Skip to content

Sexövergrepp via internet inte våldtäkt - men 22-åringen döms till tre års fängelse

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Attunda tingsrätt dömde idag en 22-årig man till tre års fängelse för omfattande sexbrott mot barn via internet. Åklagaren fick dock inte igenom sitt krav på att en del av övergreppen skulle rubriceras som våldtäkt - trots att personerna aldrig hade träffats. Mannen döms också att betala skadestånd på totalt 924 000 kronor.

 

- Eftersom vi bedömt att handlingarna som han genomfört eller försökt genomföra med barnen inte, med hänsyn till kränkningarnas allvar, varit jämförliga med samlag har vi kommit fram till att de här gärningarna ska rubriceras som sexuella övergrepp mot barn och alltså inte som våldtäkt mot barn, säger rättens ordförande, rådmannen Rikard Backelin.

Rättegången har pågått i 44 dagar och mannen döms för sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn samt sexuellt ofredande.

500 brott totalt
Totalt har han dömts för mer än 500 brott, varav de allvarligaste varit 13 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och ett fall av försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn. Alla brott har begåtts via internet.

Det har inte förekommit något personligt sammanträffande mellan mannen och någon av målsägandena.

Domen omfattar åttionio målsäganden i åldern fem till fjorton år som kommer från hela landet. Tingsrätten har kommit fram till att åttioåtta av dem har blivit utsatta för brott.

När det gäller åtalspunkterna för våldtäkt mot barn eller försök till våldtäkt mot barn anser tingsrätten att det i flera fall är bevisat att mannen de facto har genomfört eller försökt genomföra sexuella handlingar med barnen genom att förmå eller försöka förmå dem att utföra sexuella handlingar på sig själva - som till exempel onani. Enligt tingsrätten är dock inte detta att betrakta som våldtäkt som åklagaren har påstått.

924 000 i skadestånd
Tingsrätten anser att det samlade straffvärdet egentligen uppgår till fyra års fängelse. Eftersom mannen var 19 och 20 år när han begick brotten döms han dock tre års fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd till 79 av barnen. Skadeståndsbeloppen varierar mellan 5 000 och 40 000 kronor och det totala skadeståndet blir 924 000 kronor.

I de fall tingsrätten har ogillat ett skadeståndsanspråk har det berott på att barnet inte ansetts ha utsatts för en så allvarlig kränkning som krävs för att skadestånd ska dömas ut.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt