Skip to content

"Dagstidningar drabbas av reklamskatt men inte Facebook och Google" - TU kräver lagändring

Foto: Berit Roald / NTB

Siffror som mediebranchorganisationen TU tagit fram visar att storstadstidningarna betalar mer i reklamskatt än vad de amerikanska IT-företagen Amazon, Apple, Facebook, Google och Linkedin betalar i svensk skatt totalt. TU vill nu se ett avskaffande av reklamskatten och förändrade skatteregler - så att IT-företagen kan beskattas.

 

TU:s uttalande kommer från ett debattinlägg i tidningen Dagens Samhälle och är signerat Jeanette Gustafsdotter och Per Hultgård - VD respektive chefsjurist för TU.

Branschorganisationens siffror exemplifieras med Google.

"Google Sweden uppger i sin senaste årsredovisning att resultatet belastades med 5,9 miljoner kronor i skatt 2015. Det samtidigt som den totala svenska sökordsmarknadsföringen omsatte drygt 5 miljarder, enligt siffror från Institutet för reklam- och mediestatistik IRM. Varje år drar således Google Sweden in flera miljarder på att sälja annonser på internet. Någon reklamskatt för alla dessa intäkter behöver man inte betala.

Jämför med dagstidningar
TU jämför detta med de drygt 29 miljoner i reklamskatt som förra året betalades av 
tidningsbolagen Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Stampen.

Utöver reklamskatten betalade tidningarna 57 miljoner i skatt, enligt bolagens årsredovisningar som TU tagit del av.

"Med en handfull miljarder i intäkter betalar alltså Google Sweden 0 kronor i reklamskatt. Hur mycket omsätter då annonserna i dagspress och reklambilagor? Även den här marknaden omsätter cirka 5 miljarder kronor, visar IRM:s statistik. På ungefär lika stora annonsmarknader betalar tidningarna följaktligen rejält mycket mer i skatt - inte minst reklamskatt."

"En annons i en tidning drabbas av reklamskatt, medan en annons hos Google är befriad från densamma.”

Beskatta IT-företagen
Regeringen har i höstbudgeten föreslagit sänkt reklamskatt men enligt TU måste reklamskatten bort helt och hållet.

"Regeringen måste nu avskaffa reklamskatten och ta ansvar för - vi inser att detta är skattetekniskt och EU-rättsligt komplicerat - en översyn av den skattemässiga regleringen, så att det blir möjligt att beskatta företag som Google och Facebook, med en omfattande nationell verksamhet."

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt