Skip to content

Professor: Politisk vilja om ett visst sjuktal påverkar Försäkringskassans juridiska bedömningar

Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap är kritisk. Foto: Claudio Bresciani/TT och Mattias Pettersson/Umeå universitet

Försäkringskassans bedömning av vem som ska få rätt till sjukpenning är rättsosäker och problemet kan kopplas till politikernas vilja att minska sjuktalen. Det menar Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap.

 

- Det är rättsosäkert så till vida att det är svårt att förutse vad beslutet kommer att vara. Reglerna har sett ungefär likadana ut under väldigt lång tid, men tillämpningen av reglerna har sett ganska olika ut, säger Ruth Mannelqvist till SVT Västerbotten.

- Sjuktalen har varierat genom åren och det handlar inte om att folk blir friskare eller sjukare utan om hur man tillämpar reglerna.

Regeringsuppdrag
Ruth Mannelqvist forskar kring ersättningsrättsliga frågor vid Umeå universitet. Hon menar att Försäkringskassans regeringsuppdrag om att minska sjuktalen inte är helt oproblematiskt.

- Jag ser det som ett problem att man har en politisk vilja om att man ska ha ett visst sjuktal i landet och att det påverkar en juridisk bedömning.

Extra resurser

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) delar inte uppfattningen om att sjukförsäkringssystemet skulle vara rättsosäkert. 

- Tvärtom är det så att Försäkringskassan har fått extra resurser för att stärka kvaliteten i handläggningen, så att fler ska få sin arbetsförmåga bedömd och därmed få rätt stöd att komma tillbaka till hälsa och arbete, säger hon till SVT.

Annika Strandhäll lyfter fram regerings åtgärdspaket med satsningar på arbetsmiljö och förebyggande arbete. Regeringen har också gett Försäkringskassan 250 miljoner kronor extra årligen för att förbättra handläggningen. 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt