Skip to content

"Djupa spår" av hemlandets poliser gav ingen nödrätt - hovrätten river upp friande dom

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Den 15-årige pojken stal en moped som han flydde från poliserna med. Orsaken var enligt honom själv att han var rädd för poliser eftersom han hade djupa spår av sin barndoms poliser i sitt ursprungliga hemland. Tingsrätten trodde honom och friade honom till följd av "inbillad nöd". Hovrätten river nu upp domen och fäller honom.

 

Den 15-årige pojke åtalades vid Attunda tingsrätt för att ha tagit och använt en moped som tillhörde en annan pojke. 15-åringen hade dessutom saknat körkort för mopeden som var av klass 1 - en så kallad EU-moped.

Pojken erkände de faktiska omständigheterna men nekade till brott eftersom han trodde att han skulle bli angripen av de poliser som hade kommit till platsen. Han hade därför tagit mopeden och flytt.

Djupa spår av barndomsupplevelser
15-åringen berättade att han under sin uppväxt hade bott på barnhem i sitt ursprungliga hemland och där utsatts för upprepat våld från olika myndighetspersoner - bland annat poliser. 

Tingsrätten skrev:

"Han har berättat att han på grund av sina barndomsupplevelser, som satt djupa spår, instinktivt kände en rädsla då poliserna kom till platsen och flydde då han fruktade att han själv skulle angripas." 

Tingsrätten ansåg att det saknades anledning att ifrågasätta 15-åringens berättelse om sin uppväxt, vilket talade för att han verkligen hade upplevt att han skulle angripas. Mot detta talade dock att han hade befunnit sig i Sverige sedan 2010 och behandlats väl av de myndighetspersoner han träffat här - bland annat poliser.

Inbillad nödsituation
Tingsrätten framhävde dock att 16-åringen till följd av sin ålder och personliga förhållanden har en generellt sämre förmåga än vuxna att värdera sin omgivning och att hans uppgifter om hur han upplevde situationen med poliserna inte var motbevisade. Han skulle därför anses ha agerat i så kallad putativ - alltså inbillad - nöd.

Han friades därför. Under sådana omständigheter var det nämligen inte oförsvarligt att ta mopeden och åka iväg.

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som nu river upp tingsrättens dom.

Ingen rimlig förklaring
Hovrätten anser att pojken i och för sig kan ha varit rädd för vad som skulle hända när poliserna kom men att det inte innebär att 15-åringen verkligen kan ha inbillat sig en situation som innebar att nöd  förelåg.

Hovrätten skriver:

"Enbart att X (den tilltalade) kan ha varit rädd för vad som skulle hända när poliserna kom fram, utan att han närmare konkretiserat eller haft en rimlig förklaring till detta, innebär inte att han skulle sakna uppsåt till nu aktuella gärningar." 

Hovrätten dömer därför 15-åringen för tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning till 30 dagsböter.

  • Alt-texten
    Sofia Sars

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt