Skip to content

Unga våldtäktsmän utvisas - trots "mycket allvarligt" säkerhetsläge i hemlandet

Foto: DJ

Tingsrätten dömde de fem tonårspojkarna för grov våldtäkt men gick inte med på åklagarens krav om att de skulle utvisas till sitt hemland. Åklagaren överklagade domen när det gällde just utvisningen och hovrätten slår nu fast att pojkarna ska utvisas - trots deras ungdom och trots säkerhetsläget i Afghanistan.

 

De fem tonårspojkarna i åldrarna 16 till 18 år åtalades vid Uppsala tingsrätt för att tillsammans ha våldtagit en minderårig pojke.

Enligt åtalet handlade det om grov våldtäkt eftersom våldtäktsmännen hade använt våld och hot och eftersom flera personer hade deltagit samtidigt. Dessutom hade övergreppet varit planerat och pågått under minst en timme.

Filmade övergreppet
Enligt åklagaren hade gärningsmännen visat prov på "särskild råhet och hänsynslöshet" och filmat delar av övergreppet - någonting som dessutom användes som bevisning mot dem.

Tre av de åtalade erkände och övergreppet styrktes dessutom av bland annat sperma som säkrats på den våldtagna pojken.

Tingsrätten slog fast att det var bevisat att alla fem var skyldiga. De dömdes för bland annat grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i mellan 13 och 15 månader - någonting som enligt tingsrätten motsvarande ett straffvärde på sex års fängelse för en vuxen person. De dömdes också att betala 225 000 kronor i skadestånd till pojken.

Försämrat säkerhetsläge
Åklagaren hade begärt att pojkarna skulle utvisas från Sverige. Tingsrättens skrev i sina domskäl.

"De tilltalade döms för så allvarlig brottslighet att skäl för utvisning föreligger. De har ingen anknytning till det svenska samhället men bedömningen påverkas starkt av att de är under 18 år."

"De tilltalade är medborgare i Afghanistan. Vid bedömningen av utvisningsfrågan ska även beaktas att Migrationsverket den 8 december 2016 lämnat nya rekommendationer avseende Afghanistan av vilka det framgår att säkerhetsläget i landet har väsentligt försämrats."

Skulle drabbas hårt
Tingsrätten ansåg därför att ingen av de fem tilltalade skulle utvisas ur riket. Tingsrätten skrev:

"Tingsrätten finner att samtliga tilltalade mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning." 

Åklagaren var nöjd med domen när det gällde de utdömda straffen - men inte när det gällde frågan om utvisning. Han överklagade därför domen till Svea hovrätt när det gällde just frågan om utvisning.

Synnerligen allvarlig kränkning
Hovrätten gör nu en helt annan bedömning än tingsrätten och beslutar att samtliga fem ska utvisas från Sverige med förbud att återvända inom tio år.

Hovrätten skriver:

"De tilltalade har gjort sig skyldiga till ett mycket allvarligt brott, som innefattat en synnerligen allvarlig kränkning av den underårige målsägandens integritet. Brottet har av tingsrätten bedömts ha ett straffvärde om sex år."

"Även med beaktande av den reducering som skett vid bedömning av påföljden med hänsyn till de tilltalades ungdom är brottet med marginal så allvarligt att utvisning enbart med hänvisning till brottets allvar kan komma i fråga."

Skälen för utvisning väger tyngre
Hovrätten har dessutom inhämtat nya yttranden från Migrationsverket. Enligt en färsk rapport därifrån finns det inget generellt hinder mot utvisning till Afghanistan även om det görs undantag för vissa provinser och även om säkerhetsläget i landet anses vara "mycket allvarligt".

Enligt hovrätten väger skälen för utvisning tyngre än skälen emot - trots de tilltalades ungdom och trots säkerhetsläget i hemlandet. Hovrätten pekar dessutom på att de saknar anknytning till Sverige.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

25 comments

Tänk att rättsväsendet för en gångs skull ansåg att Sveriges och svenskarnas intressen gick före utlänningarnas!!! Jag ska nog köpa en trisslott idag.

Jag anmäler härmed tryckningen "Anmäld som opassande" som opassande!

Jag tycker att den som anmält ovan inlägg skall följa med dessa individer till Afghanistan, enkel biljett...

Bon voyage!

Låt detta bli ett predjukat!
Vi skattebetalande svenskar skall inte behöva betala för att hålla detta avskum med kost, logi och utbildning bl.a.
Kommer du hit och begår ett brott, så skall du oavsett om hela ditt hemland står i lågor, köras ut ur Sverige med huvudet före!

Det är så illa att inte ens deras hemländer vill ha dem tillbaka, inte bara osäkert läge i hemlandet. Så varför ska vi ha dessa dårar kvar här? Skeppa dem till första bästa diktatur

Säkerhetsläget förbättras väl i o f s i Sverige om man utvisar våldtäktsmän till länder där man kanske bör undvika att begå grova brott?

Jag börjar på allvar ge upp hoppet på att få svar på en av gåtorna inom debatten kring de migranter som tackar för gästfrihet genom att begå grova brott - nämligen:
Varför är det bara småpojkar 18 - 35 som riskerar livet om de skickas tillbaka till länder som Afghanistan? Är alla av kvinnokön redan avlivade - eller är talibanerna sådana gentlemän att de skonar det feminina könet? Och alla som är för unga för att resa, eller som är så gamla att inte ens den svenska vänstern klarar av att låtsas att de tror att de är minderåriga - hur kan de hålla sig vid liv?
Talibanerna angriper ju dem som samarbetar med regeringen eller väst. Att ha begått grova brott i västerlandet ser talibanerna knappast som något som de ska bestraffa - snarare är det en merit och en guldstjärna i betygsboken.
Och om det är så farligt att bli hemskickad - hur vågar man då begå brott som kan få utvisning som följd? Hur många av de judar som flydde hit från Danmark och Norge under Andra världskriget började begå våldsbrott från dag 1? Om det är skillnad - vad kan den bero på?

Samtidigt undrar man hur svenska kommuner kan betala biljetter för semesterresor tillbaka till flyktingarnas hemländer, där de fram till PUT svävade i överhängande livsfara. Eller som studiemedelsnämnden, bevilja minst 11 flyktingar studiemedel för att studera i Irak varifrån de nyss flydde.

Handlingen i böckerna om Alice i Underlandet verkar logisk i jämförelse. Kan det ha med kvantfysiken att göra - att man både kan sväva i livsfara i ett land, ifall man sänds dit mot sin vilja - men att det är riskfritt ifall man reser frivilligt? Schrödingers katt uppgraderad till Schrödingers flykting?

Kvinnor är mäns egendom i Afghanistan. Flertalet flickor gifts bort av sin far före 15 års ålder. Så de ensamkommande unga männens systrar är både gifta och gravida samt får inte lämna huset utan sin man.

Men vi har ett "mycket allvarligt" säkerhetsläge i vårt land som dessa utgör för våra barn, kvinnor och vår inhemska befolkning!

Hur kan de komma sig att detta sinnessjuka rättsystem värnar mer om gärningsmän och terrorister än om de våldsutsatta brottsoffren :(

Denna totala avsaknad av rättspatos hos rättsväsendet är en stort hot mot rättssamhället, då de ger signaler att här i Sverige lönar det sig att komma hit för att begå grova brott utan replisarier att de leder till konsekvenser av deras handlingar och beteenden.

När man inte visar på att brott är olagligt och där straff ska uttömmas, att lagar är till för att följas inte att luckras upp och försvagas!

Denna grovt importerade brottsligheten utgör en stort säkerhetshot mot hela samhället i stort och för dess innevånare!

Tom mördare får stanna absurt nog och undviker utvisning pga de riskerar bli dödade eftersom Sveriges rättspraxis blivit laglös anser jag, då de inte utvisar personer som av Migrationsverket bedömts ha skyddsbehov, och som t.ex. tros riskera dödsstraff, tortyr mm.
Men att vi riskerar bli utsatta för desamma skiter de fullständigt i :(

Sverige är inte ett rättssäkert land längre och Sverige som rättstat är en skam med stora mått!

Vi bor inte i en rättstat utan i ett skämt!

Detta kommer få katastrofala följder (biverkningar), då folk kommer snart inte respektera lag o ordning längre när de ändå inte följs!

Dessa kostar samhället (vi skattebetalare) miljarders miljarder varje år, och de enda som tjänar på det är dessa gärningsmän och deras advokater mfl.

"påståenden om att diverse förbrytare går fria"

Var har du varit,på månen ?
Du kan ju iallafall inte ha följt media,eller läser du enbart vänsterpressen som undanhåller och skönmålar allting.

Vad är problemet?

De "skäggiga barnen" kommer hit och vill tillämpa sitt hemlands vidriga seder och bruk på svenska kvinnor.

De blir påkomna, dömda och sedan tillbakaskickade till det land som de nyss förvarade map vidriga seder och bruk? Vad får de för straff där? Bara det som de längtade så intensivt efter att få införa här....

Bra så!

1. Många av dem som klassas som afghaner är födda och uppvuxna i Iran.

2. Det är utomordentligt svårt att verkställa avvisning/utvisning till Afghanistan. Med allra största sannolikhet blir gärningsmännen kvar här efter avtjänat straff.

"Unga våldtäktsmän utvisas - trots "mycket allvarligt" säkerhetsläge i hemlandet " Jaha, och?

Intressant att läsa alla kommentarer som tar upp osäkerheten för Sveriges kvinnor. Jag menar inte att de inte är utsatta - tvärtom - men just den här domen rörde våldtäkt av en pojke.

Dödligt trött på svenska rättsystem inte skicka baka afgan pedofil till iran.

Det handlar inte om pedofili. Det handlar om bestraffning.

Säkerheten och friheten för vanligt hederligt folk inom EU är ju kraftigt hotad,inte minst från våra egna politiker.
Förslag till hårdare vapenlagar och annat trams när brottslingarna använder insmugglade och olagliga vapen är bara ett exempel.
Sluta dalta med kriminell o ge FN i oskyldiga.Vänsterpartierna bedriver en hetsjakt som måste stoppas NU.
Dags för KRAFTTAG mot dessa vansinniga lagar,och ut med brottslingarna, !

Det kanske är pga att offret är en pojke som de utvisas?!

En dom som stämmer överenns med med det det allmänna rättsmedvetandet.

Ovanligt.

I beg to differ. Sluten ungdomsvård i mellan 13 och 15 månader för en mycket grov gruppvåldtäkt av ett barn är ett skämt och antagligen inte vad allmänheten anser vara ett lämpligt straff. Möjligen är det pragmatiskt, med tanke på att det bara kostar pengar att hålla kvar dem i landet längre än nödvändigt.