Skip to content

Fick sina mänskliga rättigheter kränkta i fängelset - Anders Behring Breivik vinner mot staten

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik vinner mot norksa staten i domstol. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Massmördaren Anders Behring Breivik fick sina mänskliga rättigheter kränkta i fängelset. Det slog Oslo tingsrätt fast idag och ger därmed Breivik delvis rätt mot den norska staten.

 

Den norska staten har brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter när det gäller behandlingen av Anders Behring Breivik i fängelset. Det slog Oslo tingsrätt fast på onsdagen.

Breivik hade stämt den norska staten för brott mot Europakonventionen och krävt att få lättnader i den isolering han lever under i fängelset. 

Under den fyra dagar långa rättegången, som hölls högsäkerhetsfängelset i Skien där Breivik sitter fängslad, hävdade han bland annat att han hade utsatts för "tortyrliknande" behandling och drabbats av psykiska skador på grund av isoleringen.

Omfattande isolering kränkande
Tingsrätten går nu på Breiviks linje när det gäller "artikel tre" om förbud mot tortyr och kränkande behandling.

Enligt norsk media var de avgörande faktorerna isoleringens längd, den otillräckliga motiveringen för isoleringsåtgärderna och de hårda restriktionerna mot Breivik samt hans begränsade möjligheter att överklaga och få kompensationsåtgärder.

Dessutom hade man inte tagit tillräcklig hänsyn till hans mentala hälsa när man beslutade om omfattningen av isoleringen.

Kontroller av brev och besök ingen kränkning
Däremot frias norska staten när det gäller "artikel åtta" om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Kriminalvårdens kontroll av brev, besök och telefonkontroll anses inte vara ett brott mot Europakonventionen.

Här skriver domstolen bland annat att:

"När syftet med ingreppet är att bekämpa eller förebygga terrorism har regeringen en bred marginal, även när det handlar om ingrepp i den intagnes nära relationer”.

Staten ska betala Breiviks rättegångskostnader på drygt 330 000 kronor.

 

 

Fakta: 37-årige Breivik dödade 77 människor vid terrorattackerna mot regeringskvarteret i Oslo och det politiska ungdomsförbundet AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt