Skip to content

Upphävd utvisning för våldtäktsdömd - inte tillräckligt grovt "i utlänningslagens mening"

Foto: Johan Nilsson/TT

En 26-årig man som dömts för våldtäkt till 2,5 års fängelse kommer inte att utvisas till sitt hemland. Hovrätten anser inte att brottet är tillräckligt grovt i utlänningslagens mening.

 

Mannen hade överfallit kvinnan i sin bostad i Falköping och han kunde gripas efter att polis kallats till platsen av grannar som hört kvinnans skrik på hjälp. Mannen hade bland annat stoppat in sin hand i kvinnans underliv.

Mannen dömdes för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse. Han skulle även betala drygt 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Mannen, som är från Eritrea, utvisades samtidigt från Sverige för en period om tio år.

Krävs mångårigt fängelsestraff
Domen överklagades till Göta hovrätt som nu upphäver beslutet om utvisning. Hovrätten konstaterar att en utlänning som är flykting och som behöver en fristad i Sverige endast får utvisas om han har begått ett ”synnerligen grovt brott” och det skulle "medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet" att låta honom stanna här.

Gränsen för vad som ska anses som ett synnerligen grovt brott har i praxis vanligen ansetts gå "vid brott för vilket utlänningen har dömts till ett mångårigt fängelsestraff".

Permanent uppehållstillstånd 
Mannen har beviljats permanent uppehållstillstånd som flykting av Migrationsverket, som uttalat att det föreligger hinder enligt utlänningslagen mot att verkställa ett beslut om utvisning av honom till Eritrea.

Hovrätten konstaterar att brottet varit mycket allvarligt men tolkar praxis som att det dock inte är "synnerligen grovt i utlänningslagens mening". Han ska därför inte utvisas. I övrigt fastställer hovrätten tingsrättens dom.

 

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

" stoppat in sin hand i kvinnans underliv."
Andra källor som läst domen påstår att det handlar om en knytnäve upp i kvinnans slida-någon som vet exakt vad som står i domen?

Han kanske frös om händerna? Tydligt att det inte bara är hjärtan som måste öppnas för "flyktingar". Man undrar bara när den feministiska utrikespolitiken ska appliceras inrikes? Och vart ska kvinnan fly?

Vi har 1 ev. 2 i Sverige varav en är dömd för mord i Eritrea, båda ska ha avtjänat fängelsestraff i Sverige för brott i Sverige, dom får stanna kvar då det skämtsamt inte fanns aircondition i eritreanska fängelserna, MV:s domstol ansåg förhållandena i fängelserna i Eritrea var för dåliga.

Eritrea är ett köldland rent vädermässigt. Huvudstaden Asmara ligger på nästan 2500 m.ö.h så någon aircon lär inte behövas. Asmara har ibland regelbundet minusgrader. Varma täcken däremot lär behövas.

Samhället måste nog skyndsamt se över lagstiftning och praxis när det gäller hur vi ska bemöta brott som begås av invandrade personer. Det kan inte vara rimligt att samhället i princip talar om att du får stanna i landet oavsett vad du ställer till med bara för att du angett flyktingskäl.

För mig är det ganska enkelt: Om du flyr för ditt liv, välkommen hit. Här kan du få ett helt nytt liv i fred och frihet, men vi kräver av dig att du respekterar våra lagar och våra seder och bruk.

Samhällets reaktion på avvikelser från ovanstående princip bör vara stenhård och konsekvent.
-Asylsökande som begår brott med fängelse i straffskalan skall omedelbart utvisas efter avtjänat straff. Oavsett var dom kommer i från eller vad dom "riskerar" att råka ut för i hemlandet.
-Invandrade personer med permanent uppehållstillstånd som begår brott med fängelse i straffskalan skall omedelbart utvisas efter avtjänat straff. Likaså om dom döms för tre "mindre" brott (jfr "three-strikes-and-youre-out" lagen i Kalifornien)
-invandrade personer med svenskt medborgarskap som döms enligt ovan får ett villkorat medborgarskap efter avtjänat straff. Begås nya brott så upphävs medborgarskapet och personen utvisas.
-Samtliga utvisningar är på livstid, inga fler tidsbegränsade utvisningar.

Att tro att våra handlingsförlamade politiker skulle klara av att införa ens 5% av ovanstående är att tro för mycket, det vet jag, men man kan ju alltid få drömma litet.

Utvisning eller inte kvittar egentligen i det här fallet, eftersom vi inte skickar tillbaka någon till Eritrea pga. refoulement-risk.