Skip to content

Trots turbulens och omorganisation - förtroendet för polisen högre än någonsin

Trots turbulens och kritik mot polisen sedan den stora omorganisationen för ett år sedan har för-troendet för polisen ökat, enligt Brås Nationella trygghetsundersökning, NTU. "Vi får inte slå oss till ro", säger rikspolischefen. 

 

Undersökningen visar att 65 procent av de svarande har stort eller mycket stort förtroende för polisens sätt att sköta sitt arbete på. Förra året var motsvarande siffra 61 procent. Enligt NTU är förtroendet för polisen på den högsta nivån sedan mätningarna inleddes år 2006.

 
- Det är mycket viktigt att allmänheten har ett högt förtroende för polisen. Men vi kan inte slå oss till ro med detta. Polisens pågående omorganisation ska stärka den lokala polisnärvaron, vilket ökar möjligheten att öka förtroendet ytterligare, säger rikspolischefen Dan Eliasson.
 
I undersökningen ställs också frågor om brottsoffers erfarenheter av polisen. Tre av fyra brottsoffer är nöjda med polisens bemötande och tillgänglighet, hälften är nöjda med informationen om det egna ärendet och ungefär vart tredje är nöjd med polisens effektivitet.
 
NTU bygger på intervjuer med cirka 12 500 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

 

 

Foto: TT

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt