Skip to content

Asylsökande ska skyddas från skuldfällor - tjänstemän utbildas i att handla och ingå avtal

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunanställda ska få hjälp att bli bättre på att stötta asylsökanden att hålla ordning på sin privatekonomi. Bakgrunden är framförallt att man vill förhindra att de hamnar i skuldfällor.

 

- Vi har stort fokus på att arbeta förebyggande och för oss är det självklart att vara med och bidra till att nyanlända inte hamnar i en ekonomiskt ohållbar situation säger Martina Dagobert på Kronofogden.

Det är Finansinspektionen som tillsammans med Kronofogden, Konsumentverket, CSN, Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt Konsumenternas försäkringsbyrå satsar på utbildning för kommunanställda som har kontakt med asylsökande och andra nyanlända.

Utbildningen handlar om privatekonomi där man ska bli bättre på att stödja människor när det gäller att handla, träffa avtal, skaffa försäkring, spara pengar, göra budget, reda ut skulder, ta studielån och köpa saker till hemmet på avbetalning.

Bakgrunden är framför allt att man vill hindra att de skuldsätter sig i en omfattning som gör att det blir svårt att få bostad, komma in på arbetsmarknaden eller få lån och krediter. 

Utbildningen startar under hösten via länsstyrelserna lokalt.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Låter vettigt och således inget mig mot. Kostanden, pengarna, kan föredömligt tas från ex. den kostnadsfria aborträtten. Det är mestadels kvinnor som gråter krokodiltårar för asylsökande så varför då inte också låta denna grupp betala för festligheterna? Däremot vill inte jag att mer pengar ska tas från min gamla farfar som får rulla sig i sin egen avföring (livets slutskede) p.g.a. personalbrist.

Förvisso men muslimska kvinnor får för det första inte röra en främmande man och ev. IS-krigare har inte inom svensk vård att göra. För övrigt så har Sverige redan en hög arbetslöshet så att det räcker.

Hedlund kan väl endast hålla med vad gäller IS krigare. Men just muslimska förtjänas att belysas närmare (ur min synvinkel) Det är en fördom. Muslimska kvinnor får röra och rör främmande människor (män). Jag kan intyga detta :) Du ser dem inom rättsväsendet mycket precis som i vården, dem agerar oftast som tolkar eller lokalvårdare. Dem har sjal men dem tar i hand och hälsar jo. Sen självfallet finns ju dem (fanatiker?) som inte vill ta i handen men de kan inte vara mer än några små procent. Jag tycker att man har rätt att slippa ta i hand lika mycket som jag vill slippa ta ett äckligt pucko i hand. Sen har vi muslimska 80/90 talister födda eller uppväxta i Europa; de är ute på krogen, dricker glatt drinkar, har pojkvänner, är jurister, ekonomer osv. Så "muslimska kvinnor" är en bred definition, går att skriva en uppsats om ämnet.

Enligt information från Säpo är hyrbils och kontokortsbedrägerier en av hörnstenarna i Islamiska statens finansiering av sin terror,omfattas även de av den goda viljan till bättre ekonomi?

Jo, börjar misstänka att den hel del av de kreditmål som droppar in har sin grund i sådan finansiering. Men IS-krigarna får väl hjälp med skuldsanering, som ett led i sin rehabilitering, när de kommer hem.