Skip to content

Trump till ny attack mot domstol - vilket skydd har de svenska domstolarna mot politiskt tryck?

Igår gick USA:s president Donald Trump till hård attack mot ännu en oberoende domstol som blivit en bromskloss för hans politik. I Polen och Ungern har demokratiskt valda politiker underminerat domstolarnas legitimitet och handlingskraft. Vilka skydd och garantier finns för att inte samma sak skulle kunna inträffa i Sverige?

 

Gäster hos Veckans Juridik är:

Morgan Johansson (S) – justitieminister

Andreas Norlén (M) – ordförande Konstitutionsutskottet

Anna Skarhed – justitiekansler

Fredrik Wersäll – president Svea hovrätt

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

 

Se fler Veckans Juridik här >>

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

20 comments

Så länge Hilda och Ruben kan påverka Domarnämnden så är skyddet obefintligt.

Mycket aktuella frågor med tanke på krisen i samhället där allt större fokus sätts på den grova brottsligheten. Det politiska trycket utgör ingen fara för domstolarna. Att domstolarna är oberoende är ett större bekymmer. Under många år har vårdideologin haft stor framgång då det gällt att hålla tillbaka repressiva krafter.

Det som varit ett stort bekymmer är att man inte använt straffskalorna utan lagt sig nära eller under ministraff på många områden. Därför har politikerna försökt med "grovt" och "synnerligen grovt" då det gäller misshandel, vapenbrott narkotikabrott och framför allt bostadsinbrott. Trots att man klassat bostadsinbrott som grov stöld ligger straffen runt ministraffet på 6 månaders fängelse men under många år har det oftast blivit skyddstillsyn även för hopplösa återfallsbrottslingar.

Våra högsta jurister har förklarat att det är i stort sett omöjligt att ändra denna rättspraxis. Just vardagsbrotten som är seriebrottslighet utgör ju 85 procent och det är klart att om man bara skulle höja ministraffet till fängelse 1 år och straffa återfallen allt hårdare så skulle man bryta brottskurvan !

En annan allvarlig sak är att juridiken allt oftare används i politiska syften. Trafikpolitik, byggpolitik och flyktingpolitik har verkligen pressat det kommunala självstyret med lagar och föreskrifter som skapat stora problem.

Sammantaget så har politikerna sig själva att skylla som inte lyssnat på folket. Därför klingar Morgan Johanssons inställning falskt då han vidhåller att SD skall inte ha något inflytande.

Hela samhällets rättvisa genomsyras av religion och politik. Naivt att tro annat.
Nämndemännen är som regnbågar. Alla färger. Domare röstar också på olika partier.
Åsikter, erfarenheter, kön, intellektuell profil, m.m. ger utslag i domslut eller straffvärde. Absolut.
Allt annat vore att säga att jorden är platt.
Då var det sagt.

Jag är mer rädd att såväl politiker som domstolar utnyttjas. Alltså att det som ser ut att vara makten inte är det. Att konflikter skapas för sysselsätta just politiker och domstolar, liksom resten av befolkningen.

Vi förlorar fokus och börjar investera i svarta hål när det finns munnar att mätta. Att vi aldrig får det bättre därför att grupper ställs mot grupper som sen ingen kan styra. Att främlingfientlighet är det enklaste sättet att bibehålla en oro i en global och rörlig värld.

Om vår krafter och resurser läggs på konflikter kommer vi inte längre.

De lagar som stiftas kommer också att göra det lätt att kontrollera makten för den som står över den.

Man måste väl förstå att det inte är vi som 2017 stänger ner förlossningsavdelningar. Inte skulle våra politiker göra det heller. Det är ett resultat av något annat.

Med internets bästa intåg har vi kommit varandra mycket närmare. Vi kan också nå hela världen på några sekunder. Lära känna varandra och utbyta idéer. Lära varandra om rättigheter. Kanske ligger inte det i vissa intresse att
så sker. Att då medvetet etablera främlingfientlighet och terrorhot och drar förstås enorma resurser från samhället som aldrig hinner med att utveckla som det var tänkt. Istället satsas resurser på fler fängelser och mer kontroll.

Fler fängelser?

Det är extrem svårt att tala om detta utan att låta snurrig själv.

Men om vi tittar på senaste tidens utveckling så växer IS och främlingsfientlighet samtidigt. Och det är ingen omöjlighet att båda företeelserna infiltreras och underhålls samtidigt.

Det skapar konflikter som växer för att sedan växa ihop.

Samtidigt försvagas länders styrelseskick med en ny part som ställs mitt emellan partier.

Att väst för bara ett par decennier sedan skulle ha fängelser där människor förvarades i över 10 års tid utan rättegång är en omöjligt scenario. Nu är det inte det. Att då omänskliga häktningstider eller längre straff också till slut etablerar sig i samhället får väl snarare ses som naturlig utveckling nästan.

Vi måste alla gemensamt ifrågasätta alla val vi ställs inför.

