Skip to content

Det behövs ytterligare 40 miljarder till kommunernas välfärd - nu medger ministern "stora problem"

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Adam Ihse/TT

Det kommer att  behövas ytterligare 40 miljarder kronor för att bygga allt ifrån nya skolor till äldreboenden och sjukhus. Sveriges Kommuner och Landsting sällar sig nu till Riksrevisionens analys från i höstas om det mångmiljardbehov som inte finns med i regeringens egen prognos. Nu medger även finansminister Magdalena Andersson (S) att det finns "stora problem".

 

Från och med nästa år beräknar Sveriges kommuner och landsting SKL att skatteunderlaget utvecklas betydligt långsammare, trots att befolkningen växer. Fram till år 2020 bedöms gapet mellan intäkter och befolkningens behov av välfärdstjänster vara omkring 40 miljarder kronor - om ingenting görs.

- Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

"Vi har stora problem"
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SVT Nyheter att det är ”helt uppenbart att vi har stora problem” eftersom det blir fler barn och fler äldre.

Magdalena Andersson understryker att man kommer att behöva bygga nytt, anställa mer personal och att man inte kan föreslå stora skattesänkningar om man ska klara av situationen.

- Under samma prognosperiod som SKL syftar på går staten med 80 miljarder kronor i överskott. Vi konstaterar att pengarna finns, säger finansminister Magdlaena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander.

Saknades 50 miljarder 
Som Dagens Juridik rapporterade i höstas så slog Riksrevisionen då fast att det saknades 50 miljarder kronor i regeringens egen prognos när det gällde just kommunernas välfärd. Riksrevisionen varnade för stora framtida försämringar och allvarliga problem med den svenska välfärden.

Riksrevisionen sammanfattade sin kritik i en debattartikel i DN under rubriken "regeringen underskattar de offentliga utgifterna”.

Rikrevisionen skrev:

"Om regeringens prognos skulle realiseras kommer det att kräva betydande neddragningar i den kommunala välfärden fram till 2020. Om kommunernas utgifter i stället ska kunna svara mot hur befolkningsstorleken och ålderssammansättningen förändras behöver de öka med 50 miljarder kronor utöver vad som ligger i regeringens prognos fram till 2020."

Staten kan "skjuta till"
Riksrevisionens kritik fick stor uppmärksamhet och Dagens Juridiks artikel om rapporten delades över 30 000 gånger i sociala medier (Dagens Juridik 2016-11-29). 

I ett inlägg i Dagens Juridik skrev Finansdepartementet att ”det är fullt görbart för staten att skjuta till 50 miljarder till kommunsektorn utan att det kräver några nedskärningar eller skattehöjningar.” (Dagens Juridik 2017-01-18)

Svårt att nå budgetmålen
Riksrevisionen konstaterade å sin sida att "Makroprognoser som inte är träffsäkra kan leda till icke önskvärda tvära kast i finanspolitiken och försvårar att de budgetpolitiska målen nås".

Var pengarna ska komma ifrån är fortfarande oklart men Riksrevisionen föreslog i höstas en höjning av kommunalskatten med i genomsnitt två procentenheter eller att statsbidragen till kommunerna höjs med 50 miljarder kronor.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

32 comments

"”helt uppenbart att vi har stora problem”"
Är det slut på pratet om utmaningar nu?

Nej, det handlar om problematiska utmaningar.

Stora problematiska utmaningar med stor potential för förbättringar av statens med dess myndigheter och departements styrning - såklart!

Märkligt att hon inte nämnde det stora antalet nytillkomna icke skattebetalande flyktingar med många barn som kostar en massa.... Trist att dom många gånger skyller på oss äldre, vi som varit med och byggt upp samhället.

Om de vore flyktingar så ...

Av dem som landar i Italien har endast 3 % flyktingskäl.

Rätt är att kalla dem migranter, vanligtvis ekonomiska migranter.

Man kan tänka sig andra beteckningar också, men då suddas kommentaren...

Sluta sprida din falska dynga. Antingen är du fullständigt obildad eller så sprider du medvetet lögner omkring dig, oavsett så är det vidrigt.
Det är inte 3% som har skyddsbehov, det är 40%. Fortfarande inte ens hälften, men bra många fler än 3%. De 3% är de som ITALIEN beviljade asyl. Att det inte beviljade fler betyder inte att inte fler hade skyddsbehov. Dessutom gäller siffrorna som sagt Italien, som du kanske vet så är Italien inte samma land som Sverige. Om du inte har koll på det köp en kartbok.

Om vi ser till Sverige delar lagen in dem som får uppehållstillstånd av mer eller mindre politiska skäl i väsentligen tre grupper (se 4. kap. Utlänningslagen - länk nedan):
1. Politisk flykting
2. Alternativt skyddsbehövande.
3. Övrig skyddsbehövande.

Av dem som får uppehållstillstånd är andelen politiska flyktingar bara någon procent. Det är möjligt att det ändras när de syriska asylsökandes ansökningar behandlats färdigt.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningss...

Hmm enl FN:s rapport som kom nu så säger dom 3%?
Men nån annan som vet bättre än FN:s utredare då??

Noll procent är flyktingar. Ingen har flytt till Sverige från Danmark sedan 1945.

Nu vet jag förvisso inte vad du har haft för politiskt engagemang under de senaste ~30 åren men många äldre har sig själva att skylla. De har inte protesterat mot den förda politiken och av egen bekvämlighet åkt med strömmen. Jag vill gärna hylla de äldre som tjänat och bidragit till detta fina land, men då måste det ske en stor politisk förändring först.

"Fler barn och fler äldre" kostar tydligen. Hurra, jag som trodde att invandringen möjligen skulle kosta en liten slant....

Sveriges senaste svar på "Bagdad Bob" inser att hon inte kan ljuga längre. ALLAH ser fördärvet! Tur för (s) att det saknas en riktig opposition i Sveriges riksdag.

För analys om Billström visselblåsande; som ligger före såväl etablerade medier och alternativmedier läs Flashbacks absolut bästa tråd med vassa skribenter.

[Början på ett mediakrig om mångkulturen? - Sidan 3761 - Flashback Forum] https://www.flashback.org/t1423112p3761

Tack!!
Det var verkligen läsvärda och kloka inlägg i den tråden.
Rekommenderas varmt!

Glad att du hittade dit. I tråden har man tidigare varit åratal före andra medier eller egentligen diskussionen som förts i samhället. Nu börjar det sovande folket knappa in och man ligger nu kanske mer ett halvår - år före. Fortsätt gärna läs tråden. Det är mer avancerad diskussion än på en kultursida men väldigt givande/spännande.

Tänka sig, det visade sig att SD hade rätt hela tiden... igen...!

Sverige Demokraterna har haft rätt igen!
De har haft rätt hela tiden.
Jag blir mer och mer övertygad om vem som får min röst...

Så sent som förra veckan var ju allt frid och fröjd i ekonomin. Vad har hänt, Maggan?

Ingenting har hänt, allt är sig likt med fler och fler som ska försörjas av allt färre skattebetalare.
Det finns de som i åratal sagt att detta inte håller, men då var man rasist om man sa något.
Vi har nog inte råd att tjäna mer på invandringen nu, Maggan.

Lögnen har korta ben och nu har verkligheten hunnit i kapp Sveriges egen Bagdad Bob

Det bästa var ändå när "Magdad Bob" för något år sedan sade att vi fick låna till invandringen, och nu säger att lånen till invandringen är en "falsk nyhet"!

Jag trodde att TV-serien "Mupparna" var nedlagd, men den går numera i statstelevisonens nyhetsprogram...

Hur ska vi plocka fram pengar till de 300 000 anhöriga som beräknas komma,samtidigt öppnar de gränserna,vad tror ni händer när det blir uppmärksammat i världen? Regeringen är så fruktansvärt naiva så det finns inte ord.

Det kan inte stämma att det blir fler äldre. De stora kullarna av 40-talister har redan gått i pension. Nu är de små 50-tals kullarna som börjar pensioneras. Alltså antalet äldre kommer sannolikt att minska.

Ja alltså, Migrationsverkets senaste prognos, avseende ansökningar för asyl- och anhöriginvandring, för femårsperioden 2017-2021, ligger väl på över 550.000.

Sverige kommer nog inte "gå som en Tesla" så mycket längre...

Det börjar närma sig val igen och vallöften från 2014 måste infrias. Det går självklart inte och Steffe, Maggan och SKL måste hitta på en ursäkt. Man kan inte skylla på invandringen. Så man skyller på att "den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör". Så behöver man inte infria några fler vallöften! Men självklart kommer det nya vallöften i nästa val...och sen fortsätter det och går runt.

Alla problem löses med skattehöjningar! https://www.youtube.com/watch?v=mAmB3iDZJno

Jag håller med Peter. Om det är så att samhällsutvecklingen missgynnar äldre personer, så har många av dem sig själva att skylla, eftersom de röstat för den politik, som lett till dagens situation.
För det andra: Den situation vi har beror inte främst på S-politik utan på den politik Alliansen förde under ett stort antal år vid makten. Det tar några år innan beslut får effekt och S -regeringen har bara suttit 2,5 år. De borgerliga har tex alltid drivit en mycket liberalare invandringspolitik än S, om det är det saken gäller. C vill ju ha helt obegränsad invandring tex. I alla fall för något år sedan. Reinfelds inställning känner vi till. Alliansen hade sannolikt aldrig tagit de strängare regler som nu införts. Det vet vi från hur man agerade i samband med kriget i forna Jugoslavien. Tyvärr glömmer folk fort eller har aldrig intresserat sig.

Du har inte helt rätt i dina tankar.Löfven visste redan i augusti 2015 att stora flyktingströmmar rörde på sig,bla tömdes ett läger i Jordanien.Nu sa ju Billström häromdagen att det var känt långt tidigare att det var stora rörelser på flyktingar mot EU.Vad gjorde Löfven? Inte ett dugg.Han fick många varningar och det var många som sa att vi måste strama upp gränserna,nej,fram med rasistkortet till varenda människa som sa något." I Sverige stänger vi inga gränser" sa Löfven.

Jo men Urban, anledningen till att folk väller in i Sverige är ju framför allt den öppna famn, som den liberala borgerligheten alltid visat upp. Fri rörlighet är liberalismens ideal. S har aldrig gillat okontrollerad invandring, bla pga motstånd hos de konservativa arbetarna i stödtruppen LO. De har ju gått över till SD nu.

Men vad du skriver att Sossarna inte gillar och sedan hur de verkligen agerar visar sig vara två helt skilda saker,vi har ju facit i hand så det är lite svårt att förneka.De gjorde ju ingenting för att stoppa flyktingströmmen,SD sa hela tiden att vi måste stänga gränsen,S skrek rasist och gjorde ingenting.Fakta är fakta.

Välfärden i Konungariket Sverige växte fram ur fattigdom som formade bondesamhället till en välfärd som förlorade näring under färden men folkets okuvliga vilja byggde industrisamhället som ökade välfärden och synligt fans där till dess en osynlig länk i en brusten kedja av demokratiskt valda ledare vars handlande utan innehåll försvarades i ord utan substans enär dem av slitsamt arbete böjda ryggar vars utslitna verkande händer byggt upp Sverige som synligt står som ett monument av malmen som gav järn i en rikedom ur gruvor likt berget som gav sten som blev grus synes nu skogens glänta ändra form till kalhyggen enär välfärd likt sanden i ett timglas runnit ut i glömskans grav där fattigdomen vilar nertyngd av välfärd och synes vakna till liv på ålderns höst och komma upp ytan där fattigdom osynligt väntar i välfärdssamhället ouppnåeligt för den utslitna kroppen med den av slit böjda ryggen med de värkbrutna händerna som minner om svunnen tid av fattigdom med att bygga upp välfärds Sverige vars belöning av konungariket var löfte om en tryggad ålderdom i välfärd kvarstod som färd i fattigdom som blev till välfärd av de nu oförklarliga ordet demokrati i sken av mänskliga rättigheter av rätten till tryggad ålderdom och i en välfärdsstat betraktar den fattige pensionären välfärd skapad av fattigdom ge rikedom som återgäldades genom att mynta ordet fattigpensionär som tack för konungarikets välfärd men den utslitna kroppen med den böjda ryggen och av verk förvridna händerna ger trots fattigdom en skänk till den hungrige som matas av den handikappade och leds av den blinde som guidas av den stumme ut i de förlamade konungariket Sverige ursprungen ur fattigdom uppkommit av bergfast vilja av stål i styrka likt sten av livslångt slit som likt berget blev till sten som krossades av grusade löften som runnit ut i sanden för de svenska Fattigpensionärerna.

Eftersom välfärden urholkas på ett antal olika sätt som gör att debatt går i taket, lägger jag in här ennu ett av staten slöseri med skatteintäkter!

* Inbjudan till pressträff om Assangeärendet
2017-05-17

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren håller den 19 maj en pressträff om fortsättningen av Assangeärendet.

Senast den 19 maj ska åklagarna lämna ett yttrande till Stockholms tingsrätt om häktningen av Julian Assange. Assanges advokater har begärt att tingsrätten ska häva häktningen. Åklagarna kommer på pressträffen att berätta om den fortsatta handläggningen.

Pressträffen äger rum fredag den 19 maj klockan 12.00-13.30, polishuset, ingång från Kungsholmsgatan 37. Insläpp tidigast 11.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion.

Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara.

Anmäl dig till info@aklagare.se senast torsdag den 18 maj klockan 14. Åklagarnas presentation kommer att tolkas från svenska till engelska. Möjligheter finns till gruppintervjuer efter presentationen. Även frågor tolkas från svenska till engelska, och vice versa, om det behövs.

Siffrorna är kraftigt underskattade. De bygger på att kunna bibehålla dagens nivåer med nuvarande tillväxt och arbetslöshet. Den enda parametern man justerar är demografin. Vänta tills lågkonjunkturen kommer med en arbetslöshet som stiger uppåt 10% för etniska svenskar och att det nya pensionssystemet slår igenom helt och hållet(2018). Då kommer kommunernas kostnad för socialbidrag, bostadstillägg och minskade skatteintäkter att gröpa ur ett väsentligt större hål än 50 miljarder hos kommunerna. Har politikerna dessutom ambition att Sverige ska kliva upp från jumboplatsen i västvärlden när det gäller antalet vårdplatser per capita och pensionen som andel av slutlönen, ja då kommer hålet vidgas än mer.

Min gissning är att välfärden kommer att minska kraftigt med bibehållet eller t.o.m. ett högre skattetryck, kraftigt ökad korruption och fattigdom. Politikerna har skapat gigantiska problem istället för att lösa problem. Invandringshaveriet, från tredje världen, kommer att ge väsentligt större problem för Sverige än börskraschen 1929.