Skip to content

Trots turbulens och omorganisation - förtroendet för polisen högre än någonsin

Trots turbulens och kritik mot polisen sedan den stora omorganisationen för ett år sedan har för-troendet för polisen ökat, enligt Brås Nationella trygghetsundersökning, NTU. "Vi får inte slå oss till ro", säger rikspolischefen. 

 

Undersökningen visar att 65 procent av de svarande har stort eller mycket stort förtroende för polisens sätt att sköta sitt arbete på. Förra året var motsvarande siffra 61 procent. Enligt NTU är förtroendet för polisen på den högsta nivån sedan mätningarna inleddes år 2006.

 
- Det är mycket viktigt att allmänheten har ett högt förtroende för polisen. Men vi kan inte slå oss till ro med detta. Polisens pågående omorganisation ska stärka den lokala polisnärvaron, vilket ökar möjligheten att öka förtroendet ytterligare, säger rikspolischefen Dan Eliasson.
 
I undersökningen ställs också frågor om brottsoffers erfarenheter av polisen. Tre av fyra brottsoffer är nöjda med polisens bemötande och tillgänglighet, hälften är nöjda med informationen om det egna ärendet och ungefär vart tredje är nöjd med polisens effektivitet.
 
NTU bygger på intervjuer med cirka 12 500 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

 

 

Foto: TT

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Detta trots att t.o.m. Leif GW Persson sitter i statstelevisionen och berättar att kaffe och innebandy får gå före produktionen hos polisen och att uppklarningsprocenten går mot noll.
De dussintals propagandisttjänster polisen tillsatt har tydligen lönat sig!

Trots att jag är för jämställdhet på lika villkor ser jag med stor glädje även på inkvoterade kvinnliga poliser. Män är aggressiva, vilket inte passar inte poliskåren. Lagstiftning och polisen ska inte kuva utan hjälpa. Så skapar man ett förtroende.

Inte genom att klara upp eller förebygga brott, då?

Om man inte kan lita på polisen vem kan man då lita på? Det är politikerna som styr allt och en politiker kan man aldrig lita på.

Det är flera år sedan som en Riskpolischef utan hörbar reaktion från journalisten upprepade. "Det är högsta beslutande organ" som står för nedskärningarna och de mindre fördelaktiga omorganisationerna. I samma veva kom väl "effektiviseringen" som gjorde trygghet och säkerhet till en börsinvestering och vinst, givetvis på bekostnad av allas trygghet och säkerhet... Rånare och kriminella blev betydligt tryggare och säkrare de också vilket måste orsakat jubel i kretsar som har så få glädjeämnen.. De spektakulära rånen fick en svung filmmakare hade velat vara med om. Den som bäddar får ligga och det har ju politiken gjort sedan dess, med vem som helst.. Kunde försäkringskassan jaga sjukskrivna, cancerpatienter och andra kan väl polismyndigheten injaga både vanmakt och skräck i resten av befolkningen och låta börsen/vinsten ta hand om utvecklingen. Polisen har haft bra mycket nyttigare saker att följa än polislagen.

Vänta bara till fängelseverksamheten privatiseras.. Då ha vi ett skräckvälde som i USA.. Ingen utom de armerade går säkra och behöver aldrig kliva ur en bil annat än i ett garage.. För att inget ska gå fel och vara lönsamt ha vi snart dödsstraff och vapenförsäljning..

Det är ju uppenbart att vi har duktiga poliser och det är dom som har allmänhetens förtroende. Problemet är cheferna som kryssar med rödpennan överallt och lägger ner och framför allt samhällsproblem som drabbat oss och brottsligheten på internet. Dan Eliassons påstående om att stärka den lokala polisnärvaron är en gigantisk bluff ! Tvärtom har han slaktat fungerande polisverksamhet och centraliserat på ett fullständigt oacceptabelt sätt.

Det är inget problem att uppklarningsprocenten går mot noll pga. slöhet inom polisen?

Det är kränkande att komma med beskyllningar om slöhet då befolkningen ökar kraftigt p.g.a. okontrollerad invandring. Antalet anmälningar har ökat med 60.100 på ett år och det finns fog för att tesen att kriminella flyktingar, främst ensamkommande flyktingbarn från laglösa miljöer står för en stor del av brotten. Det kunde man läsa i intervjun med Ulf Johansson i DN. Det är hundratals som driver omkring i Sthlm och begår brott och drabbas av brott. Då är det oundvikligt att uppklarningen kommer att fortsätta att sjunka kraftigt eftersom brotten får läggas åt sidan för att andra uppgifter skall klaras.

Antalet anmälningar har ökat minimalt, medan uppklarningsprocenten går mot noll. När t.o.m. GW vågar säga det alla tänker, och som bekräftas av statistik, är det inte dags för åtgärder?Själv har du tidigare hållit med om att polisens personal bör skäras ned.

Nu sätter du fingret på något verkligen intressant ! Då vi hade "normalläge" i det svenska samhället och uppklarningen minskade i takt med utökningen av poliskåren föreslog jag samma medicin som i Finland. Där har de kraftiga nedskärningarna varit lyckosamma. Nu har vi ett läge i Sverige där brottsuppklarningen i stort sett lagts år sidan och polisen tvingats till andra uppgifter. Om det skall fortsätta så behöver vi dramatiska ökningar av poliskåren NU ! Alternativet är att återinföra beredskapspolis och militär och det ansvar som redan nu läggs på andra samhällsfunktioner i den nya polisorganisationen.

Polisen är alldeles för ineffektiv. Att utöka kåren innebär pengar ned i ett svart hål. Kanske bör man göra som det föreslagits i Göteborg - skapa en egen, kommunal, konkurrerande polisorganisation.

Pinnjaktens mantra inom polismyndigheten ser inte mindre charmerande ut för de som jagar statistik från bekväma säten. Efter senaste centraliseringen slutade än fler poliser. Vi ska inte tro att det var de sämsta ens,

Du har så rätt Castoropollux ! Det är ett fullständigt skrämmande kompetenstapp i myndigheten och det är inte de enskilda polisernas fel. Dom är i högsta grad gisslan. Jag kan räkna upp massor av poliser som slutat eller fått arbetsuppgifter som är en ren skymf med tanke på deras kompetens: Stefan Holgersson, Patrik Thunholm, Anders Burén, Gunnar Appelgren och Patrik Lillqvist är några av de absolut bästa ! Detta bekymrar inte Eliasson som utan att slå av på takten fortsätter på den inslagna vägen.

Kompetens? Efter två våldsamma överfall och ett mordförsök, olaga hot, 10 år av sabotage, trakasserier, grovt förtal, grov falsk tillvitelse, En hyresvärd som låter bli att laga kylen i ett och ett halvt år, trakasserier av grannar och polisen utreder mig "pågående förundersökning" kan skandalerna, de falska beskyllningarna och olyckorna knappast komma ensamma.. Problemet är ju att som Tarchys angående quickkommissionens utredning sa, "en lögn av Quick startade alltihop", vilket ju var snällt sagt om det grava systemfel alla kunde se grasserade inte bara i det fallet.

Det verkar vara möjligt för vem som helst att påstå precis vad som helst. Fast nog hävdar polis att de inte har anseende till person och det måste jag hålla med om att de inte har.. En person drabbad av falska anklagelser för trettio år sedan måste vara skyldig särskilt när nya falska anklagelser läggs till denna last..? För att ha varit den som förgäves talat sanning i 30 år och bara möter hån förakt från myndigheter och polis så må jag säga att det ska mycket till att erkänna hur inte bara polisen själv är sin värsta fiende.. Fast de är ju inte ensamma. Det är väl det som är systemfelet. Alla skydda de varandra.. Man vill ha en syndabock, det blir minst besvärligt då. För myndigheter minst genant om syndabocken förblir utpekad.. Det kan alltså finnas ett ohyggligt mått av självbevarelsedrift i att inte bli avslöjade med grova tjänstefel..

Med tanke på pollen måste vi alla andra ha fel om förtroendet.. Jag har ytterligt svårt att tro att SCB skulle kommit fram till samma resultat.. Ingen häller väl nytt utspätt vin i gamla läglar. Kanske också de till slut har gett upp hoppet om en statistiskt bättre värld och satsar på en förljugen.. Särskilt minnesvärt blir det ju att den gamla skulle vara en utopi som aldrig kan uppnås, medan den nya inte går att leva tryggt i ens...