Skip to content

Hovrätten friar från ringa narkotikabrott - uppsåt saknas när person kan ha fått i sig THC av misstag

Cannabis-cigarett. Foto: Helena Landstedt/TT

Man som dömts för ringa narkotikabrott frias i hovrätten. Uppsåt saknas då mannen inte kunde räkna med att den cigarett han blivit bjuden på skulle innehålla narkotika.

 

Hovrätten för Nedre Norrland friar en nu 23-årig man som i Lycksele tingsrätt dömts för ringa narkotikabrott.

Efter att ha blivit stoppad av polis vid en rutinkontroll testades mannen positiv för tetrahydrocannabinol, THC, som är den aktiva substansen i hasch.

Fått en cigarett på fest
Mannen berättade att han ett par dagar tidigare hade varit på en fest där han blivit erbjuden en hemrullad cigarett av en för honom okänd person som ”såg "rätt skum ut”", och att detta var det enda tillfälle han kunde tänka sig att han fått i sig cannabis vid.

Enligt mannen hade han vid tillfället inga särskilda tankar om cigarettens lukt eller smak mer än att den var "rätt stark".

Borde insett risken
Tingsrätten fann att omständigheterna på festen var sådana att mannen måste ha insett att det fanns en avsevärd risk att cigaretten innehöll narkotika och att mannen, genom att ändå röka cigaretten, visat likgiltighet inför den risken.

Mannen dömdes därför för ringa narkotikabrott och påföljden bestämdes till 30 dagsböter om 230 kronor.

Saknade uppsåt
Hovrätten konstaterar dock att mannens egna uppgifter, som är den enda bevisningen i målet, ska ligga till grund för bedömningen.

Till skillnad från underinstansen anser hovrätten att mannen inte kan anses ha haft anledning att räkna med att den cigarett han rökt innehållit narkotika.

Eftersom mannen saknade uppsåt till gärningen frias han från åtalet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt