Skip to content

Säpos livvakter såg ingen nödvärnssituation - SD:s Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel

Kent Ekeroth (SD) i riksdagens talarstol. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksdagsledamoten Kent Ekeroths (SD) livvakter från Säpo kan inte vidimera Ekeroths uppgifter om att han skulle ha agerat i nödvärn när han slog till en man i ansiktet utanför en krog. Kent Ekeroth åtalades i dag för ringa misshandel.

 

Förundersökningen har bedrivits vid Särskilda åklagarkammaren under ledning av chefsåklagare Lena Kastlund.

Kent Ekeroth erkänner att han gav den andre mannen en örfil utanför krogen i centrala Stockholm i höstas men hävdar att det skedde i nödvärn – bland annat eftersom han skulle ha hotats till livet. Hans egna livvakter från Säpo har dock inte kunnat vidimera detta i förhör.

"Ingenting om något dödshot"
DN har tagit del av ett protokoll från förundersökningen där det framgår att förhörsledaren säger till Kent Ekeroth:

”Jag har hållit förhör med dina livvakter, men de har inte sagt någonting om att du skulle ha haft något dödshot mot dig och det borde de ha vetat om i så fall.”

Kent Ekeroth har tidigare i ett mail till media förklarat saken så här:

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka”, skriver han.

"En justitieministerkandidat"
Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han utgår från att Kent Ekeroth kommer att lämna riksdagsarbetet under tiden som rättsprocessen pågår.

- Det är ju inte bara en riksdagsledamot utan en rättspolitisk talesperson och därmed en justitieministerkandidat som nu blir föremål för domstolsprövning för misshandel. Och det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte påminna mig att det hänt någon gång tidigare i svensk historia, säger han till TT.

"Ska betraktas som oskyldig"
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hänvisar till såväl politiska som rättsliga principer men understryker att situationen är allvarlig.

- Mitt förtroende för Ekeroth är allvarligt skadat.

- En viktig rättsprincip är att ingen ska betraktas som skyldig innan dom har fallit. Samtidigt är det närmast omöjligt att verka politiskt med bibehållen trovärdighet med denna och tidigare händelser hängande över sig.

- Ekeroth bör därför ta timeout ifrån all politisk verksamhet och dessutom permanent lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

Kan avsättas vid fällande dom
Kent Ekeroth nekar alltså till brott och åberopar nödvärn. Någon tid för huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt är ännu inte utsatt.

Om Ekeroth fälls är det upp till domstolen att ta ställning till om han ska avsättas som riksdagsledmot - detta kan endast ske om han anses vara uppenbart olämplig att utöva sitt ämbete och har i modern tid skett vid ett fåtal tillfällen.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt