Skip to content

Migrationsverkets personal varnar - "vi utreder inte tillräckligt för att kunna fatta rätt beslut"

Foto: Marcus Ericsson / TT

Fackförbundent ST varnar för att att risken för felbedömningar ökar när fler ärenden på Migrationsverket nu ska avgöras på kort tid.  


Enligt Sveriges Radio Östergötland rapportering räknar Migrationverket med att ha avgjort 110 000 beslut före årsskiftet.

- Jag hör från våra medlemmar att man inte utrett tillräckligt för att fatta rätt beslut, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande på fackförbundet ST.

- Det har att göra med att det är så mycket att göra, 

Ifrågasätter rättssäkerheten
Hon berättar att det finns en känsla hos medlemmarna att Migrationsverket tummar på rättssäkerheten men myndigheten håller inte med om att så skulle vara fallet. 

- Naturligtvis kan det alltid finnas medarbetare som anser man vill göra mer i ett ärende än man gjort, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till P4 Östergötland.

- Men vi ägnar inte mindre tid åt ärenden som måste utredas.

Snabba ärenden
Myndigheten hänvisar till att det finns ärenden som går relativt snabbt och exemplifierar med handläggning av uppehållstillstånd för Syrier. 

- Då ligger fokus på att kontrollera identitet och om personen begått någon form av krigsbrott. Det går ganska snabbt att utreda med rätt kompetens.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Vad är det som säger att myndigheten inte har ngn typ av belöningssystem som t.ex. finns på Försäkringskassan respektive Skatteverkets deklarationsgranskare?
Det kommer alltid att finnas två typer av tjänstemän: a) den som vet var i regelverket som det står att man får göra så. b) den som vet var i regelverket som det står att man inte får göra så.

Sammanslaget är det inte svårt att konstatera att vissa kommer att hantera ärende snabbare än andra och därmed också få någon slags ekonomisk vinning.
Politiker har blivit itutade av ekonomer begreppet "produktivitet" och det används generellt även där det i princip inte går att använda.
Produktivitet inom sjukvård = antal dagar som patienten är inlagd.
Totalkostnaden för landstingets sjukvård / (365 x antalet vårdplatser) = Kostnad per dag som patienten är inlagd. Alltså sänder vi hem patienten så spar vi dessa pengar INTE.
Den "rörliga" kostnaden är "mikroskopisk".

Vårt samhälle har blivit så sjukt!
Om de som utreder om människor ska få asyl säger att de måste tumma på rättssäkerheten p.g.a. hög belastning finns det inga skäl att tvivla på vad de säger tycker jag, det är ju de som gör jobbet.
Men nä presschefen han vet att så inte är fallet, idiot!
Sjävklart kan man inte upprätthålla rättssäkerheten med ett så pass pressat system. Speciellt inte när flertalet som jobbar på Migrationsverket inte har någon juridisk utbildning. Vilket borde vara ett krav för att få lov att utreda om människor ska få stanna här.

Det är nog curlinggenerationen;-))))

Kan ju lika gärna vara så att även personer som inte borde få stanna här får göra det pga. påstådd resursbrist. Finns ingenting som säger att man måste vara jurist bara för att handlägga dessa ärenden, man kan göra ett fantastiskt jobb ändå, Det är för övrigt ingen komplicerad juridik i dessa ärenden. Titta bara på Maud Olofsson och Fredrik Renfelt, Maud hade bara 7-årig folkskola men blev både partiledare, näringsminister och vice statsminister. Den andre blev statsminister utan att han hade någon aaning om hur Sverige skulle styras, han hade små kunskaper om hur den svenska statsförvaltningen fungerar.

Jag tycker att personalen skall sluta gnälla och sköta sitt jobb istället, och göra det på ett rättssäkert sätt.