Skip to content

Antalet häktade barn ökar i Sverige - riksåklagaren vill se särskilda ungdomshem

Riksåklagare Anders Perklev. Foto:Anders Wiklund

Antalet barn som häktas i Sverige har ökat. Det konstaterar riksåklagaren Anders Perklev som välkomnar förslaget om att införa särskilda ungdomshem för dem under 18 år.

 

- Det är oroande att antalet häktade personer under 18 år ökar. Så långt som möjligt ska unga som misstänks för brott tas om hand på annat sätt än genom häktning, säger riksåklagaren Anders Perklev.

- Vad som hittills har kommit fram om ökningen talar för att många unga människor som har kommit till Sverige under senare tid lever i en utsatt situation, utan vårdnadshavare och ibland utan bostad.

167 unga i häkte totalt
Förra året registrerades sammanlagt 167 barn under 18 år som häktade i Sverige, vilket innebär en ökning med 27 personer jämfört med 2015. År 2014 satt 125 ungdomar häktade.

Förra året var 44 procent av de unga häktade kortare tid än tio dagar. År 2015 var den siffran 43 procent och 2014 var den 33 procent.

Under förra året häktades fler ungdomar under 18 år än vad som var fallet 2015. Särskilt bekymmersamt ser det ut i Göteborg och i Västerås där tre allvarliga ärenden har dragit upp siffrorna.

Oklar ålder fram till dom
Göteborg har haft en ökning med 22 häktade och Västerås med tolv. Det har främst handlat om flyktingungdomar utan bostad som har varit misstänkta för brott. I flera av fallen har den misstänktas ålder dock varit oklar och när åtalet väl har prövats i domstol har åldern för minst sju av de häktade ändrats till att vara 18 år eller äldre.

- Vi välkomnar Häktningsutredningens förslag att unga personer som häktas ska placeras på särskilda ungdomshem i stället för i häkte, säger Anders Perklev.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt