Skip to content

Efter kritiken mot Sverige - nästa vecka ändras lagen om spel och lotterier

Foto: Bertil Ericson/TT

Från och med nyår införs begränsingar för hur spel får marknadsföras. Samtidigt införs en 18-årsgräns för att få delta i till exempel tillståndspliktiga lotterier där man kan vinna pengar. Bakgrunden är EU-regler och kritik om att Sverige inte vill motverka spelberoende.

 

Nästa vecka - vid årsskiftet - införs en åldersgräns på 18 år för att få delta i tillståndspliktiga lotterier där spelaren kan vinna pengar - bland annat en del bingospel, automatspel eller tärningsspel.

Information om åldersgränsen ska enligt de nya reglerna tydligt anges på platser där man säljer spelprodukter.

Sverige har fått kritik
Sverige har tidigare fått hård kritik från EU-kommissionen för att de svenska myndigheterna inte kontrollerar lotteriverksamheterna ordentligt och inte ger spelarna tillräckligt med information.

Kommissionen har bland annat kritiserat den svenska regeringen för att "mängden lockande marknadsföring och lotteriutbud ökar", och för att man inte bekämpar spelberoende och att man inte motverkar "att allmänheten lockas till överdrivna utgifter".

Krav på "måttfullhet"
Men nu inför alltså Sverige regler som begränsar hur man får göra spelreklam. Det innebär bland annat krav på "måttfullhet" vid marknadsföring.

Marknadsföringen får inte heller riktas särskilt mot den som är under 18 år.

Tidigare har Sverige inte haft några särskilda lagar som reglerar spelreklam, till skillnad mot exempelvis alkohol och tobak.

En av de farhågor som framförts om de nya reglerna har varit att de svenska tidningarna ska drabbas ekonomiskt eftersom man tjänar stora pengar på just spelreklam.

Kan dömas till vite
Marknadsföring som strider mot kravet på måttfullhet ska anses som "otillbörlig" mot konsumenter. Företag som bryter mot detta kan dömas att betala vite.

När det gäller innebörden av begreppet "måttfullhet" nämns bland annat reklam riktad mot unga, mot riskgrupper och reklam med budskap om att "spelande kan ge social eller ekonomisk framgång".

Den som bedriver spelverksamheten måste även göra det på ett sätt som inte underlättar ett överdrivet spelande. Det kan till exempel handla om att begränsa spelandet i tid eller pengar.

Börjar gälla efter nyår
Dessutom ska det bli tydligare i lagen vilka som har möjlighet att få lotteritillstånd av regeringen.

Lagändringarna bygger på EU-regler.

Det pågår även en utredning om spellicenser som ska vara färdig i mitten av år 2018. Detta kan leda till att det svenska spelmonopolet bryts men också till att utländska spelbolag i fler fall måste följa svenska lagar.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt