Skip to content

Sverige i topp enligt ny forskning - har flest kvinnor som gör terroristresor

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan. Foto: Thommy Tengborg/TT

Sverige toppar listan när det gäller kvinnor som har rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. De senaste åren har 65 kvinnor rest och det är långt fler än i andra länder. Det visar en forskningsrapport från Försvarshögskolan.

 

I forskningsrapporten analyseras individer som har anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. Det är cirka 300 individer som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak under perioden 2012-2016.

65 av dem är kvinnor, vilket placerar Sverige i topp jämfört med andra länder. I till exempel Tyskland har över 900 personer som rest ner men då är de flesta män.

Hemligstämplat material
Det är forskarna och experterna Magnus Ranstorp och Linus Gustafsson som har tagit fram rapporten som baseras på tidigare hemligstämplat material från Säkerhetspolisen.

Enligt Ranstorp är det också svårare för kvinnorna att återvända eftersom de inte kan lämna området utan tillstånd och utan att en manlig släkting reser med dem. Ofta kan de bara lämna om de ska föda barn eller om hela familjen återvänder.

Många blir också kvar i de radikaliserade miljöerna även efter att de har återvänt hem, vilket gäller både för män och kvinnor.

Barn vapentränas
När det handlar om barnen som reser ner med sina familjer eller själva så får de vapenträning från nio års ålder. De skiljs ofta från sina familjer och får bevitta avrättningar och våld som gör dem svårt tramatiserade.

Ranstorp bedömer att de här individerna är farliga när de återvänder till Sverige. Han pekar på att de har ett kontaktnät, att deras våldströskel är mycket lägre än för andra människor, att de har dödat och att de har varit med om grymheter och själva genomfört grymheter mot andra människor.

Svenska terrorister i Paris och Bryssel
Han har också som ett varnande exempel framhållit att två av de personer som polisen har knutit till terrordåden i Paris och i Bryssel var svenskar som hade återvänt.

Rekryteringen och radikaliseringen sker på plats med hjälp av personliga kontakter eller via sociala medier.

Samlad analys
Ranstorp är kritisk till hur svenska myndigheter hanterar återvändarna som han anser inte får den hjälp de behöver men inte heller kontrolleras som de borde.

- Syftet med rapporten är att öka kunskapen inom det här området. Dessutom ger vi för första gången också en samlad analys över vad myndigheter och forskning vet om individer från andra europeiska länder som rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak, säger Magnus Ranstorp.

Rapporten visar bland annat att:

  • 76 procent av individerna är män.
  • 24 procent är kvinnor.
  • 18 procent är 19 år eller yngre.
  • En majoritet kommer från fyra svenska län; Västra Götaland, Stockholm, Skåne och Örebro.
  • Över 70 procent av individerna kommer från ett så kallat särskilt utsatt område.
  • 75 procent av individerna är svenska medborgare och 34 procent är födda i Sverige.

 

Läs rapporten här >>

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt