Skip to content

Tackade nej till arbete av religiösa skäl - får 60 000 av staten för diskriminering

Arbetsförmedlingen drog in aktivitetsstödet för en arbetssökande man som tackat nej till en tjänst med hänvisning till religiösa skäl. Tingsrätten slår nu fast att detta var diskriminering och mannen får 60 000 kronor i skadestånd av staten.

 

Det var våren 2014 som mannen, som är medlem i Jehovas vittnen, blev av med sitt aktivitetsstöd via jobb- och utvecklingsgarantin eftersom han hade tackat nej till en arbetsmöjlighet på ett företag som sysslar med spel- och bettingverksamhet.

Inte godtagbart skäl
Arbetsförmedlingen ansåg att mannen, utan godtagbart skäl, hade medverkat till att någon anställningsintervju på bolaget aldrig kom till stånd och att han därmed hade misskött sina åtaganden enligt jobb- och utvecklingsgarantin.

Mannen medger att han tackade nej när en företrädare för bolaget kontaktade honom med en förfrågan om ett arbete inom försäljning. Han förklarar detta med att det strider mot hans religiösa övertygelse att arbeta med lotterier men att han, utan framgång, har försökt få Arbetsförmedlingen att ändra sitt beslut.

DO tog fallet till domstol
Tingsrätten går nu på Diskrimineringsombudsmannens linje och slår fast att tillämpningen av det kriterium som Arbetsförmedlingen lutat sig mot i sitt beslut har riskerat att särskilt missgynna medlemmar av Jehovas vittnen.

Arbetsförmedlingen hävdar att mannen skulle ha gynnats på bekostnad av andra inskrivna om kriteriet inte hade tillämpats. Föreskrifterna om lämpligt arbete tar inte heller någon uttrycklig hänsyn till den arbetssökandes behov av samvetsfrid.

Arbetsförmedlingen har dock inte åberopat någon utredning om åtgärdens lämplighet och nödvändighet.

60 000 kronor
Tingsrätten anser att mannen har utsatts för indirekt diskriminering och att Arbetsförmedlingen därför är skyldig att betala diskrimineringsersättning.

Ersättningen, som dels ska kompensera för kränkning, dels avskräcka genom så kallat preventionspåslag, bestäms till 60 000 kronor.

 

Foto: Yvonne Åsell/TT

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt