Skip to content

"Fel kontrollera brottsregister för sökande till polisutbildningen" - SIN kritisk

Foto: Markus Dahlberg/TT

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat förslaget om att göra polisutbildningen till en högskoleutbildning. Nämnden vill att uppgifter om eventuell brottslighet ska komma fram tidigt i ansökningsprocessen - men på frivillig väg.

 

Nämnden anser att det är ”principiellt felaktigt” att lärosäten får rätt till fullständiga uppgifter ur belastningsregistret och misstankeregistret redan i inledningsskedet av urvalsprocessen när polisutbildningen blir högskoleutbildning.

Man anser att det kan vara ”tillräckligt att sökanden redan i ansökan anmodas" att själv lämna uppgifter om sin eventuella brottsliga belastning.

En annan ordning som nämnden anser kan vara värd att överväga är att sökanden själv i samband med ansökan till utbildningen visar upp ett färskt utdrag ur belastningsregistret.

Nämnden vill också att fall med polisstudenter som måste lämna utbildningen efter att ha misstänkts eller dömts för brott ska ”behandlas skyndsamt” och att det måste framgå hur sådana fall ska hanteras av lärosätena.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt