Skip to content

Rattfylla trots att bilen knappt rört sig - åtal styrkt när bil åkt max en decimeter

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

En man som kört fast i lera med sin bil döms för rattfylleri. Mannen har ansetts "föra sitt fordon" på sådant sätt att han kan dömas för rattfylleri trots att bilen rullat max en decimeter i samband med ett misslyckat försök att komma ur leran.

En nu 48-årig man åtalades i Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri efter att våren 2016 ha ertappats alkoholpåverkad i anslutning till sin bil i Uddevalla kommun.

48-åringen hade med hjälp av några förbipasserande beställt bärgning efter att ha kört fast i lera bredvid en parkeringsplats. Enligt 48-åringen hade han varit ute med sin familj och letat efter ett förlorat smycke, men av misstag kört fast i leran.

Drack whiskey
Han hade sedan skickat hem familjen till fots och väntat på hjälp på platsen efter att ha ringt flera bekanta. Efter två timmars väntan hade 48-åringen känt sig frusen och valt att korka upp en nyinköpt flaska whiskey.

48-åringen hade sedan fått hjälp av en förbipasserande och försökt flytta bilen till en parkeringsplats några meter bort. Däcken hade dock bara snurrat i leran och till slut fanns det inget annat alternativ än att tillkalla bärgning – något som gjorde att även polisen dök upp.

Försök till rattfylleri inte kriminaliserat
Enligt tingsrätten tydde inget i utredningen på att 48-åringen druckit alkohol innan han fastnat i leran. Domstolen godtog även att bilen max hade flyttats en decimeter när 48-åringen efter alkoholkonsumtionen försökt komma loss ur leran.

Att ”föra ett fordon” så som anges i rattfylleribestämmelsen kunde enligt tingsrätten inte anses innefatta en förflyttning på någon decimeter. Enligt tingsrätten var det snarast fråga om ett ”försök till rattfylleri” –något som inte är straffbart. Åtalet ogillades därför.

Även helt obetydliga sträckor räknas
Hovrätten för Västra Sverige rev senare upp den friande domen och dömde 48-åringen till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst för rattfylleri.

Hovrätten godtog också att 48-åringen inte varit alkoholpåverkad innan bilen fastnat i leran samt att bilen som mest flyttat sig någon decimeter. Även ”helt obetydliga sträckor” ska dock enligt rättspraxis anses medföra ”förande av ett fordon”.

48-åringen, som haft 0,68 milligrams alkoholkoncentration per liter i utandningsluften, hade därför gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Med hänsyn till bland annat den korta körsträckan behövde påföljden dock inte bestämmas till fängelse, menade hovrätten.

Mannen överklagade men Högsta domstolen beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd i målet och hovrättens avgörande står därmed fast.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt