Skip to content

Hovrätten friar från ringa narkotikabrott - uppsåt saknas när person kan ha fått i sig THC av misstag

Cannabis-cigarett. Foto: Helena Landstedt/TT

Man som dömts för ringa narkotikabrott frias i hovrätten. Uppsåt saknas då mannen inte kunde räkna med att den cigarett han blivit bjuden på skulle innehålla narkotika.

 

Hovrätten för Nedre Norrland friar en nu 23-årig man som i Lycksele tingsrätt dömts för ringa narkotikabrott.

Efter att ha blivit stoppad av polis vid en rutinkontroll testades mannen positiv för tetrahydrocannabinol, THC, som är den aktiva substansen i hasch.

Fått en cigarett på fest
Mannen berättade att han ett par dagar tidigare hade varit på en fest där han blivit erbjuden en hemrullad cigarett av en för honom okänd person som ”såg "rätt skum ut”", och att detta var det enda tillfälle han kunde tänka sig att han fått i sig cannabis vid.

Enligt mannen hade han vid tillfället inga särskilda tankar om cigarettens lukt eller smak mer än att den var "rätt stark".

Borde insett risken
Tingsrätten fann att omständigheterna på festen var sådana att mannen måste ha insett att det fanns en avsevärd risk att cigaretten innehöll narkotika och att mannen, genom att ändå röka cigaretten, visat likgiltighet inför den risken.

Mannen dömdes därför för ringa narkotikabrott och påföljden bestämdes till 30 dagsböter om 230 kronor.

Saknade uppsåt
Hovrätten konstaterar dock att mannens egna uppgifter, som är den enda bevisningen i målet, ska ligga till grund för bedömningen.

Till skillnad från underinstansen anser hovrätten att mannen inte kan anses ha haft anledning att räkna med att den cigarett han rökt innehållit narkotika.

Eftersom mannen saknade uppsåt till gärningen frias han från åtalet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Rakt ner i diket av hovrätten. Tur att det bara gällde ett ringa nark.

En konstig värld vi lever i. Varenda idrottsman som avslöjas som dopad har fått i sig något okänt på okänt sätt. Nu börjar missbrukarna drabbas av samma elände. Någon okänd har bjudit dem på något okänt i en drink eller cigarrett. Ansvar för att veta vad man stoppar i sig? Glöm det!

Det bisarra är att lagstifta vad vuxna människor får och inte får konsumera och spendera flera miljoner av skattepengar i den lönlösa kampen, sedan dunka sig stolt i ryggen och prata om ansvar.

Hela iden om att detaljstyra vuxna människor liv är bisarra men det kommer alltid finnas människor som vet hur andra bäst lever sitt liv det kommer man inte från på den planet vart man än bor

Det kan låta genomskinligt men det är ju faktiskt inte helt omöjligt att få i sig tex thc som "passiv" rökare.
Även hälsokostprodukter med laglig halt thc, som tex cbd-produkter ger ju spår av ämnet vid kontroll så i detta bör det ju vara blotta förekomsten och inte uppsåtet som styr utslaget.
Att tex cbd-produkter är lagligt att marknadsföra baseras ju på att det handlar om ämnen som inte påverkar medicinskt och eller fysiskt, men samtidigt vill man att det klassas som en drog vid konstaterade fynd.

Det Känns som om rättsväsendet inte riktigt vet vad de gör när det gäller dessa substanser. Rätta mig gärna om jag har fel - saken är tveklöst intressant i ett juridiskt perspektiv.

Jo det är omöjligt genom att bara finnas i samma rum tex på en fest. Det blir inga mätbara koncentrationer. Däremot är det en vanlig invändning och ibland är tingsrätten eller som här hovrätten alltför naiva. Det kan också bero på ett dåligt misstankeförhör av åklagaren i tingsrätten.

Intressant. Passiv rökning av tobak anses ju vara hälsovådligt pga att man får i sig samma ämnen som den "aktive" rökaren, men vid passiv rökning av cannabis försvinner alltså förbränningsprodukterna på något magiskt vis. Den som kan leda det i bevis har nog förtjänat ett Nobelpris.

Du förstår att det är skillnad på cigaretter och cannabis Va? Det är inte samma ämnen som är farligt och gör dig hög. Du kanske skall ta upp forskarnas resultat som har undersökt det här istället för att gnälla på ett forum.

Jättegärna. Kan jag snälla få ta del av forskarnas resultat? Källor välkomnas.

Det är visst möjligt att uppnå mätbara koncentrationer av THC genom passiv rökning, åtminstone enligt rättsmedicinalverkets informationsblad. Rättsmedicinalverkets bedömning grundar sig på verkliga experiment.

Önskar att folk kunde ge fan i att uttala sig om saker dom uppenbarligen inte har någon aning om...

Den som vill veta mer kan kontakta rättsmedicinalverket och begära ut detta informationsblad. Missminner jag mig inte så håller det dock på att revideras.

Ja jag kollade upp det igen och du har så. Det verkar som det är möjligt att lyckas få mätbara nivåer. Dock verkar det som att du behöver kämpa en hel del för att uppnå det med trånga utrymmen och dålig ventilation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3037193

dvs en bil

Är fel att beskylla domstolarna för något som oftast beror på dålig processföring från åklagarens sida. Att det är omöjligt att få i sig THC "genom att bara finnas i samma rum tex på en fest", är väl knappast något som kan anses allmänt veterligt. Trots det förekommer det inte sällan att åklagare, utan att ha lagt fram någon utredning som visar det, argumenterar för att det inte är möjligt att få i sig THC genom passiv rökning (på samma sätt som åklagare ofta argumenterar avseende andra invändningar om alkohol och narkotika utan att lägga fram utredning som stödjer argumentationen).

Ni som kommenterar syrligt; läs domen för bövelen. Åklagaren drog tillbaka sitt yrkande i hovrätten och medgav att den tilltalade skulle frikännas.

Domen är för övrigt från Hovrätten för ÖVRE Norrland. Men för er Stockholmare är det väl Norrland som Norrland.