Låt säga att man vill påverka ett lands underrättelsetjänst i en viss riktning. Då kan man väl idag mer eller mindre ganska billigt köpa hackare som man sen ger ett visst uppdrag och till med medvetet offrar. Styrs tio attacker mot särskilda mål påverkas landets underrättelsetjänst verksamhet till ett visst agerande samtidigt som hotet i samhället uppförstoras.

Befolkningen ser hot över allt och börjar dra sig inåt inte utåt. Vi växer upp och lever mer isolerat allihop varför gemensamma påtryckningar aldrig blir ett hot för nån.

Är terrorlagar sprunget från oss eller matas vi att agera i ett särskilt mönster.

Är Englands urträde ur EU just nu en slump eller är ett försvagat EU viktigt för nån annan?

Råder så stora konflikter att resurser och tillgångar inte ges samma fokus?

Har hot blivit prio ett istället för positiv utveckling?

Jag sitter inte på några svar men jag vill inte att vi dras med i att gå bakåt i utvecklingen nu när vi kommit så långt äntligen.
Människor ska värnas inte ses som hot. Vi ska ha geme samma mål inte slåss mot varann. Vare sig på Internet eller i samhället.

Ledsen, men det här var det mest obegripliga jag någonsin läst.

I grunden handlar det om att att andra bestämmer var du placeras i ett globalt sammanhang. Och att konflikter underhålls av vinstdrivande intresse som står över rättsväsendet och statsskick. De formar lagar och system. Upprätthåller synsätt istället för att bistå en global utveckling till gagn för alla.

Kanske är du inte mogen att förstå än. Kanske blir du aldrig. Det är lite ett eget val.
Om du vill understödja att människor fängslas utan rättegång eller göra nåt åt det. Om du vågar ifrågasätta lobbygrupper och tar tillbaka din makten att påverka dina val. Om du vill vara en statist eller huvudrollsinnehavare.

Börja ta en mer aktiv roll i ditt liv. Bry dig om alla och stå för en utveckling istället för en tillbakagång i mänsklighetens historia. En humanare värld är målet på alla plan, inom alla områden.

Det är inte svårt. Det är det enda naturliga.

Låter mer som att du blivit förbittrad av ditt liv, handlingar och konsekvenser därav(?). Ett tips är att lägga internet på hyllan. Algoritmerna förvrider huvudet på folk. Gå ut i skogen och andas lite frisk luft så kommer du på andra tankar (det är det enda naturliga). :)

Vi är många som håller med dej Adrian K. Pip lägger beslag på mediet och tar bort intresset !

Jo bättre ni får prata ostört om mer kontroll, högre straff. Vi mot dom.
Lockande framtid du erbjuder alla... dödsstraff hägrar förstår jag. Helst för inbrott väl.

En naiv kommentar av en naiv själ. Förlåtet.

Rädd för verkligheten? Rädd för kvinnor med?
Utlänningar kanske?

Buhu, tufft lille vän.

Känns som jag träffade helt rätt med tanke på din reaktion. Argumenten försvann snabbt och personangrepp/hat möter upp och fyller tomrummet därefter. Trist.

Långa häktningstider innebär att folk hålls borta från gatan och kan det vara ett sätt att komma runt de generösa påföljderna som i många fall renderar i en icke frihetsberövande påföljd med resultat att personen kan fortsätta att begå brott?

Talar du om straff utan rättegång och dom? Och att du vill se mer av det?
Andra länder klarar att lagföra människor utan isolering vilket häktning alltid innebär i Sverige i mer eller mindre grad.

När Falk togs till Spanien hölls han inte längre isolerad under häktning. Det skulle strida mot mänskliga rättigheter sas det.

Alla agerar och tänker inte som i USA och Sverige rörande brottsbekämpning. Det lyfts väl bara sällan fram här.

"Talar du om straff utan rättegång och dom? "
Jag insinuerar att åklagare och rättssystemet eventuellt, vilket Gud förbjude, häktar för att hålla folk borta från gatan.

:)
Det "sokratiska samtalet" talade man om på radion idag...

http://urplay.se/program/199944-bildningsbyran-tanka-mot-strommen?utm_ex...

Man ska alltid ifrågasätta.
Det är så, och enbart så, samhället utvecklas.

Mycket görs säkert med de bästa motiv men blir inte mer rätt för det.

:) Allt är säkert precis som du säger i din värld. Nåt annat vill du väl heller inte ta del av.

Men...

Vi kan väl räkna på dina tio fingrar hur många år det tar för läkemedelsindustrin att få er att stifta lagar som med tvång tvingar en hel befolkning att använda just deras produkter...

Bara för skojs skull.

För sent att vända detta "pip". Du röjde dig cover ovan...

Narkolepsi.

Mer behöver man inte säga nu vaccinationsdebatt-tider...

Skulle väl vara: follow the money...då.

Och tack för hjälpen. :)