Skip to content

Frias från sexövergrepp på åttaåring - mannen kan ha sovit

Foto: Jessica Gow/TT

Det är bevisat att mannen förde den åttaåriga flickans hand till sitt erigerade könsorgan och förde handen fram och tillbaka. Själv hävdar mannen att han måste ha sovit. Han frias nu av en oenig tingsrätt som skriver att det inte går att bortse från att han, även om hans ögon var öppna, kan ha sovit när han begick gärningen.

 

Den 35-årig mannen åtalades vid Uppsala tingsrätt för sexuellt övergrepp mot en åttaårig flicka. Enligt åtalet hade han "tagit MÄ:s (flickans) hand och lagt den på sitt kön och onanerat".

Flickan hade sovit i samma säng som sin mamma och hennes dåvarande pojkvän - 35-åringen - på natten och händelsen inträffade när mamman hade gått till sitt arbete och lämnat 35-åringen och flickan kvar i sängen.

Hade morgonstånd
Flickan berättade för sin syster vad hon hade varit med om och tillsammans kontaktade de sin mamma.

Mannen nekar till brott och hävdar att han inte minns någonting till följd av sömn. Däremot vet han att han hade morgonstånd när han vaknade.

Tingsrätten slår dock fast att det som åklagaren påstår har hänt.

Flickan har i förhör berättat hur hon vaknade:

"Han tog hennes hand och satte den runt sin snopp. Han höll i hennes handled och drog hennes hand upp och ned. Hon låtsades sova. Hon vred sig loss. Han tog tag i hennes hand igen och fortsatte på samma sätt. Detta kan ha upprepats ytterligare en gång."

Beskrev "snoppen" i detalj
Flickan har också detaljerat beskrivit hur mannens könsorgan kändes - vilket enligt tingsrätten måste vara självupplevt när det kommer från en åttaårig flicka.

Hon har dessutom berättat att hon uppfattade det som att 35-åringen verkligen var vaken och att hon såg att hans ögon var öppna.

Tingsrätten skriver dock i sina domskäl:

"Det finns ingen anledning att tro att målsäganden medvetet lämnat felaktiga uppgifter om detta. Det går dock inte att utesluta att hon kan ha misstagit sig. Det går inte heller att bortse från att X (den tilltalade), även om hans ögon var öppna, kan ha sovit när han begick gärningen."

Mannen frias därför.

Skiljaktig rådman
Tingsrättens ordförande - en rådman - är dock skiljaktig och vill fälla 35-åringen för sexuellt övergrepp mot barn.

Enligt rådmannen framstår 35-åringens agerade som medvetet eftersom han vid åtminstone ett tillfälle, efter det att flickan hade dragit bort sin hand, tog tillbaka den och utförde den sexuella handlingen ytterligare en gång.

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Jäkla joll. Straffa pedofilen och gör om lagen. Snacka om kryphål i den lagen..

Obehagligt och undergräver det allmänna rättsmedvetandet. Särskilt att det är lagfarna som väljer att döma så. Förjäkligt!

Det är ju precis det det inte är! Rätten i brottmål i tingsrätt består av en lagfaren domare och tre nämndemän. Om rådmannen (=en juristdomare) har varit skiljaktig innebär det att det är en nämndemannadom. Det vill säga icke-juridiskt skolade och, i det här fallet, väldigt dåliga nämndemän som valt att fria.

Jaha, okey då. Det kanske du har rätt i. Men du förstår nog andemeningen om du tänker efter. Det är förjäkligt att svenska domstolar dömmer så. Oavsett vilka som sitter där. Det är förjäkligt hur som helst. Och beror det på att det är nämndemän så borde systemet ändras så att såna inte ska få döma. Men andemeningen var att det är fel på hela rättsväsendets inställning till samhällsfenomenen pedofiler, våldtäkter etc som tyvärr frias istället för att straffas.

På riktigt??? Måste man hela tiden läsa/höra om sådana här skandalöst hemska fall och dess utkomma?? Det finns inget värre än övergrepp på barn, ingen stöld, bedregeri, mord eller något annat brott och lagen samt straffen för dessa typer av handlingar är emot allt förnuft, nivå, intellekt, mänsklighet?? Får ont i hela själen!!! Hur kan det vara så??? Övergrepp på barn borde minst resultera i livstids fängelse med inga möjligheter till permission och inga som helst möjligheter till aktivitet på anstalt än toalettstädning, Minst!!! Hur skärper vi åt dessa lagar? Hur skapar vi noll tolerans för att utsätta barn och skära deras själ?? Detta måste ändras på en gång och bli den största debatten, större än flyktingpolitik, skola, sjukvården, för som det ser ut idag är absurt och rubbat i allra högsta grad!!! Hur går vi vettiga folk till väga?? Vi måste ju agera Nu!!!

När skall lagen börja döma brottt, ej fria. Många barn våldtas helt godtyckligt vid undersökningar vid falsk anmälan emot den andra föräldern, dessa straffas långt värre äben om de blir helt friade, här är en som begår brott och frias? Sexuellt utnyttjande är liksom självklart. Vad är det för dår nämdemana system vi har?

Seriöst???? Man blir mörkrädd av hur lagen ser ut i detta land!!!! Gör för fan om Lage någon gång, nästan så man vill fly från Sverige till USA eller England där de verkligen sätter dit brottslingarna till botten! Tummen ner för Svenska rättslagen