Skip to content

"Hoppas det är sista gången" - åklagare fick skriva kravbrev för att polisen skulle utreda mord

Chefsåklagaren i Malmö Ola Sjöstrand, mordplatsen i Malmö den 14 november i år och Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Åklagarmyndigheten, Johan Nilsson/TT och Jessica Gow/TT.

Ingenting hände i mordutredningen och efter två dygn tvingades chefsåklagare Ola Sjöstrand i Malmö kliva in och skriva en formell begäran - om att polisen skulle göra sitt jobb. "Jag hoppas det är sista gången", säger han i en kommentar till Sveriges Radio.

 

Efter mordet på en 30-årig man i stadsdelen Seved i Malmö kvällen den 14 november begärde åklagaren förgäves att Polismyndigheten skulle vidta flera grundläggande och snabba utredningsåtgärder.

Skrev brev om åtgärder
Efter två dygn utan någon aktivitet från polisens sida tvingades chefsåklagare Ola Sjöstrand att skicka ett brev till Malmöpolisen för att få dem att reagera, rapporterar SR.

- Jag skrev att de var tvungna att göra de direktiv som åklagaren bett om, och att det var viktigt, så att utredningen inte förstörs, säger Ola Sjöstrand till SR.

Hårt pressade
Skåne har bara i år haft 26 mord - varav endast några är uppklarade och polisen i regionen är enligt åklagare Sjöstrand hårt pressad. Han pekar på hur viktigt det är att man ändå vidtar snabba utredningsåtgärder för att ta hand om vittnen, hindra misstänkta från att lämna landet och hindra att bevisning förstörs.

Han säger till Sveriges Radio att det är första gången han har agerat så här och att han hoppas att det är den sista. Han kan inte avslöja exakt vad det var som åklagaren ville att polisen skulle göra.

Måste få hjälp skyndsamt
Efter brevet har Malmös polismästare Stefan Sinteus lovat att tillföra resurser.

Men Ola Sjöstrand är orolig:

- Jag skulle nog ljuga om jag sa att jag är positiv till framtiden vad gäller utredningsläget, för att får man inte hjälp utifrån och det sker skyndsamt, så tror jag att vi kommer att ha problem med grova brott i närtid.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt