Skip to content

Gängskjutningarna får mordstatistiken att "explodera" - bara tre fall av tio klaras upp

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Antalet fall av dödligt våld har ökat de senaste fyra åren och fortsätter att ligga på en hög nivå. Samtidigt klaras allt färre mord upp. "Gäng-skjutningarna med dödlig utgång har exploderat", säger kriminologen Mikael Rying.

 

Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som har tagit del av den statistik om dödligt våld som sammanställts vid polisens Nationella operativa avdelning Noa (tidigare Rikskriminalen) där kriminologen Mikael Rying granskar anmälda fall av mord, dråp och dödlig misshandel.

"Exploderat de senaste åren"
Under åren innan, 2010-2014 låg snittsiffran på 83 fall. För år 2016 är den preliminära siffran 110 fall av dödligt våld. År 2015 var motsvarande siffra 115 fall. 

- I stor utsträckning beror det på de så kallade gängskjutningarna med dödlig utgång som har ökat kraftigt de senaste två åren, säger Mikael Rying till SR.

- De ligger på i genomsnitt 30 sådana här mord per år 2015 och 2016. Om man jämför med början på 90-talet låg det på fyra sådana här fall per år. Sen har det varit en kontinuerlig svag ökning som man kan säga exploderat de senaste åren.

28 gängskjutningar förra året
När det handlar om rena gängskjutningar med dödlig utgång låg under åren 2006 till 2012 antalet dödsoffer på mellan 8 och 13 personer per år. Därefter har antalet ökat från 18 fall år 2013 till 28 fall år 2016. Ökningen är enlig Rying både oväntad och oroväckande.

- Det verkar som att ribban för att skjuta ihjäl folk i de här sammanhangen har sänkts betydligt, säger han.

Mest i storstäderna
Det dödliga våldet mellan kriminella grupperingar är enligt polisen framför allt koncentrerat till Stockholm, Göteborg och Malmö, där Malmö haft störst problem.

Rying pekar på att det behövs mer resurser för att se kopplingar mellan fallen och kunna klara upp dem.

- I början på en sådan här utredning så skulle jag säga att det krävs 20 till 25 personer för att kunna besätta alla nyckelpositioner som behövs.

Men polisen klarar upp allt färre sådana här fall. Enligt Rying har man gått från att klara upp 80 procent i början av 1990-talet till att idag klara upp cirka 30 procent.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt