Skip to content

Hembygd "potatiskanon" krävde licens - pojke döms för vapenbrott

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den 17-årige pojken följde en instruktiionsfilm på nätet och byggde en "potatiskanon" - en anordning som han kunde skjuta iväg potatisar med ett par meter. Han kunde inte ana att hans hemmabygge var ett licenspliktigt vapen. Han har nu dömts för ringa vapenbrott.

 

Den 17-årige pojken åtalades vid Alingsås tingsrätt enligt följande gärningsbeskrivning:

"X (den tilltalade) har tillverkat och sedan innehaft en potatiskanon utan att ha rätt till det. Potatiskanonen är att bedöma som ett skjutvapen."

Potatisen flög två meter
Pojken nekar till brott och säger att han inte kände till att en potatiskanon kan betraktas som ett tillståndspliktigt vapen.

17-åringen har berättat att han byggde potatiskanonen efter att ha tittat på instruktionsfilmer på nätet och att han använde kanonen vid ett tillfälle. Då flög den potatis som han hade laddat kanonen med cirka två meter.

Tingsrätten skriver:

"Vid polisens undersökning har potatiskanonens uppmäts ha en anslagsenergi som varierat stort beroende på olika omständigheter. Anslagsenergin har uppmätts till mellan 49,9 joule och 295 joule." 

Ringa vapenbrott
Tingsrätten konstaterar att kanonen är att betrakta som ett tillståndspliktigt skjutvapen enligt vapenlagen. Eftersom pojken har tillverkat kanonen med insikt om hur den fungerar så borde han ha sökt tillstånd till den.

Med hänsyn till potatiskanonens begränsade effekt - och att det handlar omm ett kortvarigt innehav - anser tingsrätten att brottet ska betraktas som "ringa". Pojken döms därför för ringa vapenbrott till 30 dagsböter på totalt 1 500 kronor.

Potatiskanonen förklaras samtidigt förverkad.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Rätt att han dömdes om lagen säger så. Vad mer finns att säga?

Föreslår att pojken lämnar in en ansökan om att tillverka,inneha och använda en potatiskanon med de specifikationer som den förverkade bara för att se hur utfallet blir.
Som skäl för innehavet kan han ange myggplåga eller sjuklig rädsla för getingar.

Absurt. Potatiskanoner är fullständigt olämpade att faktiskt skjuta på folk med. En gammal mynningsladdad musköt är rena undret av precision, portabilitet och eldhastighet i jämförelse.
Sök på "spud gun" på Youtube eller dylikt om ni vill se vad det faktiskt handlar om. Inte direkt någon fara att det kommer till kriminell användning... som ju måste vara tanken med att ha vapenlagstiftning ö h t.

Vad är detta för puckad åklagare som inte vet vad åtalseftergift är?
Jag skulle skämmas jobba med denna åklagare.

Själv skäms jag för att denna åklagare jobbar (som åklagare). I Sverige.

Sverige har blivit sjukt, en tennisbollskanon skjuter ut bollarna med 150 km/h så nu är det bara att åtala all innehavare av en sådan,

Detta är ju intressant!

Brukar tennisklubbar ha kanoner?
Med bollens ringa vikt kommer man upp i hög joule tro?

Både lerduvekastare och tennisbolls maskiner skjuter till 100% ut i högre anslagsenergi än vad vapenlagar anger. Det sjuka i vapenlahen är ju att den bara anger kraft.. inte på hur stor yta. Vilket är av avgörande betydelse. X joule fördelat på 9mm är dödligt medan samma joule fördelat på en potatis storlek bara lämnar ett blåmärke. Det är så skyddsvästar funkar, fördelat kraften på större yta.

Vi har fått en idiotisk vapenlag i Sverige. Kan inte EU tvinga idioterna i sthlm att ge oss vapenlagar mer i takt med resten av EU så det är värt att åka till high chaparall igen?!?!

Borde hamna i nedre delen av det spannet i så fall, ca 50 joule.

En cykel däremot borde vara klart olaglig, allt över promenadhastighet borde hamna betydligt högre än potatiskanonen och bilar ska vi nog inte tala om, eller betraktas körkort som en sorts vapenlicens?

... socialismens vansinnigheter

Vapenlag (1996:67)
2 § Med skjutvapen förstås i denna lag vapen med vilka kulor, hagel, harpuner eller andra projektiler kan skjutas ut med hjälp av krutladdningar, kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande utskjutningsmedel.

Solklart!

Då innebär det att alla tennisklubbar har ett licensierat vapen som skjuter bollar på eleverna när dom tränar reflexer och snabba bollar.

Skulle denna skrivning innebära att elektriskt driva projektilvapen (där den lagrade elenergin driver projektilen magnetiskt eller elektrostatiskt) faller helt och hållet utanför gällande vapenlagstiftning?
Gäller det också alla vapen som baseras på fjädrar eller gummi där man lagrar energi?
Armborst, pilbåge, slangbella mm.
Hur är det med slungvapen, ballista osv?