Skip to content

Allt fler män anmäler att de utsatts för våldtäkt - mörkertal på 10 000 män

Foto: Martina Holmberg / TT

Våldtäkter mot män ökar och samtidigt bedöms mörkertalet vara stort. Nu startar ett forskningsprojekt som syftar till att förbättra stödet till dem som drabbas.

 

Förra året anmäldes 137 fall av fullbordade våldtäkter mot män över 18 år enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

År 2007 var motsvarande siffra 37 anmälda våldtäkter, rapporterar DN.

Djupintervjuer
Charlotte C Petersson är forskare vid Centrum för sexologi och sexologistudier på Malmö högskola. Hon ansvarar för studien där män ska djupintervjuas om hur övergreppen har påverkat dem.

- Våld, allvarligt våld, har en tendens att sätta sig i kroppen på människor och knutarna löses inte upp av sig själv, utan man behöver stöd för att gå vidare, säger hon i en intervju med P4 Malmöhus.

Andra män
En anledning till att mörkertalet över drabbade bedöms vara stort beror på att männen inte vet vart de ska vända sig. Enligt Charlotte C Petersson finns det uppgifter om att 10 000 män i Sverige varit utsatta för sexuellt våld.

Förövarna är nästan alltid andra män och våldtäkterna sker oftast i nära relationer. 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

"Förövarna är nästan alltid andra män". Det är ju helt fel. Män stelnar oftast till och blir passiva när kvinnor tilltvingar sig sex utan samtycke. Och vågar inte anmäla av rädsla för stigmatisering och risken att inte bli tagna på allvar. Här krävs rejäla resurser, öronmärkta för allmän upplysning och för gruppen män.

Man får anta att den här artikeln bygger på statistik från Brå, och att även påståendet "Förövarna är nästan alltid andra män" därmed bygger på samma statistik av inrapporterade fall.

Om de fall som inte rapporterats in berättar en annan historia, så finns ju inte det i statistiken, och är i varje fall väldigt svårt att bevisa.

På vad bygger ditt påstående?

D, ja det är ju, men i framtiden lär ju männen snart kunna anmäla kvinnor för alla gånger de utsätts för sexuella övergrepp utan att kvinnan inhämtat samtycke när nu samtyckeslagstiftningen träder i kraft, och då kanske de börjar våga anmäla alla kvinnor nu så att det blir på samma villkor. Minsta lilla sexuella rörelse ifrån kvinnan då hon inte inhämtat eller missat att inhämta ett förnyat samtycke så får ju männen passa på att anmäla, det låter väl rättvist va?

På min yrkesroll som samtalsterapeut, många år som jourhavande medmänniska samt sunt förnuft och gedigen livserfarenhet. För övrigt har jag en blick som inte går igenom rosa solglasögon att se samhället med och en hjärna till hjälp att dra korrekta slutsatser.

Visst är det nog så att artikeln bygger på ex. Brå:s statistik men det är ju den som jag menar är fel, eller åtminstone kraftigt missvisande. Min erfarenhet är (även statistik visar detta) är att antalet män som våldtas, sexofredas och misshandlas av kvinnor är klart större än tvärtom. Män drabbas alltså värst med andra ord.

Ja Lars, men snart kommer samtyckeslagstiftningen och då lär ju inte männen behöva bevisa att de utsatts för våld, för nu räcker det med att de uppger att kvinnan utförde sexuella handlingar utan att inhämta samtycke alternativ förnyat samtycke, eller att kvinnan varit oaktsam när hon utförde sin sexuella handling, Frågan är bara hur polis och åklagare kommer att göra med männens översvämning av anmälningar mot kvinnor. Det är kanske inte riktigt det som Madeleine Lejonhufvud och politikerna hade hoppats på direkt. Fast lagstiftningen måste ju fortfarande gälla lika för alla, och skall samtycke inhämtas vid varje ny rörelse måste detta även gälla kvinnor.

Lars, ja visst är det så att kvinnor tar för sig av männen och utför sexuella handlingar utan att fråga om samtycke. Vi får hoppas att alla män som utsätts för oralt sex utan att kvinnan först ha frågat om samtycke att de nu anmäler i framtiden, för nu lär de inte behöva bevisa att de utsatts för våld. Det kan väl knappast vara olika förmåner, villkor och lagstiftningar för kvinnor och män? Den här artikeln lär nog Madeleine Lejonhufvud , Elisabeth Massi Fritz, och organisationen fatta blunda för, och massmedia lär nog inte skriva 1 centimeter utav detta.

"massmedia lär nog inte skriva 1 centimeter utav detta."

Eh, du vet att du läser detta i massmedia va?

Men blir det inte lite fel att inte ha med män mellan 15-17år då många män kanske har sex för första gången? Denna åldersgrupp kan väl vara än mer utsatt eftersom de bara är byxmyndiga men inte myndiga än. De står alltså i en starkare beroendeställning till äldre, kanske närstående.

"män mellan 15-17år"
Ptsss (Under 18 räknas man som barn)

Men man kan väl inte redovisa denna grupp bland barn vilket ger att de helt faller bort.
Tycker bara det är dumt om man nu vill lyfta fram ett problem för män i ljuset.