Skip to content

Polisen kritisk mot sig själv efter "Lotta-mordet" - lovar bättring

Rikspolischef Dan Eliasson och mordoffret Lotta. Foto: Janerik Henriksson/TT och privat

Även polisens arbete i samband med "Lottamordet" i somras hade en rad brister. Det konstaterar Polismyndigheten själv. Tidigare har Riksåklagaren riktat hård kritik mot åklagarbeslutet om att lägga ner förundersökningen mot den man som bara några dagar senare mördade Lotta.

 

Lotta Rudholm dödades av den man hon hade en relation med, kort efter att åklagare i juni 2016 hade lagt ned förundersökningen om grov kvinnofridskränkning.

Mannen dömdes i december förra året till 18 års fängelse för mord på Lotta Rudholm.

Riksåklagaren har i sin tidigare granskning av ärendet bland annat konstaterat att åklagare brast i ansvaret som förundersökningsledare.

Men även polisens hantering hade brister, visar den interna granskningen.

Saknas förhör med vittnen
Polisregion Stockholm begärde hösten 2016 en genomlysning av ärendet. Uppdraget gick till polisens utvecklingscentrum Väst, som har nationellt sakkunnigansvar för områdena brott i nära relation och sexualbrott.

De brister som kommer fram i rapporten handlar bland annat om bristande intern kommunikation och oklara beslutsvägar, till exempel vid överlämningar mellan olika funktioner och enheter.

När det gäller utredningsåtgärder saknas förhör med vittnen, det gjordes ingen ansökan om kontaktförbud och den initiala riskbedömningen följdes aldrig upp av en strukturerad riskbedömning.

Alltid hålla videoförhör
Rapporten lämnar ett antal "rekommendationer" som bland annat handlar om att polisen alltid ska spela in förhöret med målsägande på video och ansöka om kontaktförbud med en gång.

Man vill också ändra minimistraffet grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning för att polisen ska ha rätt att hämta in sjukhusjournaler och stödbevis även i de fall målsäganande inte vill medverka.

Man ska dessutom se till att samordna kontakten med målsäganden och polisens olika enheter och inrätta en nationell "bedömmandegrupp" som kan granska ärenden om dödligt våld i nära relation.

"Åtgärdar bristerna"
Enligt polisen har "rekommendationerna" resulterat i en åtgärdsplan och Polisregion Stockholm har påbörjat ett arbete med att åtgärda sina brister.

Man har också i samarbete med Åklagarmyndigheten tagit fram "checklistor" för utredningar om brott i nära relationer.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt