Skip to content

Hundratusentals kronor i skadestånd till pappor - socialförvaltning havererade

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Två pappor får flera hundra tusen kronor i er-sättning för de problem som drabbat dem när socialförvaltningen i kommunen ”närmast kollapsade”. 

 

Både Inspektionen för vård och omsorg och Justitieombudsmannen har tidigare slagit fast att tjänstemän och politiker på Individ och familjeomsorgen i Kungsbacka kommun begått allvarliga misstag i flera utredningar, rapporterar tidningen Norra Halland.

Enligt tidningen handlar några av fallen om pappor som anklagats för övergrepp och därför inte fått träffa sin barn.

En papporna, som nu får upprättelse, fick inte träffa sin dotter under nästan två år trots att anklagelserna mot honom lades ner redan efter tre månader.

Ärendehanteringen kritiserades av tillsynsmyndigheterna och efter förhandling med kommunen har pappan fått 300 000 kronor skadestånd. 

Ytterligare en pappa, som enligt tidningen kom i kläm efter en misslyckad och "vinklad" handläggning, får också ekonomisk kompensation.

Varbergs tingsrätt slår fast Kungsbacka kommun ska betala 120 000 kronor vardera till pappan och hans dotter, rapporterar Norra Halland.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Finns det något underlag som visar på åtal/domar för inblandade tjänstemän/politiker eller har kommunen bara "köpt sig fri"?

Oavsett hur det förhåller sig med åtal, dom eller friköp är det unikt att någon får skadestånd för dylikt. Måhända en dörröppnare för andra fall.

Det var ju förlikningar.
Men visst kan det sporra andra att driva samma sorts mål.

Den där kommunen är dock osedvanligt usel, så felen här kanske var mer uppenbara än de är i normalfallet.

Det är inte kommunen utan handläggarna i resp ärende som borde be om ursäkt. De borde ställa upp på en helsida med bild i någon lokaltidning och tydligt be om ursäkt.

Pete
Ja, det är unikt att någon får skadestånd för dylikt och men framgångar är tyvärr inte "en dörröppnare för andra fall", för det finns endast några få Pro bono jurister som hjälper de orätt drabbade männen.
MVH.

Det har varit runt 17 som fått lämna på två år, ingen polisanmälan är gjord utifrån kommunen på dessa, det diskuteras avgångs lönner på en årslön per anstäld som lämnat, vilket säkert kan vara rätt.
Så de ersättningar som föräldrar får är små. Det handlar trotts allt om barn och pappor. Några fall har tagots upp genom uppdrag granskning. Finns fall där ingen har pratat med pappan under vårdnadsitredningen.

Det är långt fler som begär ersättning, jag är en av dem, försöker med överenskomelser och dialog, är mycket märkligt att kommunen fått hålla på som de gjort, ett problem har varit IVO, liksom lönlöst när det är jäv med utredaren som var hennes gamla arbests plats.

Problemen i kommunen är inte nya, kommunen har absolut mest pappor anklagade för att sexuellt utnyttjat barn under en vårdnadstvist. Mammor har hotats att ljuga för att få bostad och hjälp, även med lvu har de hotats.

Det har begåtts rätt kraftiga övergräpp. Kvinnjour är flitigt använd. Vilket är stor del, att utredarna har saknat komptens är ett allvarligt problem. Igentligen har domstolen i varberg då tingsrätten innan förstått problemen, de är delvis med skyldiga som använder utredningar som familjerätten gjort, många domstolar och domare, slarvar när de använder utredningar som.baseras på antaganden.

Det med att kommunen inte själva anmäler brister, är bedrövligt.

Det är absolut inte stop nu, det kommer mer. Att daddys sverige varit en stark drivkraft, så är det. Men i stort sätt alla föräldrar grupper som drivs av privata utsatta, har någon som blivit grovt utsatt av kommunen

Musse, du är rolig du.
Normalfallet är att det är uppenbart vad jag noterat.
Någon som drivit flertalet under halvt basbelopp mot en kommun, vore intressant med. För bristerna tycks så vanliga och upprepande allvarliga i varje enskild händelse i en utredning.

BrB 20 kap. 1§, handlar om tjänstefel och i 3 stycket "Den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling är inte underkastad ansvar enligt första eller andra stycket för någon åtgärd som han vidtar i denna egenskap." Detta stycke tillsammans med stycke 1 och 2 så förstår man varför det är så oerhört svårt att komma åt socialförvaltningarnas tjänstemän och tjänstekvinnor. Om det sedan är så att IVO har personal/utredare som tidigare abetat inom socialtjänsten, ja då är det illa ställt med möjligheterna att kräva tjänstmannaansvar.

Minns det fallet som var rätt stort, 6 år hade ett barn gömts av soc och än mamma i kungsbacka, var i tidningen. Men känner några i kungsbacka, våldtäkts anklagelser på barn är vanligt där. Danmark där är ett barn efter socialtjänsten i kungsbaka inte klarar göra risk utredningar. Även familjen som hade fosterbarn, de separerade, trotts att placeringen var tydlig, faders gestalt är viktig så uteslöts han. Så nog finns det mycket där som är galet, ett tag fick fem kanske sju kvinnor från thailand skyddat boende samtidigt, då körde kungsbacka någon drev med att alla kvinnor var köpta kvinnor från thailand, även har ju familjerätten glömt av att prata med en pappa under en vårdnads utredning. Det liksom tävlas runt idioti i den kommunen inom socialtjänsten, säkert stämmer ryktena bra om att det är 70% extrem femnister i den förvaltningen. Polisen har heller inget bra ryckte där när det gäller att utreda. De lägger allt i tre månader, öppnar och lägger ner, med undantag om pappor anklagas.