Skip to content

För första gången - två kvinnor på topplistan över "advokaternas advokat" i brottmål

Advokaterna Ulrika Borg och Anna Dahlbom

Tidigare år har topplatserna i ”Advokaternas advokat” på brottmålssidan varit vikta åt män. Men i år tar Ulrika Borg och Anna Dahlbom plats på listan över de tio brottsmålsadvokater som andra advokater skulle välja om de behövde en brottmålsadvokat.

 

- Roligt!  Klart att man blir glad över ett sådant förtroende, säger Ulrika Borg, advokat och delägare på Krim advokater.

- Det är också bra om det ger uppmärksamhet kring att fler kvinnliga advokater väljer att jobba med försvararuppdrag.

"Hoppas det jämnar ut sig"
Tidigare har du sagt att klienterna ”är mer moderna i förhållande till manliga och kvinnliga advokater”:

- Å ena sidan kan nog klienterna vara mer moderna i sitt synsätt men å andra sidan är det fortfarande långt färre kvinnliga försvarare än manliga. Det är klart man hoppas att det ska jämna ut sig men det kommer nog att ta tid.

Ulrika hanmar på andra plats i undersökningen.

Anna Dahlbom är advokat, VD och delägare på Lewis & Partners Advokatbyrå. Hon hamnar på en delad sjätteplats i undersökningen:

- På ett personligt plan är det självfallet väldigt roligt. Det känns mycket hedrande att det finns kollegor som skulle välja mig som försvarare.

Under året hade Anna Dahlbom ett ett mycket uppmärksamma mål där hon företrädde en tvillingpappa som av polisen hade pressats att erkänna misshandel på sina spädbarn. I en film dokumenterades hur förhörsledaren fått pappan att tro att mamman kunde ha fortsatt kontakt med barnen – om han bara erkände.

Speciellt med framkallade erkännanden
Hovrätten för nedre Norrland konstaterade i domen att pappan kan ha lämnat  ”en berättelse som inte har sin grund i verkliga förhållanden".

- Det målet var väldigt speciellt med ett framkallat, falskt erkännande. Min klient dömdes till fem års fängelse i tingsrätten och bytte till mig som försvarare i hovrätten och återkallade sitt erkännande, säger Anna Dahlbom.

- Jag la fram ny medicinsk bevisning och bevisning som visade att det var just fråga om ett falskt erkännande och min klient frikändes sedan på alla punkter.

- Personligen intar jag alltid en aktiv roll som försvarare och försöker lägga fram egen bevisning och i just i det här målet fanns det mycket att föra fram, säger Anna Dahlbom.

- Uppmärksamheten kring målet kan säkert ha betydelse då fler får kännedom om arbetet man utför och kanske också på vilket sätt man arbetar med sina mål.

 

Tio-i-topp för "Advokaternas advokat" i brottmål

1: Johan Eriksson

2. Ulrika Borg

3. Thomas Olsson

4. Claes Östlund

5. Leif Gustafson

6. Sargon De Basso

6. Anna Dahlbom

6. Lars Kruse

6. Thomas Martinson

6. Per E Samuelson

 

 

Fakta om undersökningen
För femte gången har Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours låtit Sveriges advokater rösta fram de kollegor som de själva helst skulle anlita. Sammanlagt deltog 935 advokater i undersökningen. Det innebär en svarsfrekvens på 21 procent.

Av de svarande arbetar 15,6 procent på en brottmålsmålbyrå. 14,1 procent arbetar på andra humanjuridiska byråer.

Baserat på svaret från dessa grupper har vi ställt samman de försvarare som kollegerna helst skulle anlita.

 

Över 100 redaktionella sidor om straff- och processrätt. Läs Legally yours stora temanummer.

 

 

Peter Johansson/Legally Yours

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt