Skip to content

Bakslag för åklagaren och nya lagen om terroristresor - friande dom i pilotfallet

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål driver målet mot den 25-årige mannen som idag friades av Attunda tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Attunda tingsrätt friade idag den 25-årige man som åtalas utifrån den nya lagen mot terrorresor. Lagen trädde i kraft så sent som i april och 25-åringen är den första som har åtalats.

 

25-åringen köpte i våras en enkelbiljett till Turkiet men nekades inträde i landet och skickades tillbaka till Arlanda där han greps av svensk polis. I hans resväska hittade polisen bland annat skyddsväst, knäskydd och armbågsskydd.

Åklagaren hävdar att 25-åringen har varit på väg till Syrien för att begå terroristbrott i den terrorklassade organisationen Nusra-fronten som har som mål att bekämpa al-Assadregimen och etablera en stat styrd under sharialagar.

"Ville hjälpa barn i nöd"
25-åringen har i samband med gripandet uppgett att hans plan har varit att ansluta sig till Nusra-fronten men har i tingsrätten förklarat att han bara velat resa till det område som organisationen kontrollerar och på plats hjälpa syrier i nöd- bland annat barn.

Resan har enligt mannen varit ett hastigt infall, men 25-åringen har uppgett att han övervägt den en längre tid efter mediebevakningen kring den situation som många syrier befinner sig i.

På 25-åringens dator har ett hundratal bilder påträffats som enligt uppgift från den svenska Säkerhetspolisen har koppling till radikal islamitisk terrormiljö.

Mannen har även sökt information om Nusra-frontens utbildning och strider på nätet och använt söktermer som ”"jihad"”.

I en SMS-dialog med en bekant har han inför resan förklarat att de kanske har setts för sista gången och att han ska åka till Syrien och ”bli martyr”. I en Facebook-dialog har han också - till en annan bekant - skrivit "”ja håller mig t nusra"”.

Utredningen är dock inte entydig och det går enligt tingsrätten inte att utesluta att 25-åringen faktiskt försökt resa till Syrien för att hjälpa nödställda människor.

Lång väg till konkret brott
Det kan även ha handlat om en rekognoseringsresa för att undersöka möjligheterna att på sikt delta i Nusra-fronten -– någonting som enligt lagstiftningens motiv inte är kriminaliserat.

Även om syftet faktiskt har varit att ansluta sig till terrororganisationen medför det inte heller i sig att det funnits en avsikt att begå terroristbrott, anser tingsrätten som här pekar på att ett deltagande i stridigheter mellan Nusra-fronten och IS inte nödvändigtvis måste utgöra terroristbrott.

Om avsikt att ansluta sig till Nusra-fronten och begå terroristbrott hade bevisats kan det förmodas ha återstått så många både tids- och arbetskrävande åtgärder innan risken för särskilt allvarlig brottslighet skulle ha konkretiseras att ansvar ändå inte skulle kunna dömas ut, enligt tingsrätten.

Tingsrätten pekar här på den långa resväg som återstått och konstaterar att det är ”högst oklart” om 25-åringen överhuvudtaget hade godkänts för att delta i stridigheter med organisationen.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt