Skip to content

Polisen vägrar avslöja vilka resurser som läggs på flyktingsituationen - "kod 291" hemlig

Staket på Hyllie station i Malmö med anledning av ID-kontroller av tågresenärer.

Polisen vill inte lämna ut uppgifter om vilka re-surser som läggs på arbetet med flyktingar och migranter - både när det gäller brottsbekämpning och verksamheten med gränskontroll och utlän-ningskontroll. Detta trots att myndigheten fört särskild statistik över detta under den hemliga koden "291".


Det är Dagens Nyheter som har begärt att få ta del av uppgifterna hos polisen men fått nej.

DN:s granskning visar att polisen sedan i höstas har skapat en särskild kod för de ärenden ”som berör migrantsituationen”.

Om anmälan rör en målsägande, misstänkt eller förhörsperson som är migrant märks fallet med koden ”291”.

Klassas som arbetsmaterial
Polisen säger till DN att uppgifterna kring kod 291 är arbetsmaterial och att de inte lämnas ut till media. Det är en extraordinär bedömning säger Stephan Ray, pressekreterare vid Polismyndigheten.

- Det är ovanligt, normalt brukar det inte vara några problem när journalister begär ut uppgifter om anmälningar eller händelserapporter.

Resurser hemliga
Polisen vill heller inte lämna ut uppgifter om antalet arbetstimmar som hittills lagts ned på operation ”Alma”. Insatsen rör bland annat gränskontroller, utlänningskontroll och brottsbekämpning.

Alma leds av Nationella operativa avdelningen, Noa, och sedan fyra månader tillbaka har alla polisens regioner avsatt personal till insatsen.

I ett internt direktiv till polisens kommunikatörer som DN har tagit del av framgår följande:

”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”

"Risk om fakta röjs"
Beslutet är fattat vid polisens avdelning för krisberedskap.
Motiveringen är att 291-koden ”innehåller vissa uppgifter som hänför sig till verksamhet för att förebygga brott och det kan antas att syftet med beslutade eller förutsedda åtgärder motverkas av om dessa uppgifter röjs”.

Stabschefen Kenneth Edholt säger till DN att polisen inte kommer att lämna ut ett enda beslut om Alma så länge operationen pågår. I detta fall anser polisen att samtliga uppgifter är sekretessbelagda.

 

Foto: Johan Nilsson/TT

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt