Skip to content

Gratis skatteprocess för den som har kommit i kläm - idag slår stiftelsen upp sina portar

Carl Göransson, jurist och VD för Rättvis skatteprocess, Rune Andersson, industriman och en av stiftelsens donatorer och Sven-Åke Bergkvist, advokat och stiftelsens ordförande. Foto: Rättvis skatteprocess, Fredrik Persson/TT och Mannheimer Swartling advokatbyrå

Privatpersoner och småföretagare behöver professionell hjälp med att driva skatteprocesser mot staten. Det anser stiftelsen "Rättvis skatteprocess" som idag slår upp sina portar för en juridisk verksamhet som - gratis - ska hjälpa dem som har hamnat skatterättsligt i kläm. 

  

Bakom stiftelsen "Rättvis skatteprocess" står en rad näringslivsprofiler, jurister och opinionsbildare som anser att det är hög tid att agera för att få till just en rättvis skatteprocess i Sverige.

- Det är alldeles för svårt för privatpersoner och småföretagare att försvara sina rättigheter mot Skatteverket och staten, säger Carl Göransson, jurist och VD för Rättvis skatteprocess.

- Genom att bistå med kostnadsfri rättshjälp vill vi jämna ut oddsen för privatpersoner och småföretagare som hamnat i kläm i skatteprocessen.

"I praktiken krävs en skattejurist"
Stiftelsen pekar på att det kan bli dyrt, även för den som inte har gjort någonting fel, att få problem med Skatteverket. De skriver i sin debattartikel i SvD idag:

”I praktiken går det inte att driva skattemål utan hjälp av jurist, eftersom skatteärenden ofta baseras på krångliga lagar och regler. Den som utreds av Skatte­verket får inte hjälp av ett offentligt finansierat ombud, som man exempelvis har rätt till om man står anklagad för ett brott. Detta trots att följderna för en människa kan bli värre i skattemål än i vissa vanliga brottmål.”

Stiftelsen ska årligen driva ett antal rättsfall pro bono. Tanken är att samtidigt bilda opinion kring de problem som finns inom skatteprocessen för att på sikt ”bidra till en rättssäkrare och rättvisare skatteprocess”.

Privata donationer
Ordförande för stiftelsen är Sven-Åke Bergkvist, även ordförande för advokatbyrån Mannheimer Swartling och med över 30 års erfarenhet av skattefrågor som advokat specialiserad på bolagsbeskattning.

Den övriga styrelsen består av Klas Tikkanen, CFO på Nordic Capital, Henrik von Sydow, jurist och tidigare ordförande för riksdagens skatteutskott, Elisabeth Thand Ringqvist, VD Marsnen advisers och Carl Göransson, jurist som alltså också är VD för stiftelsen.

Tanken är att verksamheten ska finansieras av donationer från privatpersoner och företag. Inledningsvis finansieras den av bland annat industrimannen Rune Andersson, styrelseproffset Jan Samuelson och riskkapitalbolaget Nordic Capital.

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt