Skip to content

Asylsökande ska skyddas från skuldfällor - tjänstemän utbildas i att handla och ingå avtal

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunanställda ska få hjälp att bli bättre på att stötta asylsökanden att hålla ordning på sin privatekonomi. Bakgrunden är framförallt att man vill förhindra att de hamnar i skuldfällor.

 

- Vi har stort fokus på att arbeta förebyggande och för oss är det självklart att vara med och bidra till att nyanlända inte hamnar i en ekonomiskt ohållbar situation säger Martina Dagobert på Kronofogden.

Det är Finansinspektionen som tillsammans med Kronofogden, Konsumentverket, CSN, Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt Konsumenternas försäkringsbyrå satsar på utbildning för kommunanställda som har kontakt med asylsökande och andra nyanlända.

Utbildningen handlar om privatekonomi där man ska bli bättre på att stödja människor när det gäller att handla, träffa avtal, skaffa försäkring, spara pengar, göra budget, reda ut skulder, ta studielån och köpa saker till hemmet på avbetalning.

Bakgrunden är framför allt att man vill hindra att de skuldsätter sig i en omfattning som gör att det blir svårt att få bostad, komma in på arbetsmarknaden eller få lån och krediter. 

Utbildningen startar under hösten via länsstyrelserna lokalt.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt