Skip to content

Personer med utländsk bakgrund får särskild anställning hos polisen - ska öka mångfalden

Regionpolischefen Carin Götblad är ordförande i styrgruppen för projekt "Visp" - Världen integrerad i svensk polis. Foto: Bertil Ericson/TT

"Visp" - eller Världen integrerad i svensk polis - kallas polisens projekt där minst 100 personer med utländsk bakgrund ska få en tillfällig anställning inom Polismyndigheten. I dag har bara åtta procent av de polisanställda utländsk bakgrund. När det gäller poliser är siffran sex procent.

 

Visp är ett projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning och syftet är att få fler med utländsk bakgrund i arbete. Minst 100 personer ska anställas genom projektet, rapporterar Polismyndigheten på sin hemsida.

- Det här projektet kommer att lära oss hur vi kan nå ut till fler grupper som har de kompetenser vi behöver inom polisen, säger Carin Götblad som är ordförande i styrgruppen för projekt Visp och regionpolischef.

- Vi får inte vara för stereotypa i våra tjänstebeskrivningar för då får vi bara en sorts människor som söker hit.  Vi behöver en mycket större mångfald inom polisen, i allt från etnicitet till olika erfarenheter och bakgrunder, 

Projektet ska pågå fram till år 2018 och deltagarna får en visstidsanställning på tolv månader och hjälp från Arbetsförmedlingen.

- Det finns så många som inte talar svenska i vårt samhälle i dag. Kan vi få fler inom polisen som talar fler språk blir vi bättre på att allt från att utreda till att ta hand om brottsoffer och ge annan service, säger Carin Götblad.

En av dem som har fått anställning genom Visp är Rojin Khalili med kurdisk bakgrund och föräldrar från Iran. Hon pekar på att hon nu har möjlighet att sprida en annan bild av sitt bostadsområde inom polisen. Men hennes anställning är också viktig när det gäller bilden av polisen utåt: 

- Jag har bara gymnasieutbildning, ingen erfarenhet av arbete inom varken polisen eller någon annan myndighet. Kan jag lyckas få jobb inom polisen så kan fler, säger hon.

Hon berättar att många som kommer från andra länder har dåliga erfarenheter av polisen. De tror att det är farligt att kontakta polisen eller att de behöver betala mutor för att få hjälp.

 

Fakta - "Världen integrerad i svensk polis"

  • Pågår från 2016 till 2018
  • Deltagarna får en visstidsanställning på 12 månader.
  • Lönen bekostar polisregionerna ur sina egna budgetar.
  • Minst 100 personer kommer att få tillfällig anställning under projekttiden.
  • Projektet drivs i samverkan med Arbetsförmedlingen som hjälper till vid rekryteringen och står för deltagarnas ersättning under de första utbildningsveckorna.
  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt