Skip to content

FN:s expertgrupp idag: Julian Assange är olovligen frihetsberövad

Julian Assange är olovligen frihetsberövad anser FN:s expertgrupp. Foto: Kirsty Wigglesworth

FN:s expertgrupp för godtyckliga frihetsberö-vanden ger Julian Assange rätt. Wikileaks-grundaren är olovligen frihetsberövad och både Sveriges och Storbritanniens hantering av hans fall har inte varit korrekt. Det uppger BBC.

 

Assange kräver att han omedelbart får tillbaka sitt pass och att ytterligare försök att arrestera honom upphör. Men den brittiska polisen uppger att de kommer att gripa honom om han lämnar ambassaden.

Julian Assange är sedan 2010 häktad i sin frånvaro misstänkt för sexbrott i Sverige och han tog för tre och ett halvt år sedan sin tillflykt till Ecuadors ambassad för att undvika att utlämnas till Sverige.

FN:s expertgrupp
Utredningen hos FN:s expertgrupp beskrivs som Assange’s sista juridiska försök att bevisa att han behandlats både godtyckligt och olagligt samt i strid med det Europeiska utlämningssystemet. Och FN ger honom alltså nu rätt.

Assanges advokater har hävdat att hans tid på den ecuadorianska ambassaden inte har varit hans eget val, och därför bör betraktas som ett godtyckligt frihetsberövande. De har hävdat att den svenska arresteringsordern har lett till att Assange inte kunnat få full tillgång till nyttan med att Ecuador beviljat honom asyl.

Utländska medier har rapporterat att svenska myndigheter länge har krävt att Assange kommer till Sverige för att förhöras och att man vägrat att acceptera hans erbjudande om att lämna en redogörelse i Storbritannien.

I somras kom dock svenska åklagare överens med Julian Assanges representanter om att han skulle förhöras på Ecuadors ambassad i London, så har dock inte skett.  

Rädd för USA
Om Assange skulle åka till Sverige finns det enligt hans advokater risk att han utlämnas och döms till ett hårt straff i USA efter att WikiLeaks publicerat en enorm mängd hemligstämplade dokument om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan samt om olika diplomatiska kontakter. 

Källan var den amerikanska soldaten Bradley Manning som år 2013 dömdes till 35 års fängelse i USA för att ha överlämnat dokumenten till WikiLeaks.

 

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt