriktas mot de problem som finns. Märkligt nog gäller detta både i utanförskapsområden och i väl fungerande kommuner som blivit av med sin lokala polis. Fortsätter man att satsa allt på gängkrigen kommer de prioriterade utsatta områdena bara att bli fler. Samhällsproblemen växer på alla områden och fortsätter de inom polisen är framtiden skrämmande !

Lysande och koncist. Börjar fråga mig om Börje Carlsson har haft fel om något alls i vuxen ålder.

Om jag var polis i dagens Sverige skulle jag fundera på en sak. Varför blir vi som är poliser i dagens Sverige inte omtyckta och möts med allt mindre respekt. (När det borde vara tvärtom.)

Börje RP Carlsson går rakt på sak och säger som det är utan några krusiduller, samtidigt som han har konkreta förslag om hur problemen kan lösas på såväl lokal-som riksnivå.
En viktig bidragande orsak till poliskrisen är den grava byråkratiseringen och centraliseringen som omorganisationen har skapat. Istället har vi fått en fjärrpolis istället för en närpolis.
Polisregionerna kan gott och väl avskaffas, då de är rena skrivbordsprodukter med en ologisk geografisk utbredning. Inte heller överensstämmer de, förutom åklagarna, med för polisen viktiga statliga och landstingskommunala myndigheters utbredning, t ex domstolarna, räddningstjänsten, trafikverket osv. Man har inte tagit hänsyn till näringsliv, arbetsmarknad, fysisk geografi, kommunikationer, brottslighet mm. T ex är Mälardalen som egentligen är en egen region delad av tre polisregioner. När det gäller region Syd kan man undra vad egentligen kommuner som Trelleborg och Västervik har med varandra att göra. Innevånarna i sistnämnda kommun har alltid vänt sig mot Linköping och delvis mot Norrköping när det gäller större städer, trots att kommunen hör till Kalmar län. Detta bevisar att byråkraterna i genomförandekommitén med Thomas Rolén och Nils Öberg i spetsen saknat geografisk kännedom om landet utanför storstäderna.

Därför att så så få poliser gör det arbete de borde, sett med medborgarens ögon.

Att producera statistisk, att upprätta brottsanmälningar (och sedan bums lägga ner dem), att ha interna möten (om omorganisationen, fackliga, arbetsmiljö, schemaläggningar, utbildningar m.m.), är ju INTE syftet med polisarbete....

Hur ofta ser du fotpatrullerande poliser? Jag har inte sett det (undantaget Arlanda flygplats) på över 15 år.

Hur effektivt används de resurser som trots allt finns? Händer det nåt "spännande" så åker alla polisbilar i närheten av ren nyfikenhet. Har de ingen ordergivning?? Varför 10 polisbilar vid en enkel olycka??

Polisens problem är djupare än ENBART eliasson. De behöver ryckas upp med rötterna och få en omprogrammering av sin egen inställning till polisarbete. Inte som nu att reflexmässigt försöka undvika gott arbete.

Blir ständigt förvånad över allt snack om Polismyndigheten och varför de inte får något gjort. DEt är bara att läsa Stefan Holgerssons "Yrke Polis" eller någon av hans andra avhandlingar för att se vad Polisen pysslar med.

I dag redovisar SR Ekot att Regeringens löften om 10.000 fler polisanställda fram till år 2024 är helt orealistiska. Man fyller inte ens idag upp platserna och det tar flera år att bygga upp nya polisskolor. Man kommer också att dränera den ordinarie polisverksamheten på poliser som behövs som lärare och handledare. Där är det stora problem redan i dag men det har man aldrig redovisat. Överhuvudtaget är det stora problem med poliser som tas från kärnverksamheten och till annat.

Verksamheten fungerar inte om man inte har en stor andel av personalen sysselsatt med verksamhetsplanering och styrdokument! Dessa handlingar bör dessutom skrivas ut på papper och alltid bäras av varje polisanställd, även i yttre tjänst. Först då fungerar verksamheten planmässigt!

Dessutom kommer regeringens nya satsningar på polisen att medföra nyanställningar av även annan personal än polisutbildade och civilutredare, varför arbetslöshetssiffrorna i Sverige kommer att sjunka.

Börje Carlsson har i artikeln pekat på en allvarlig kompetensbrist hos nuvarande och tidigare rikspolischefer och polisledningar. "En struktur kan aldrig bli bättre än dess ledning". Polisledningar med rikspolischefer i spetsen, har frångått sitt viktigaste ansvar, vilket är uppdraget utifrån polislagens 1§. Som är att främja rättvisa och trygghet genom att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att ge allmänheten annat skydd och hjälp.
Rikspolischeferna och polisledningarna har helt uppenbart inte haft vare sig förmåga eller tillräcklig kunskap för att ge politiker adekvat information. Den negativa samhällsutvecklingen har försatt Sverige i en viss fara. NOA har i sin rapport för 2017 beskrivit att Sverige har 61 Utsatta Områden. I dessa områden är våra grundlagar yttrandefrihet, tryckfrihet och regeringsformen demokratiskt eftersatta. Min mening är att områdena borde heta icke-demokratiska områden.Då förstår vi de offentliga verksamheternas ansvar bättre.
Utifrån 2015 års statistik så har Börje Carlsson helt rätt i att vi aldrig har varit så många poliser per capita i Sverige. Men var är de?
De som är intresserade kan läsa nedan länk på den skrivelsen jag gav rikspolischefen i handen 2015.

https://www.google.se/search?q=f%C3%B6rst%C3%A5r+polisen+myndighetens+up...