Skip to content

HD prövar Facebookvåldtäkt för den som filmade - Advokaten: "han förstod inte att det var en våldtäkt"

24-åringens advokat Andreas Welin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Högsta domstolen (HD) har beslutat att pröva domen mot den 24-åring som filmade den uppmärksammade Facebookvåldtäkten i Uppsala. I överklagandet skriver hans advokat bland annat att hans klient "inte har förstått att det varit fråga om en våldtäkt".

 

Det var i januari som polisen i Uppsala larmades om en våldtäkt som livesändes på Facebook. Tre unga män dömdes senare till fängelse för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt grovt förtal. Hovrätten skärpte i juni straffen för alla tre.

HD har nu beslutat att pröva den delen av domen som rör den 24-åring som filmade våldtäkten. Han dömdes i hovrätten till fängelse i åtta månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

I överklagandet skriver 24-åringens advokat bland annat att "målet väcker flera frågor rörande såväl vad som egentligen utgör förtal, som vilka kriterierna är för att skyldighet att avslöja våldtäkt ska anses föreligga". 

Hans klient har inte "förstått att det varit fråga om en våldtäkt" och ska enligt advokaten frikännas helt. 24-åringen lider enligt advokaten av ett "begåvningshandikapp".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt