Skip to content

Full passagerare tvingade fram nödlandning - ett och ett halvt års fängelse

Foto: Petros Karadjias

Mannen hade varit på en fyra dagar lång fest och var berusad på flygplanet. Han blev irriterad på ett skrikande barn och retade upp sig på att det inte ingick måltider i flygbiljettpriset. Efter att mannen kommit i bråk med besättningen tvingades planet nödlanda. Mannen han nu dömts till ett och ett halvt års fängelse för luftfartssabotage.

 

I november 2015 tvingades ett passagerarplan med 145 passagerare på väg mot Norge från Rumänien nödlanda på Sturups flygplats i Malmö. Orsaken var att en 43-årig man hade försökt sparka in dörren till cockpit och öppna en säkerhetsdörr under pågående flygning. Mannen övermannades dock av personal och övriga passagerare.

Han åtalades vid Ystads tingsrätt för luftsabotage.

Festat i fyra dagar
Enligt honom själv hade han före flygresan varit på en fyradagars bröllopsfest där han tillsammans med de övriga gästerna ”drack och var igång” hela tiden. Innan han gick ombord för att resa hem drack han ytterligare öl.

Under resans gång blev han irriterad över att det inte ingick någonting att äta i biljettpriset. Enligt mannen blev han också upprörd över att ett barn skrek i den främre delen av planet och ville att personalen skulle ge barnet någonting så att skrikandet slutade.

I samband med detta fick han syn på kaptenen i cockpitk och försökte klaga hos honom. Kaptenen ”förstod dock att han inte borde konfronteras med mannen” och stängde in sig i cockpit och låste dörren. Enligt mannen ”knackade” han då på dörren och sparkade sedan på den.

När han vände sig om såg han att gången var full av människor och han tänkte att de skulle ”döda honom”. Han fattade därför tag i handtaget på säkerhetsdörren men brottades ner.

Kabinchefen har vittnat om att mannen var aggressiv och högljudd och att situationen blev så ohållbar att hon var tvungen att föreslå en nödlandning.

Ett och ett halvt års fängelse
Tingsrätten konstaterar nu att mannens agerande har tvingat personalen att frångå sina ordinarie arbetsuppgifter. Detta har lett till ökat arbetstryck med stresspåslag, vilket har utgjort en fara för flygsäkerheten under flygning”.

Av ett rättsmedicinskt utlåtande framgår att mannen led av en kortvarig och övergående allvarlig psykisk störning orsakad av ett självförvållat rus. Eftersom han inte led av någon sådan störning vid undersökningstillfället saknas det därför förutsättning att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård.

Enligt domstolen är det bevisat att mannen har agerat med uppsåt, oavsett att hans förmåga till insikt har varit nedsatt. Mannens döms därför för luftfartssabotage till ett och ett halvt års fängelse. Han ska även betala drygt 4 300 euro i skadestånd till flygbolaget.

 

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt