Skip to content

Migrationsverkets personal varnar - "vi utreder inte tillräckligt för att kunna fatta rätt beslut"

Foto: Marcus Ericsson / TT

Fackförbundent ST varnar för att att risken för felbedömningar ökar när fler ärenden på Migrationsverket nu ska avgöras på kort tid.  


Enligt Sveriges Radio Östergötland rapportering räknar Migrationverket med att ha avgjort 110 000 beslut före årsskiftet.

- Jag hör från våra medlemmar att man inte utrett tillräckligt för att fatta rätt beslut, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande på fackförbundet ST.

- Det har att göra med att det är så mycket att göra, 

Ifrågasätter rättssäkerheten
Hon berättar att det finns en känsla hos medlemmarna att Migrationsverket tummar på rättssäkerheten men myndigheten håller inte med om att så skulle vara fallet. 

- Naturligtvis kan det alltid finnas medarbetare som anser man vill göra mer i ett ärende än man gjort, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till P4 Östergötland.

- Men vi ägnar inte mindre tid åt ärenden som måste utredas.

Snabba ärenden
Myndigheten hänvisar till att det finns ärenden som går relativt snabbt och exemplifierar med handläggning av uppehållstillstånd för Syrier. 

- Då ligger fokus på att kontrollera identitet och om personen begått någon form av krigsbrott. Det går ganska snabbt att utreda med rätt kompetens.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt