Skip to content

"Polismiljarderna kommer försvinna i ett svart hål - det är dagens organisation en garant för"

DEBATT - av Börje Carlsson, fd kriminalpolis

 

Jag läser i avisan att regeringen vill satsa mer, mycket mer, pengar på polisen. Dessa ord kommer från statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson när de besöker Eskilstuna för ett sommartal med åtföljande presskonferens. Samtidigt sägs att denna satsning inte är kravlös.

Både satsning och krav är bra men vad händer om inte kraven uppfylls? Mycket talar för att så inte kommer att ske. Detta av flera skäl men av de viktigaste av kraven nämns bara ett i förbigående ”att polisen måste finnas i hela landet”.

Att polisen måste finnas nära medborgaren nämns inte alls. Polisens nuvarande organisation är en garant för att regeringens satsning bara kommer att hamna i ett stort svart hål där dessa pengar inte kommer till någon nytta alls. Om kraven inte uppfylls kommer då ett återkrav på dessa pengar?

När jag läser utfästelserna blir jag fundersam på varför regeringen satsar många hundra miljoner mer än vad polisen har begär. Är det bara frågan om att bjuda över Alliansen eller vad handlar denna satsning om?

En sak vet tydligen både Löfven och Johansson - och det är att det behövs fler poliser. Hur vet de det? Sverige är det polistätaste landet i hela Norden men har sämst uppklaringsprocent.

Är det verkligen fler poliser som behövs. Att polisen behöver bättre betalt, mycket bättre betalt, behöver vi inte tvista om men vet verkligen Löfven och Johansson hur poliserna används och till vad?

Jag skulle föreslå herrar statsmän att granska polisens organisation noggrant och inte lyssna på dem som sitter närmast köttgrytorna för härifrån kommer inga sanningar. Gör en egen undersökning och kontrollera då speciellt hur poliserna används.

Sverige har idag lika många eller fler poliser än vad vi haft de senaste 15-20 åren. Vi har färre uniformerade och tjänstgörande poliser i yttre tjänst än någonsin. Vart har alla poliser tagit vägen?

Det är de yttre poliserna som skapar trygghet, närhet och är brottsförebyggande. Ta bort poliser från den yttre verksamheten nära medborgarna och det kommer inte att räcka med 50 000 poliser för att höja verksamheten, minska brottsligheten och öka tryggheten.

Kontrollera vad poliserna används till och titta på den nya polisorganisationens administration. Den är förödande.

För att knäcka gängkriminaliteten behövs polis som finns i de utsatta områdena där medborgarna kan nå dem. De måste finnas där inte bara den timme det tar att säkra upp en brottsplats efter en skjutning eller annan händelse. De måste finns där hela tiden både före, under och efter brottet.

Kanske man, trots att kort tid förflutit, måste titta på den nya organisationen och kanske man borde ta ett ordentligt omtag. Dock inte en flera år lång process utan en snabb och konkret förändring där två pennstreck helt skulle förändra verksamheten.

Bestäm att det dags att börja om igen och nu göra rätt från början. Då måste man i utgångsläge bestämma vad som är polisens primära uppgift och bygga organisationen efter det.

Kanske man då ska ha ett tjugotal polisområden där verksamheten hamnar närmre medborgarna - polisområden där en kunnig, duglig och omdömesgill rikspolischef styr dessa områden direkt via polisområdeschefen.

En personaltät regionledning, som lider av storhetsvansinne och som kan svälja hur många poliser och hur mycket administration som helst, är enbart en belastning. Alla, eller nästan alla, de polischefer/poliser som finns på regional nivå placeras ut i verksamheten men inte i några ledande befattningar eller om inte detta passar så placeras de, resten av sitt förordnande, i polisens egen elefantkyrkogård.

Svensk polis kommer aldrig att vända några kurvor i positiv riktning men nuvarande organisation.

Till Löfven och Johansson: Det enda jag som skattebetalare begär är att Ni granskar hur svensk polis används. Ni kommer att bli, inte bara förvånade utan också förargade över vad ni kommer att få se.

Svenska poliser av idag är i de flesta fall duktigare än någonsin. Ge dom chansen att visa det!

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt