Skip to content

Tre av fyra brottslingar som döms till utvisning släpps på fri fot i Sverige

Patrik Engström är chef för nationella gränspolisen. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Anders Wiklund/TT

Svårigheter med utvisningar gör att nästan 75 procent av de personer som dömts till utvisning till följd av brott släpps på fri fot efter avtjänat straff. Det visar en sammanställning som har gjorts av SVT:s Uppdrag granskning.

 

Svenska polisen kan inte utvisa utvisningsdömda personer i de fall då det till exempel pågår en väpnad konflikt i landet eller om landet vägrar ta emot medborgaren.

Polisen har då inte heller rätt att hålla personen kvar i förvar.

"Måste finnas särskilda skäl"
Men även utvisningsdömda där utvisning skulle vara möjlig kan släppas fria efter att de avtjänat sitt straff.

Det måste finnas särskilda skäl för att hålla personen i förvar och de särskilda skälen ska då vara att personen på fri fot kan komma att försvåra verkställigheten, eller undandra sig verkställighet, alltså hålla sig undan. Samt att personen på fri fot kan antas komma fortsätta begå brott, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen till SVT.

Enligt siffror från Uppdrag granskning släpps nästan 75 procent av de utvisningsdömda på fri fot. Vissa av dem tvingas anmäla sig hos polisen med jämna mellanrum men det är inte alla av dem som följer reglerna.

51 försvunna personer
I slutet av september 2016 hade polisen 51 öppna ärenden om utvisningsdömda personer som hade "försvunnit".

Trots att flertalet utvisningar inte kan genomföras svarar Patrik Enström ja på frågan om det är någon idé att domstolarna dömer till utvisning. Även om det idag kan saknas möjligheter att genomföra utvisningar till ett visst land kan omständigheterna förändras snabbt, enligt Engström.

 - Det kan vara så att Sverige sluter särskilda avtal, det kan vara så att den politiska situationen i landet ändras. Det kan vara så att EU sluter avtal med de här länderna.


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt