Skip to content

Polisen storsatsar på kameraövervakning med ansiktsigenkänning - startar i vår

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Polisens kamerövervakning ska kopplas ihop med andra system för bland annat igenkänning av ansikten och avläsning av registreringskyltar. Man börjar med prioriterade områden under våren - och festivalerna under sommaren.

 

Polisen berättar nu att man storsatsar på ett nationellt kameraövervakningssystem med ett gemensamt och enhetligt övervakningssystem.

Bakgrunden är Säpos höjning av hotnivån i november 2016, de uppmärksammade sexuella övergreppen vid festivaler, de många bilbränderna, det stora antalet mord och mordförsök i storstadsområden och attackerna mot blåljuspersonal.

I gatumiljö och på drönare
Systemet ska kunna hantera i princip alla kamerakällor, oavsett om det är fast monterad kamera i gatumiljö, en temportärt monterad kamera vid särskild händelse, fordons- eller kroppsmonterad eller kamera monterad på drönare och polisens helikoptrar.

Igenkänning av ansikten
Systemet ska integreras även med olika videoanalysprogram hos polisen, till exempel igenkänning av ansikten och skottlossning samt avläsning av registreringskyltar och automatiskt beräkning av antalet personer i en folkmassa.

Spåra terrorister
Polisen pekar också på att kameraövervakning i städer som drabbats av terroristattacker har varit av avgörande för att kunna spåra och oskadligöra gärningsmännen och förhindra fler attacker.

Lokalpolisen ska få tillgång till så kallade trygghetskameror och polisen börjar med prioriterade områden under våren och festivalerna under sommaren.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt