Skip to content

"Enligt EU-snittet borde Sverige ha 30 000 poliser - klarar inte sitt uppdrag idag"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statistiskt borde Sverige ha 30 000 poliser - och den svenska Polismyndigheten klarar helt enkelt inte sitt uppdrag idag. Det skriver polisinspektören Lars Alvarsjö i en uppmärksammad artikel på Svenska Dagbladets debattsida.

 

Lars Alvarsjö pekar bland annat på att ökningen av antalet poliser till cirka 20  000 inte har haft motsvarande effekt på brottsuppklaringen. Flyktingkris, terrorhot samt bevakning vid idrottsevenemang och statsbesök äter upp poliskårens resurser.

”Skulle vi följa EU-snittet borde Sverige i dag ha en poliskår på cirka 30 000 poliser. Antalet nyanlända och brottsutvecklingen i stort gör att polisen i framtiden inte kommer att kunna klara sina uppgifter med nuvarande resurser", skriver Alvarsjö.

Drunknar i ärenden
Han varnar för att polisens utredare drunknar i ärenden - inte minst när det gäller grova brott och brott i nära relation men även de allt fler bedrägerierna som sker via Internet.

Färre fängelsestraff
Samtidigt brottas rättssystemet med kriminella utländska grupperingar som reser in i Sverige för att begå brott och som ställer stora krav på åklagarna, enligt Alvarsjö.

”Dessa grupper har i dag blivit i stort sett straffimmuna”, skriver Alvarsjö och ifrågasätter utvecklingen mot allt fler åtalsunderlåtelser och allt fler icke frihetsberövande straff som villkorlig dom, skyddstillsyn och dagsböter.

”Straff som för denna grupp gärningsmän är totalt verkningslösa.”

”Antalet personer som avtjänar fängelsestraff är nu det lägsta på tio år”, skriver Alvarsjö som även lyfter fram den laglöshet som råder i många förorter.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt